Piatok 20. septembra, 2024
Na archívnej snímke, ktorú zverejnila ruská štátna agentúra Sputnik, ruský prezident Vladimir Putin (v strede) po boku ruského ministra obrany Andreja Belousova (vpravo) počas stretnutia s vedúcimi predstaviteľmi orgánov činných v trestnom konaní o situácii v Kurskej oblasti, riaditeľom Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) Ruskej federácie Alexandrom Bortnikovom (vľavo) a tajomníkom Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Sergejom Šojgu v Moskve 7. augusta 2024. Poznámka redakcie: túto snímku šíri ruská štátna agentúra Sputnik (Foto: ALEKSEJ BABUŠKIN/POOL/AFP via Getty Images)

Ukrajinská armáda údajne vstúpila do ruského regiónu

Ukrajinské sily „zaútočili na pozície jednotiek“ v ruskej Kurskej oblasti, uviedlo ruské ministerstvo obrany 7. augusta.

Ruskí predstavitelia vrátane prezidenta Vladimira Putina obvinili ukrajinské jednotky z prekročenia hraníc do Kurskej oblasti, čo predstavuje možný prvý vpád ukrajinských vojsk do Ruska od začiatku vojny.

Ukrajinské sily „zaútočili na pozície jednotiek kryjúcich štátnu hranicu Ruskej federácie v oblastiach osád Nikolajevo-Darjino a Olešňa v Kurskej oblasti“ v blízkosti rusko-ukrajinskej hranice severne od Charkova na Ukrajine, uviedlo ruské ministerstvo v utorok v príspevku na sociálnych sieťach.

Uviedlo, že do útoku bolo zapojených 300 vojakov, 11 tankov a 20 bojových vozidiel z ukrajinskej 22. mechanizovanej brigády.

Putin v stredajšom príhovore k členom ruskej vlády vyzval regionálne orgány, aby sa zapojili do obrany Kurska, regiónu ležiaceho severne od ukrajinského Charkova. Útok zároveň označil za „veľkú provokáciu“.

Putin tiež tvrdil, že ukrajinské sily vykonávajú „nerozlišujúce ostreľovanie civilných“ cieľov v Kurskej oblasti, pričom ruské ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že zranených bolo 31 ľudí vrátane šiestich detí.

Devätnásť ľudí vrátane štyroch detí bolo hospitalizovaných a „uskutočnili sa telemedicínske konzultácie so špecialistami z federálnych zdravotníckych organizácií“, uvádza sa vo vyhlásení ministerstva.

Denník Epoch Times nemohol bezprostredne overiť tvrdenia Ruska. Ukrajinské orgány na vyhlásenia Ruska verejne nereagovali.

Medzitým nebol jasný rozsah útoku vrátane toho, či ukrajinské sily dokázali udržať pozície na území Ruska. Nejasné je aj to, či útok vykonala ukrajinská armáda, polovojenská skupina alebo iná bojová sila.

V stredu štátna tlačová agentúra RIA Novosti uviedla, že náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov povedal, že „postup ukrajinských ozbrojených síl hlboko na ruské územie bol zastavený“.

Po údajnom vpáde vyhlásil v Kursku jeho gubernátor Alexej Smirnov podľa príspevku na sociálnej sieti výnimočný stav. Zároveň vyzval obyvateľov regiónu, aby darovali krv.

„Za posledných 24 hodín náš región hrdinsky odolával útokom“ ukrajinských jednotiek, napísal Smirnov na Telegrame a dodal, že všetky záchranné služby sú v stave vysokej pohotovosti. Smirnov uviedol, že úrady evakuovali viac ako 200 ľudí z ostreľovaných oblastí, zatiaľ čo niekoľko tisíc ďalších odišlo vlastnými vozidlami.

„S cieľom odstrániť následky vstupu nepriateľských síl do regiónu bolo prijaté rozhodnutie o zavedení výnimočného stavu od 7. augusta,“ uvádza sa v príspevku.

Ruské ministerstvo obrany v neskoršom príspevku na Telegrame uviedlo, že do regiónu zmobilizovalo vrtuľníky Ka-52, aby uskutočnili údery proti ukrajinskej vojenskej technike a jednotkám v blízkosti hranice s Kurskom. Ak by sa to potvrdilo, cezhraničný výpad by patril medzi najväčšie ukrajinské útoky od úplnej invázie Ruska vo februári 2022.

Tvrdenia sa nepodarilo overiť ani pozorovateľom z otvorených zdrojov. Inštitút pre štúdium vojny so sídlom v USA uviedol, že nemôže overiť, či poškodené a opustené obrnené vozidlá zobrazené na geolokalizovanom videu 4 km severne od hranice západne od Ľubimovky v Kurskej oblasti sú ukrajinské.

„Ruskí milblogeri zverejnili zábery, na ktorých tvrdia, že ukazujú následky údajných ukrajinských náletov, hoci väčšina škôd zobrazených na záberoch sa zdá byť výsledkom bežného ukrajinského ostreľovania a nenaznačuje, že by v oblasti prebiehala pozemná aktivita,“ napísal inštitút.

Dodal, že ruskí vojenskí blogeri „údajné ukrajinské nálety na Kurskú oblasť zväčša odmietli a ukrajinskí predstavitelia sa k nim zväčša ešte nevyjadrili“.

Začiatkom tohto roka skupiny hlásiace sa k boju na strane Ukrajiny tvrdili, že prenikli do častí Kurska a Belgorodskej oblasti, než Moskva vyhlásila, že tieto útoky odrazila. Hranica Kurskej oblasti s Ukrajinou je dlhá 150 kilometrov, čo umožňuje diverzným skupinám uskutočniť rýchle vpády a zmocniť sa niektorých území skôr, ako Rusko nasadí posily.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj