Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinskí vojaci pripravujú automatický granátomet MK-19 americkej výroby na frontovej línii neďaleko ukrajinského mesta Toretska, 12. októbra 2022. Ilustračný obrázok (Yasuyoshi Chiba/AFP / Getty Images)

Ukrajina: vek pre mobilizáciu sa znížil z 27 na 25 rokov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj  v utorok podpísal zákon, ktorým sa znižuje veková hranica pre nástup do vojenskej služby z 27 na 25 rokov, keďže ozbrojené sily čelia nedostatku mužov v súvislosti s ruskou inváziou.

Tento zákon, ktorý poslanci schválili pred rokom a čakal na vyhlásenie prezidentom, nadobudla účinnosť v stredu, uviedla Rada (ukrajinský parlament) na svojej webovej stránke.

Ukrajinská vláda potom musí do šiestich mesiacov zosúladiť rôzne normatívne texty s novou vekovou hranicou mobilizácie.

Odvody do armády sú na Ukrajine predmetom diskusií už niekoľko mesiacov.

Straty, o ktorých sa nehovorí

Ukrajinská armáda utrpela straty, ktorých rozsah sa utajuje, a teraz, na rozdiel od začiatku konfliktu, má problém nájsť dobrovoľníkov na front.

Vladimir Zelenský v decembri 2023 tvrdil, že armáda navrhla zmobilizovať až 500 000 ďalších ľudí, čo nový hlavný veliteľ ukrajinskej armády Alexander Syrsky medzičasom znížil.

Systém náboru pod paľbou

Mnohí Ukrajinci považujú súčasný systém náboru za nespravodlivý, neefektívny a často skorumpovaný. Ozývajú sa aj hlasy, aby boli demobilizovaní tí, ktorí sú na fronte už dlhší čas.

V rozhovore pre nemeckú televíznu stanicu ARD ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj priznal prax núteného odvodu niektorých mužov v bojovom veku, uvádza Le Figaro. „Niektorí predstavitelia vojenských odvodových úradov chodili po uliciach a hľadali mužov, ktorí odmietli narukovať z vlastnej vôle, ale to bola chyba,“ uviedla ukrajinská hlava štátu.

Podľa portálu franceinfo Ukrajina zriadila centrá „novej generácie“. Náborári sú civilisti, čo odstraňuje psychologické bariéry pri nábore. Centrum funguje nasledovne: poradca preskúma individuálny kariérny plán osoby a pozrie si s ňou ponuky vojenských pracovných miest uvedené na internete. „Pozrite si ponuky práce pre vodičov motocyklov a tankových mechanikov. Môžeme nájsť niečo, čo bude vyhovovať vašej špecializácii a zručnostiam,“ hovorí jeden z poradcov.

Doteraz bolo v novom centre prijatých 300 ľudí. Táto náborová kampaň dopĺňa masívnejšiu a povinnú mobilizáciu, pričom ukrajinská armáda má tento rok prijať 400 000 nových vojakov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj