Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (foto: SERGEI CHUZAVKOV/AFP via Getty Images)

Ukrajinský prezident V. Zelenskyj zverejnil svoje príjmy

Ukrajinský prezident zverejnil svoje rodinné príjmy za roky 2020 až 2022 v snahe o väčšiu transparentnosť, keďže ukrajinská vláda bojuje s korupciou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prvýkrát od začiatku vojny s Ruskom verejne deklaroval svoje príjmy v rámci snahy o zvýšenie transparentnosti a zmiernenie obáv z korupcie v jeho vláde.

Vo vyhlásení z 28. januára V. Zelenskyj zverejnil, že v roku 2021, teda rok pred začiatkom vojny, jeho rodina zarobila približne 10,8 milióna hrivien (približne 285 000 dolárov). Príjmy v roku 2021 pozostávali najmä z platu, bankových úrokov, príjmov z prenájmu nehnuteľností a približne 5 miliónov hrivien (142 000 USD), z predaja štátnych dlhopisov.

Prezident Zelenskyj a jeho rodina zarobili v roku 2020 približne 12 miliónov hrivien (približne 316 000 dolárov). Podľa V. Zelenského jeho príjem v roku 2022 klesol na 3,6 milióna hrivien (približne 95 000 USD). Stav hotovosti jeho rodiny sa znížil aj v dôsledku prebiehajúcej vojny s Ruskom.

„Príjem rodiny prezidenta v roku 2022 klesol kvôli dočasnému ukončeniu nájomných zmlúv na území Ukrajiny v dôsledku začiatku rozsiahlej ruskej agresie proti našej krajine,“ uvádza sa vo vyhlásení. „V rokoch 2021 a 2022 nenastali žiadne iné zmeny týkajúce sa majetku, nehnuteľností, vozidiel atď.“

Okrem iného sa zistilo, že V. Zelenskyj naďalej vlastní niekoľko ochranných známok. Napríklad  v roku 2021 stále prebiehal proces registrácie 22 ochranných známok. Koľko z týchto ochranných známok zarába alebo s čím by mohli súvisieť, zostáva nejasné.

Z najnovšieho hodnotenia magazínu Forbes vyplýva, že prezident Ukrajiny Zelenskyj má približný čistý majetok v hodnote 20 miliónov USD. Predtým, ako sa stal prezidentom, bol  úspešným komikom a hercom. Za hlavným zdroj jeho bohatstva sa považuje 25%-ný podiel v spoločnosti Kvartal 95, skupine spoločností produkujúcich televízne programy, z ktorých jeden kúpila spoločnosť Netflix. Zvyšok jeho majetku pochádza z portfólia nehnuteľností, ktorých hodnota sa odhaduje na približne 4 milióny dolárov.

Boj s korupciou na Ukrajine

Po obdržaní miliárd dolárov vojenskej pomoci od západných spojencov, najmä od Spojených štátov, je Ukrajina pod zvýšeným dohľadom, čo sa týka korupcie a efektívnosti využitia finančných prostriedkov. Obavy existujú v súvislosti s možným plytvaním peniazmi. Aby ukrajinská vláda obavy z plytvania rozptýlila, odvolala niekoľkých významných verejných činiteľov z dôvodu korupcie.

Po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 získala Ukrajina nezávislosť, avšak je dlhodobo považovaná za jednu z najskorumpovanejších krajín na svete. Krajina trpí pod vedením skorumpovaných verejných činiteľov a podnikateľov.

Podľa indexu vnímania korupcie (Corruption Perceptions Index – CPI), ktorý hodnotí 180 krajín a území na celom svete na základe úrovne korupcie vo verejnom sektore na stupnici od 0 (čo znamená vysokú mieru korupcie) do 100 (čo znamená veľmi nízku alebo žiadnu korupciu) je neustále nízke skóre Ukrajiny znakom vysokej miery vnímanej korupcie.

V najnovšom indexe CPI za obdobie rokov 2020 – 2022 dosiahla Ukrajina 33 bodov, čo znamená vysokú úroveň vnímanej korupcie. Rusko získalo 28 bodov, zatiaľ čo Severná Kórea 17 bodov. Spojené štáty získali skóre 69. Na čele rebríčka najmenej skorumpovaných krajín sa umiestnili Dánsko, Nový Zéland a Fínsko so skóre blížiacim sa k 90.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj