Utorok 1. októbra, 2024
Na snímke prezident Únie miest Slovenska Richard Rybníček. (Foto: FB / Únia miest Slovenska)

Únia miest Slovenska: Konsolidačné opatrenia ovplyvnia aj mestá, nedokážu zostaviť rozpočty

Mestá nedokážu zostaviť svoje rozpočty na rok 2025. Konsolidačné opatrenia negatívne ovplyvnia aj samosprávy. Upozornila na to Únia miest Slovenska (ÚMS). Žiada ministerstvo financií o chýbajúce informácie k zostaveniu rozpočtov miest. Rozumie potrebe konsolidácie. Pripomenula však, že samospráva sa vždy správala zodpovedne a vznik súčasných problémov nemohla ovplyvniť. Informovala o tom hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová.

„Predpokladáme, že v krátkej dobe sa doriešia otvorené otázky o celkovej štruktúre konsolidačných opatrení a dôjde k príprave zákona o štátnom rozpočte pre rok 2025. Zostavenie rozpočtu v mestách bude zložité, priestor pre zvyšovanie vlastných príjmov samosprávy je obmedzený,“ upozornil prezident únie Richard Rybníček. Preto bude podľa neho možné zostaviť rozpočty v mestách a riešiť vzniknutú situáciu len pomocou zo strany štátu.

ÚMS zároveň žiada MF o prijatie opatrení pre rok 2025. Ide o zvýšenie sumy dotácie na úhradu nákladov na prenesený výkon štátnej správy. Chcú tiež ponechať časť podielu dane z príjmov právnických osôb samospráve minimálne vo výške záväzkov samosprávy vyplatiť mimoriadne odmeny zamestnancom, či znížiť mieru spolufinancovania projektov z Programu Slovensko.

Prečítajte si aj