Streda 18. septembra, 2024
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prednáša prejav počas 21. samitu dialógu Šangri-La v hoteli Shangri-La v Singapure 2. júna 2024. (Foto: Nahm Nguyen/AFP via Getty Images)

Ukrajinská ofenzíva v Rusku sa skončí, ak Moskva prijme „spravodlivý mier“

Ukrajina v utorok vyzvala Moskvu, aby akceptovala „spravodlivý mier“, týždeň po tom, ako začala veľkú prekvapivú ofenzívu v ruskej Kurskej oblasti. Vladimir Putin chce „vyhnať nepriateľa“ z Ruska, pričom vpád z Ukrajiny vyvolal obavy a nespokojnosť ruského obyvateľstva.

Ruská armáda zo svojej strany ubezpečila, že „marí“ nové ukrajinské útoky v tomto pohraničnom regióne, ktorý je od 6. augusta cieľom najväčšieho postupu zahraničnej armády na ruskom území od druhej svetovej vojny.

„Ukrajina si neželá anektovať žiadne územie v Kurskej oblasti,“ ubezpečil na tlačovej konferencii hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Georgij Tychij. Diplomat označil operácie v Rusku za „absolútne legitímne“ vzhľadom na to, že Moskva okupuje takmer 20 % ukrajinského územia.

Ukrajinský mierový plán do novembra

Ubezpečil, že táto bezprecedentná ofenzíva sa zastaví, ak Rusko prijme podmienky stanovené Ukrajinou: „Čím skôr bude Rusko súhlasiť s obnovením spravodlivého mieru (…), tým skôr sa zastavia vpády ukrajinských obranných síl na ruské územie.“

Rokovania medzi Kyjevom a Moskvou však úplne uviazli na mŕtvom bode, pričom každá strana obhajuje ťažko zlučiteľné nároky. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol, že do novembra, teda do termínu budúcich prezidentských volieb v Spojených štátoch – dôležitého spojenca Kyjeva – chce vypracovať plán, ktorý by slúžil ako základ pre budúci mierový samit, na ktorý musí byť pozvaný Kremeľ.

Jeho ruský náprotivok Vladimir Putin zasa stanovil ako podmienku rozhovorov, aby mu Kyjev odstúpil územia okupované ruskou armádou a vzdal sa členstva v NATO, čo sú požiadavky, ktoré sú pre Ukrajincov a Západ neprijateľné.

V pondelok Kremeľ obvinil Kyjev, že túto operáciu uskutočnil preto, aby mal v prípade rozhovorov lepšiu „pozíciu“. Vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ, ktorého sa v sobotu pýtala agentúra AFP, tiež pripustil, že „ak sa (Rusku) nepodarí získať späť tieto územia, mohli by sa využiť na politické účely“.

Ukrajinský vpád, posilnenie morálky vojsk

Po týždni bezprecedentného postupu na ruskom území Ukrajina tvrdí, že prevzala kontrolu nad takmer 1 000 km2. Podľa výpočtov agentúry AFP, ktoré vychádzajú z údajov Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), však Ukrajina v pondelok večer kontrolovala 800 km2 Kurskej oblasti, t. j. 2,7 % jej celkovej rozlohy.

Ruský regionálny gubernátor Alexej Smirnov priznal, že v rukách kyjevských síl je 28 lokalít, ale tvrdil, že ukrajinské zisky sa rozprestierajú na území širokom 40 kilometrov a dlhom dvanásť kilometrov.
Pre porovnanie, podľa výpočtov agentúry AFP na základe údajov ISW získalo Rusko od 1. januára 2024 na ukrajinskom území 1 360 km2.

Ruská armáda, ktorá nasadila materiálne a ľudské posily, v utorok ubezpečila, že bude pokračovať v spôsobovaní ťažkých strát v Kurskej oblasti, z ktorej už bolo evakuovaných 121 000 obyvateľov, čo je rekord v krajine od druhej čečenskej vojny pred viac ako 20 rokmi.

V tejto fáze bolo podľa úradov v Kurskej oblasti pri ukrajinskom vpáde zabitých najmenej 12 civilistov a približne sto bolo zranených.

Na zelenej čistinke v regióne Soumy, kde sa ukrajinské tankové posádky pripravovali na nasadenie, jeden z veliteľov pre agentúru AFP opísal súčasnú operáciu ako morálnu vzpruhu pre armádu, ktorá má nedostatok mužov a techniky. „V posledných mesiacoch nedošlo na Ukrajine k žiadnym významným víťazstvám. Pokrok robili len Rusi,“ zdôraznil. V tejto ukrajinskej oblasti, ktorá leží oproti Kursku, evakuovali najmenej 20 000 civilistov a v blízkosti hraníc rozšírili cestovné obmedzenia pre obyvateľov.

Kyjev chce svojou nečakanou ofenzívou „roztiahnuť ruské pozície“ a „spôsobiť maximálne straty“, vysvetlil vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ, ktorého oslovila agentúra AFP. Volodymyr Zelenskyj priznal, že chce „presunúť vojnu“ na Rusko.

Ruské obavy a nespokojnosť

V pondelok Vladimir Putin nariadil svojej armáde „vyhnať nepriateľa“ z Ruska a zdôraznil, že operácia je dielom „Západu, (ktorý) je s nami vo vojne“. Pre ruského prezidenta je ukrajinský útok neúspechom v čase, keď jeho armáda robí pokroky na východnom fronte, hoci bez dosiahnutia nejakých významnejších prielomov.

Podľa amerického denníka The Hill narastá nespokojnosť a obavy medzi ruským obyvateľstvom, ktorému oficiálny príbeh podsúva, že vojna je „pod kontrolou“.
Viditeľne dezorientovaní desiati Rusi vystúpili v Moskve v jednom z prvých vlakov, ktoré odvážali evakuovaných z Kurskej oblasti do ruskej metropoly. „Prišla vojna, takže všetci naši príbuzní odišli do Moskvy, pretože je to veľmi desivé,“ povedala novinárom žena, ktorá prišla privítať svoju rodinu v spoločnosti desaťročnej dcéry.

Jeden z používateľov vyjadril svoje rozhorčenie na X, informoval Libération: „Rusko bolo teraz napadnuté a Putin, skrývajúci sa vo svojom bunkri, sa ani neobťažoval hovoriť o tom, čo sa stalo, len opisuje inváziu ako ‚provokáciu‘.“ Medzi ultrapatriotmi sa výčitky sústreďujú na zavedenie „protiteroristického“ režimu v oblastiach Kursk, Brjansk a Belgorod namiesto oficiálneho vyhlásenia vojny. Je to nepochybne spôsob, ako minimalizovať rozsah invázie v očiach obyvateľstva a obmedziť nespokojnosť, vysvetľuje americký think-tank Inštitút pre štúdium vojny, ktorý cituje národný denník.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj