Pondelok 16. septembra, 2024
Umelá inteligencia (UI) bude mať obrovský vplyv na trh práce (Pixabay/ TheDigitalArtist)

Umelá inteligencia a roboti rušia pracovné miesta v niektorých oblastiach

„V Hermese teraz pracujú robotické psy“ – tak znel titulok nemeckého denníka Bild z minulého týždňa. Spot, ako sa robot volá, má byť nasadený v logistickom centre spoločnosti v Haldenslebene. Ako uviedol Bild, robot tam má vystriedať ľudských zamestnancov. Spoločnosť Hermes Fulfilment je centrálnym poskytovateľom skladových a logistických služieb skupiny Otto Group a v Haldenslebene prevádzkuje jedno z najväčších expedičných centier v Európe.

Spot má v expedičnom centre slúžiť na monitorovanie potrubných systémov v technických tuneloch. Niektoré z týchto tunelov sú pre človeka ťažko prístupné.

Robotický pes nemôže nosiť balíky. Nebol ani vyvinutý na tento účel. Podľa denníka Bild má však na tento účel slúžiť iný robot s názvom Stretch, ktorý by mal byť schopný ťažké balíky vykladať. Počas nasledujúcich dvoch rokov plánuje Otto Group nasadiť tieto roboty v 20 logistických centrách.

Amazon sa stále viac spolieha na stroje

Ambiciózne plány má aj internetová zásielková spoločnosť Amazon. Internetový gigant v súčasnej dobe testuje nový systém nazvaný Sequoia pre svoje logistické centrá. Sequoia má slúžiť na prípravu produktov na expedíciu pomocou umelej inteligencie a robotiky. Cieľom je nielen rýchlejšie, ale aj bezpečnejšie spracovanie objednávok.

Robotický systém je v súčasnej dobe skúšobne používaný v centre pre realizáciu zákaziek v texaskom Houstone. Systém Sequoia sa skladá z robotických ramien, portálových systémov a mobilného regálu, ktorý prepravuje kontajnery na nové pracovisko pre zamestnancov – opisuje Scott Dresser, viceprezident Amazon Robotics, v príspevku na blogu.

Mobilné roboty prepravujú tovar uložený v kontajneroch na portál, vysoký rám s plošinou. Na tejto plošine sú umiestnené zariadenia, ktoré buď plnia kontajnery, alebo ich odovzdávajú zamestnancovi, ktorý odoberá tovar objednaný zákazníkmi.

Na novo navrhnutom ergonomickom pracovisku, ktoré umožňuje zamestnancom pracovať vo výške pásu, prichádzajú tieto prepravky k zamestnancom. Vďaka tomu sa už nemusí pravidelne siahať nad hlavu alebo si drepnúť, aby vybrali objednávky zákazníkov, vysvetľuje Dresser. Hoci viceprezident Amazon Robotics vo svojom článku zdôrazňuje spoluprácu človeka a stroja, nemožno vylúčiť, že automatizácia prevádzkových procesov systémom Sequoia bude mať v konečnom dôsledku vplyv na zamestnancov spoločnosti Amazon.

Otto Group a Amazon sú iba dva príklady nárastu počtu robotov vo firmách. Umelá inteligencia a roboti automatizujú stále viac činností v najrôznejších profesiách. Nové technológie v nasledujúcich rokoch výrazne zmenia svet práce.

UI ide ďalej než len k automatizácii

Roboti sa zaoberajú predovšetkým automatizáciou výrobných procesov v továrni a stále viac preberajú úlohy ľudí. Umelá inteligencia (UI) ide teraz ešte o krok ďalej a preniká do oblastí, ktoré boli predtým považované za ľudské teritórium. UI môže prevziať a spracovávať neštruktúrované dáta. Má teda potenciál prevziať úlohy znalostných pracovníkov.

Obavu, že budú nahradení strojmi alebo technológiami, vyjadrila celosvetovo viac ako tretina (35 %). Najväčšie obavy zo straty zamestnania v dôsledku technologického pokroku majú zamestnanci v Saudskej Arábii (56 %), Indii (52 %) a Číne (48 %). Naopak v Taliansku je tento strach najnižší; iba približne každý šiesty zamestnanec (15 %) sa obáva, že by mu stroje mohli v budúcnosti vziať prácu.

Také sú zistenia Indexu budúcich spotrebiteľov, ktorý vypracovala audítorská spoločnosť Ernst & Young GmbH (EY) zo Stuttgartu. V celosvetovom prieskume, ktorého sa zúčastnilo viac ako 21 000 ľudí sa po prvýkrát riešil aj potenciálny vplyv umelej inteligencie na svet práce.

60 % pracovných miest ovplyvnených umelou inteligenciou

Nedávna štúdia Medzinárodného menového fondu (MMF) dospela k záveru, že 60 % pracovných miest na svete je ovplyvnených umelou inteligenciou. To je jasná väčšina. MMF však upozorňuje, že vplyv UI na jednotlivé pracovné miesta sa líši.

Štúdia vykonaná investičnou bankou Goldman Sachs v apríli minulého roka dospela k záveru, že UI môže mať potenciálne obrovský vplyv až na štvrtinu súčasných pracovných miest v USA a Európe. Banka hovorí o približne 300 miliónoch pracovných miest.

„Hoci potenciál generatívnej umelej inteligencie je stále neistý, jej schopnosť vytvárať obsah, ktorý je na nerozoznanie od obsahu vytvoreného človekom, a uľahčiť komunikáciu medzi ľuďmi a strojmi predstavuje veľký pokrok. Tento pokrok môže mať zásadný vplyv na celú ekonomiku,“ píšu Joseph Briggs a Devesh Kodnani, ekonómovia spoločnosti Goldman Sachs.

Podľa spoločnosti sú v USA automatizáciou najviac ohrozené kancelárske a administratívne práce. Štúdia vidí potenciálnu hrozbu aj pre profesie v oblasti práva, architektúry a inžinierstva. Naopak, manuálne činnosti, ako je údržba, opravy a stavebníctvo, sú ovplyvnené menej.

Podobné trendy možno pozorovať aj v Európe, kde by automatizácia mohla vážne zasiahnuť podporné kancelárske činnosti. Potenciálne tu môže byť automatizovaných 45 % práce. Naproti tomu sú ohrozené iba 4 % pracovných miest v kvalifikovaných remeslách a podobných profesiách.

Mimo USA a Európu sú podľa odhadov krajinami, ktoré budú automatizáciou postihnuté s najväčšou pravdepodobnosťou, Japonsko a Izrael. Naopak, v krajinách, ako je Čína, Vietnam a India, sa očakáva najmenší vplyv automatizácie.

Najviac ovplyvnená práca účtovník

Štúdia OpenAI od vývojárov ChatGPT a výskumníkov z Pensylvánskej univerzity ukazuje, že účtovník patrí medzi profesie, ktoré budú s najväčšou pravdepodobnosťou ovplyvnené vývojom generatívnej umelej inteligencie. Na to, že umelá inteligencia v budúcnosti prevezme niektoré ich existujúce zamestnania, by sa mali pripraviť aj matematici, programátori, tlmočníci, spisovatelia a novinári.

Hoci sa zvýšené využívanie umelej inteligencie dotkne mnohých profesií, štúdia spoločnosti Goldman Sachs zároveň dáva za pravdu: predpovedá, že umelá inteligencia úplne nahradí iba 7 % pracovných miest.

Goldman Sachs dokonca vidí rast zamestnanosti v dlhodobom horizonte. Aj v minulosti boli pracovné miesta vytlačené automatizáciou kompenzované vytvorením nových pracovných miest. Podľa správy stojí za väčšinou dlhodobého rastu zamestnanosti vznik nových profesií v dôsledku technologických inovácií. Napríklad, inovácie v oblasti informačných technológií viedli k vzniku nových profesií, ako sú návrhári webových stránok, vývojári softvéru a špecialisti na digitálny marketing.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj