Piatok 18. októbra, 2024
Ukrajinský vojak zo 47. mechanizovanej brigády sa pripravuje na boj s bojovým vozidlom Bradley neďaleko Avdijevky. (foto GENYA SAVILOV/AFP via Getty Images)

Ukrajina sa sťahuje z Avdijevky, Rusi dosiahli symbolické víťazstvo

Ukrajinská armáda bola v sobotu nútená opustiť mesto Avdijevka na východe krajiny, čím Rusku odovzdala najväčšie symbolické víťazstvo od neúspechu protiofenzívy, ktorú Kyjev začal vlani v lete.

„V súlade s prijatým rozkazom sme sa z Avdijevky stiahli na vopred pripravené pozície,“ oznámil ukrajinský generál Alexander Tarnavskij, ktorý v tejto oblasti velí.

V situácii čoraz väčšieho nedostatku zdrojov, čiastočne spôsobeného zablokovaním americkej vojenskej pomoci, sa Ukrajina len ťažko mohla vyhnúť tomuto ústupu tvárou v tvár Rusku, ktoré s väčším počtom vojakov a munície malo väčšiu šancu získať Avdijevku. Rusi získali toto mesto len pár dní pred druhým výročím začiatku invázie (z 24. februára 2022).

„V situácii, keď nepriateľ postupuje popri mŕtvych telách vlastných vojakov a desaťkrát väčším počtom nábojov (…), je to jediné správne rozhodnutie,“ pokračoval generál Tarnavskij. Ukrajinské sily sa tak podľa neho vyhli obkľúčeniu v blízkosti tohto z veľkej časti zničeného priemyselného mesta.

Prechod na obranu vo výhodnejších líniách

Ide o prvé významné rozhodnutie, ktoré prijal nový vrchný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Alexander Syrsky po svojom vymenovaní do funkcie 8. februára. Odôvodnil ho snahou „zachovať“ životy svojich vojakov.

„Rozhodol som sa stiahnuť naše jednotky z mesta a prejsť na obranu vo výhodnejších líniách,“ napísal  Alexander Syrsky na Facebooku. „Naši vojaci dôstojne plnili svoju vojenskú povinnosť, urobili všetko pre to, aby zničili najlepšie ruské vojenské jednotky a spôsobili nepriateľovi značné straty,“ pokračoval vrchný veliteľ Syrsky.

Pred oficiálnym opustením mesta generál Tarnavskij priznal, že „niekoľko vojakov“ z Ukrajiny bolo „zajatých“ ruskými silami, ktoré „majú početnú prevahu, čo sa týka živej sily, delostrelectva a letectva“.

900 civilistov ostalo v Avdijevke

Avdijevka, ktorá mala pred ruskou inváziou vo februári 2022 približne 34 000 obyvateľov, má vysokú symbolickú hodnotu. Mesto je teraz z veľkej časti zničené, ale podľa miestnych úradov v ňom zostalo približne 900 civilistov. Moskva dúfa, že dobytie Avdijevky sťaží Ukrajincom bombardovanie Donecka.

Avdijevka v júli 2014 nakrátko pripadla proruským separatistom pod vedením Moskvy, potom sa vrátila pod ukrajinskú kontrolu a zostala pod ňou aj napriek invázii a blízkosti Donecka, ktorý bol posledných desať rokov hlavným mestom separatistov na východe Ukrajiny.

Podľa Kyjeva ruská armáda od októbra znásobovala útočné vlny s cieľom dobyť mesto napriek veľmi vysokým ľudským stratám, čo pripomína bitku o Bachmut, mesto, ktoré Moskva dobyla v máji 2023 po 10 mesiacoch bojov za cenu desiatok tisíc mŕtvych a zranených.

Ruské úrady vyhlásili, že v piatok večer zmarili niekoľko útokov ukrajinských dronov. Gubernátor Belgorodskej oblasti blízko hraníc s Ukrajinou Vjačeslav Gladkov a gubernátor Kalužskej oblasti  Vladislav Čapča na sociálnej sieti Telegram oznámili, že ruská protivzdušná obrana nad ich územím zničila dva a sedem dronov, pričom neboli hlásené žiadne škody.

Zelenskyj v Európe

K obsadeniu Avdijevky došlo v čase, keď je ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj na pracovnej ceste po Európe. Z Berlína odkázal, že je v neustálom kontakte s vojenským velením, ktorého hlavnou úlohou je podľa neho ochrániť životy vojakov a „minimalizovať straty“.

V tejto napätej situácii podpísal Zelenskyj v piatok v Berlíne dve bilaterálne bezpečnostné dohody s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom a potom v Paríži s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. V sobotu sa plánuje zúčastniť na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii, kde sa stretne s americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj