Štvrtok 19. septembra, 2024
Na archívnej snímke, ktorú zverejnila ruská štátna agentúra Sputnik, ruský prezident Vladimir Putin (v strede) po boku ruského ministra obrany Andreja Belousova (vpravo) počas stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní o situácii v Kurskej oblasti, riaditeľom Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Ruskej federácie Alexandrom Bortnikovom (vľavo) a tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Sergejom Šojgu v Moskve 7. augusta 2024. Poznámka redakcie: túto snímku šíri ruská štátna agentúra Sputnik (Foto: ALEKSEJ BABUŠKIN/POOL/AFP via Getty Images)

Ukrajinské sily postupujú hlbšie do ruskej Kurskej oblasti, tvrdí Kyjev

Ukrajinské sily sa usadili v meste Sudzha, kľúčovom energetickom tranzitnom uzle v ruskej Kurskej oblasti.

Kyjevské sily stále postupujú – a berú zajatcov – v západnej časti ruskej Kurskej oblasti napriek ruským protiútokom, uviedol 14. augusta ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

„Náš štátny ‚výmenný fond‘ sa rozrastá,“ uviedol Zelenskyj 13. augusta v príspevku na sociálnej sieti X, pričom mal na mysli zajatých ruských vojakov, ktorí by mohli byť vymenení za ukrajinských vojnových zajatcov.

Ruská západná Kurská oblasť, ktorá hraničí so severovýchodnou Ukrajinou, je naďalej terčom pokračujúcej pozemnej ofenzívy Kyjeva, ktorá trvá už druhý týždeň.

Podľa Zelenského ukrajinské sily od 6. augusta, keď vstúpili do regiónu s podporou tankov a delostrelectva, získali kontrolu nad 74 pohraničnými osadami.

„Všetko sa vykonáva podľa plánu,“ povedal najvyšší ukrajinský veliteľ Oleksandr Syrskyi počas videohovoru so Zelenským 13. augusta.

Vo videu z 12. augusta Syrskyi uviedol, že ukrajinské sily získali kontrolu nad približne 386 štvorcovými kilometrami územia v Kursku. V ten istý deň Alexej Smirnov, úradujúci gubernátor Kurska, povedal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, že až 28 osád v regióne sa nachádza v oblasti pod ukrajinskou kontrolou.

„Dvadsaťosem obcí sa nachádza priamo v tejto zóne [kontrolovanej ukrajinskými silami],“ povedal Smirnov Putinovi vo videohovore. Dodal, že osud približne 2 000 obyvateľov tejto oblasti je „neznámy“.

Ruské ministerstvo obrany v predchádzajúcich vyhláseniach priznalo prítomnosť ukrajinských síl v oblastiach Kurska do vzdialenosti 17 kilometrov od hranice.

Od začiatku cezhraničnej ofenzívy boli podľa ruských predstaviteľov evakuované desaťtisíce ruských civilistov z pohraničných oblastí Kurska a susedných oblastí Brjansk a Belgorod.

V prvých dňoch kyjevskej ofenzívy Moskva uviedla, že jej sily zmarili ukrajinskú snahu o dobytie mesta Sudzha, kľúčového tranzitného uzla pre ruský zemný plyn. Avšak Apty Alaudinov, najvyšší predstaviteľ ruského ministerstva obrany, 14. augusta uviedol, že Ukrajina sa v meste Sudzha usadila.

„Nepriateľ sa nachádza v určitých častiach mesta a v jeho okolí,“ povedal Alaudinov v televíznych vyjadreniach a dodal, že tam operujú aj ruské sily.

V meste Sudzha podľa neho stále prebiehajú „aktívne boje“, hoci spochybnil tvrdenie Kyjeva, že ukrajinské sily „kontrolujú“ mesto. „Myslia si, že ak do lokality vstúpilo 20 až 30 ukrajinských bojovníkov, môžu tvrdiť, že ju majú pod kontrolou,“ povedal Alaudinov.

O niekoľko hodín neskôr ukrajinská štátna televízia odvysielala zábery, na ktorých ukrajinskí vojaci odstraňujú ruskú vlajku z vládnej budovy v Sudzhe.

Ukrajinský spravodajca na mieste udalosti informoval, že kyjevské sily majú teraz mesto úplne pod kontrolou. Na videozázname bolo vidieť kolónu zhorených ruských vozidiel pri vstupe do mesta Sudzha. Ukazovalo aj prázdne ulice s nepoškodenými obchodmi a úradnými budovami.

Rusko medzitým pokračovalo vo vysielaní nových vojakov a techniky do Kurska a už niekoľko dní ruské lietadlá a delostrelectvo útočili na ukrajinské pozície v regióne.

Podľa ruského ministerstva obrany Ukrajina od začiatku ofenzívy stratila viac ako 2 000 vojakov spolu s desiatkami tankov a obrnených vozidiel. Ruské ministerstvo obrany, podobne ako jeho ukrajinský náprotivok, neposkytuje údaje o stratách, ktoré utrpeli jeho vlastné sily. Denník Epoch Times nemohol nezávisle overiť tvrdenia ani jednej zo strán.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj