Štvrtok 19. septembra, 2024
Zdravotníci a psychológovia poskytujú pomoc a podporu miestnym obyvateľom a obetiam v susedstve, kde ruské rakety zasiahli vojenské vzdelávacie zariadenie v Poltave na východe Ukrajiny 3. septembra 2024 počas ruskej invázie na Ukrajinu. (Foto: PATRYK JARACCZ/AFP via Getty Images)

Ukrajina hovorí o desiatkach zabitých a stovkách zranených pri ruskom raketovom útoku na Poltavu

Počet mŕtvych a zranených po ruskom raketovom útoku na stredoukrajinské mesto Poltava naďalej stúpa, keďže miestne orgány pokračujú v prehľadávaní trosiek.

Najmenej 180 ľudí bolo zranených a ďalších 41 zahynulo po tom, ako 3. septembra zasiahla Poltavu dvojica ruských balistických rakiet, oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v príhovore zverejnenom na X.

Zelenského manželka len o dve hodiny neskôr v tlačovom vyhlásení zvýšila odhad obetí na 206 zranených a 47 zabitých. Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí medzitým oznámilo, že počet obetí stúpol na 51.

Denník Epoch Times v súčasnosti nemôže nezávisle potvrdiť odhady počtu obetí.

Zelenskyj uviedol, že dvojica ruských balistických rakiet sa zamerala na vzdelávacie zariadenie a poškodila neďalekú nemocnicu a kancelárske priestory telekomunikačného inštitútu. Ruské ministerstvo obrany na žiadosť denníka The Epoch Times o komentár k údajným úderom v Poltave do času uverejnenia správy neodpovedalo.

Rusko „za tento úder určite zaplatí“, povedal Zelenskyj. Ukrajinský líder vyzval svojich západných podporovateľov, aby vyzbrojili jeho sily ďalšími systémami protivzdušnej obrany s cieľom otupiť pokračujúce ruské raketové a dronové útoky.

„Ukrajina potrebuje systémy protivzdušnej obrany a rakety teraz, nie aby ležali v skladoch. Údery dlhého doletu, ktoré nás môžu ochrániť pred ruským terorom, sú potrebné teraz, nie neskôr. Každý deň odkladu, žiaľ, znamená viac stratených životov,“ povedal Zelenskyj.

Hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby počas utorkovej tlačovej besedy odsúdil údery ako „ďalšiu hroznú pripomienku rozsahu brutality [ruského prezidenta Vladimira Putina] voči obyvateľom Ukrajiny“.

Kirby tiež ubezpečil, že Spojené štáty budú pokračovať v poskytovaní vojenskej pomoci Ukrajine vrátane systémov protivzdušnej obrany a technológií proti dronom.

V utorok ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jeho jednotky protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinskú stíhačku Mig-29, tri rakety HIMARS a desiatky bezpilotných lietadiel vrátane najmenej jedného, ktoré sa priblížilo ku kurskej pohraničnej oblasti.

Ruská armáda tiež uviedla, že odrazila viacero ukrajinských pozemných útokov zameraných na rozšírenie prebiehajúceho ukrajinského vpádu do vnútra západného pohraničného regiónu Ruska.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj