Piatok 13. septembra, 2024
Moskva (foto: Mladen Antonov/AFP via Getty Images)

Ukrajina útočí na Moskvu dronmi, tvrdí Rusko

Ruskí predstavitelia 21. augusta uviedli, že Moskva sa dostala pod jeden z najväčších útokov dronmi na hlavné mesto krajiny od začiatku rusko-ukrajinskej vojny v roku 2022. Starosta Moskvy Sergej Sobjanin na sociálnych sieťach napísal, že ruská protivzdušná obrana zničila 10 ukrajinských útočných dronov. Neboli hlásené žiadne škody ani zranenia.

„Ide o jeden z najväčších pokusov o útok na Moskvu pomocou dronov vôbec,“ uviedol starosta vo svojom vyhlásení podľa prekladu. „Situáciu naďalej monitorujeme.“

Poznamenal, že „vytvorená vrstvená obrana Moskvy umožnila úspešne odraziť všetky útoky nepriateľských bezpilotných lietadiel“, čím mal na mysli bezpilotné lietadlá alebo drony.

Niekoľko hodín po Sobjaninovom vyhlásení ruské ministerstvo obrany na Telegrame napísalo, že Kyjev sa pokúsil uskutočniť teroristický útok pomocou bezpilotných lietadiel, pričom uviedlo, že nad Moskovskou oblasťou bolo zostrelených 11 bezpilotných zariadení.

Ministerstvo uviedlo, že pri údajnom nočnom útoku bolo nad Ruskom zničených celkovo 45 dronov. Väčšina z nich bola zostrelená v pohraničných oblastiach Brjansk, Belgorod, Kaluga a Kursk.

Ukrajina sa k obvineniu Ruska verejne nevyjadrila. Niektoré ruské kanály sociálnych médií zdieľali videá dronov, ktoré boli zrejme zničené systémami protivzdušnej obrany a následne spustili alarmy v autách.

Od začiatku vojny Ukrajina pravidelne vypúšťa útočné drony proti hlavnému mestu Ruska, ktoré sa nachádza stovky kilometrov od ukrajinských hraníc. V máji 2023 ruskí predstavitelia tvrdili, že Kyjev vypustil dva bezpilotné lietadlá, ktoré označili za pokus o atentát zameraný na ruského prezidenta Vladimira Putina v Kremli.

Začiatkom augusta Ukrajina začala cezhraničnú ofenzívu v Kurskej oblasti, čím sa vojna priblížila k Moskve. Podľa štátnych médií bolo viac ako 120 000 civilistov nútených evakuovať región, zatiaľ čo Rusko bolo nútené poslať do oblasti posily, aby zastavilo postup Kyjeva.

Analýza útoku

Inštitút pre štúdium vojny so sídlom vo Washingtone 20. augusta uviedol, že Ukrajinci nedávno v Kursku uskutočnili ďalšie zásahy vrátane úderov na ruské pontónové mosty a ženijné zariadenia. Uviedol, že z geolokalizovaných záberov vyplýva, že ukrajinské jednotky vstúpili do oblasti pred obcou Korenevo, ktorá má približne 5 000 obyvateľov, a vstúpili do ďalších dvoch dedín.

Ruské ministerstvo obrany podľa správy štátnych médií uviedlo, že jeho sily zmarili pokusy o útok ukrajinských útočných skupín v Kurskej oblasti. Ukrajinské ozbrojené sily zaznamenali za posledných 24 hodín viac ako 45 zabitých alebo zranených vojakov, pričom dvaja boli podľa úradov zajatí pri pokuse o útok v Kurskej oblasti. Tieto počty neboli nezávisle potvrdené.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že útok Ukrajiny na Kursk ukončil akúkoľvek možnosť mierových rokovaní. „Kto s nimi bude rokovať po tomto, po zverstvách, terore, ktorý páchajú na mierových obyvateľoch, civilnom obyvateľstve, civilnej infraštruktúre a mierových zariadeniach,“ povedala na brífingu 21. augusta v Moskve.

Ruské ministerstvo vnútra 20. augusta informovalo štátne médiá, že ukrajinská armáda používa na získavanie informácií v Kurskej, Belgorodskej a Brjanskej oblasti kamery na sledovanie. „[Ukrajinské sily] masívne identifikujú IP rozsahy na našich územiach a na diaľku sa pripájajú na nechránené kamery videodohľadu, ktoré sledujú všetko od súkromných dvorov až po cesty a diaľnice strategického významu,“ uviedlo ministerstvo. „Je lepšie nepoužívať kamery videodohľadu.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj