Sobota 5. októbra, 2024
Návštevníci sa stretávajú pri ukrajinskom jedle v Cafe Kyjev, na jednodňovom podujatí, ktoré spája panelové diskusie o témach týkajúcich sa prebiehajúcej ruskej vojny na Ukrajine, ako aj výstavy s ukrajinskou tematikou, jedlo a pop-up charitatívny trh. dňa 19. februára 2024 v nemeckom Berlíne. 24. (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Ukrajinská rodina dostávala naďalej 40 000 eur z Nemecka, aj keď už žila na Ukrajine

Rodina z Ukrajiny dostáva finančnú podporu od úradov v Nemecku. Platby však pokračovali, aj keď bola rodina mimo Nemecka, na Ukrajine. Zlyhali nemecké orgány?

Je utečenec, ktorý v Nemecku dostáva štátne príspevky, skutočne v Nemecku? Prípad zo Šlezvicka-Holštajnska ukazuje, že nemecké orgány nemajú prehľad o utečencoch.

Úrady práce sú pri vyplácaní finančnej pomoci závislé od spolupráce utečencov. Ukazuje sa, že zjavne neexistuje žiadna kontrola, a celé je to založené iba na dôvere.

Štátny príspevok pre Ukrajincov

Vo februári 2022 vypukla na Ukrajine vojna. Milióny ľudí v dôsledku toho hľadali útočisko v iných krajinách. Približne milión ukrajinských vojnových utečencov prišlo do Nemecka. Patrila k nim aj matka so synom zo západnej Ukrajiny, ktorých ubytovali v hostiteľskej rodine. Ako povedala hostiteľská matka pre časopis Focus, štátny príspevok pre prisťahovalcov prišiel okamžite. Pre chlapca sa našlo rýchlo aj miesto v škôlke a krátko nato aj byt pre malú rodinu.

V tom istom roku prišiel do Šlezvicka-Holštajnska aj manžel. Manželka čakala druhé dieťa. Štvorčlenná rodina z Ukrajiny dostávala od nemeckých úradov približne 3 200 eur mesačne. Táto suma pozostávala zo štátneho príspevku a platieb za nájom a kúrenie.

Začiatkom roka 2023 sa ukrajinská rodina rozhodla vrátiť do svojej vlasti. Dôvodom bolo, že vojna prebiehala len na východe Ukrajiny. Západ krajiny zostal nedotknutý.

Štátna pomoc napriek pobytu doma na Ukrajine

Rodina sa začiatkom decembra 2023 vrátila do Šlezvicka-Holštajnska. Syn mal už šesť rokov a potreboval miesto v škole. Ukrajinská rodina opäť kontaktovala hostiteľskú matku a požiadala ju o ďalšiu podporu pri vybavovaní všetkého, čo s tým súviselo.

Pri podávaní žiadosti o získanie miesta v škole sa ukázalo, že rodina dostala finančnú podporu od nemeckých orgánov za celý rok 2023. Bolo to napriek tomu, že na Ukrajine boli už takmer rok. Celkovo rodina dostala približne 40 000 eur. 

Medzera v systéme

Od momentu zverejnenia tohto prípadu sa úrad práce snažil celú vec objasniť. Ako však informoval švajčiarsky spravodajský portál „Blick“, je to komplikovanejšie. V takýchto prípadoch úrady nemôžu skontrolovať, či napríklad dieťa naozaj chodí pravidelne do škôlky alebo školy. Neexistuje preto žiadny kontrolný postup. Zrejme tiež chýbala komunikácia medzi úradom práce a škôlkou.

Spolkový úrad práce už priznal, že systém je v tomto smere nedostatočný. Príležitostne musia utečenci z Ukrajiny navštevovať pracovné centrá. Ak však utečenec nedostane pozvanie od úradov niekoľko mesiacov, môže byť teoreticky kdekoľvek. Pretože o tom, kedy a ako často sa má utečenec dostaviť, „rozhodujú úrady práce podľa vlastného uváženia priamo na mieste“, tvrdí hovorkyňa.

Overenie majetku „nie je možné“

Občania alebo utečenci môžu dostať štátny príspevok len vtedy, ak majú menej ako 40 000 eur. Ak majú väčší majetok, štát im peniaze nevyplatí. V prípade Ukrajincov však kontrola „v skutočnosti nie je možná“, uviedla Steffi Ebertová, vedúca úradu práce v Schmalkalden-Meiningene v Durínsku. Úrady spravidla nemajú inú možnosť, ako dôverovať informáciám, ktoré im poskytnú Ukrajinci – a dúfať, že sú čestní.

S. Ebertová povedala: „Príjmy a majetok sa kontrolujú na základe zákonných predpisov. To vyžaduje, aby žiadateľ poskytol určité informácie. Takéto informácie sa potom kontrolujú. No my vychádzame len z toho, čo nám povedia ohľadom ich príjmu a majetku na Ukrajine, ak príjem a majetok uvedú.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj