Štvrtok 19. septembra, 2024
Ukrajinský obchodný zástupca Taras Kačka s komisármi EÚ po stretnutí ministerskej konferencie Svetovej obchodnej organizácie v Ženeve 12. júna 2022. (Foto: FABRICE COFFRINI/POOL/AFP/ Getty Images)
»

Ukrajina chce žalovať Poľsko, Maďarsko a Slovensko kvôli zákazom na dovoz jej agroproduktov

Ukrajina oznámila plány na začatie právnych krokov proti Poľsku, Maďarsku a Slovensku. Dôvodom sú zákazy na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov, ktoré tieto krajiny zaviedli napriek zrušeniu embarga na štyri ukrajinské agroprodukty zo strany Európskej únie (pšenice, kukurice, repky a slnečnicových semien). Aj keď embargo vypršalo v piatok o polnoci, Maďarsko, Poľsko a teraz aj Slovensko naznačili svoje odhodlanie pokračovať v obmedzeniach dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov.

Taras Kačka, ukrajinský obchodný zástupca uviedol, že tieto zákazy nie sú v súlade s medzinárodnými právnymi predpismi a Ukrajina plánuje začať právne konania vo Svetovej obchodnej organizácii (WTO).

„Je dôležité dokázať, že tieto kroky nie sú právne v poriadku. Preto zajtra začneme právne konania,“ zdôraznil Kačka v rozhovore pre Politico. Ukrajina sa rozhodla žalovať tri krajiny v rámci WTO a nevzťahuje sa to na žiadne obchodné dohody s Európskou úniou.

„Po mnoho rokov je obchodným vyjednávačom a inštitúciou pre obchodnú politiku pre celú EÚ  Európska komisia. A zvykli sme fungovať na tomto základe,“ povedal Kačka a dodal: „Myslím, že systematický prístup Budapešti a Varšavy, ktoré ignorujú pozíciu inštitúcií EÚ v obchodnej politike,  bude pre EÚ všeobecne problematický, pretože tam nebude jednota.“

Hlavným bodom sporu je rozhodnutie Poľska, Maďarska a Slovenska zaviesť zákazy na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov, ako aj iných potravín. Poľsko sa nedávno pridalo k Maďarsku a Slovensku tým, že rozšírilo zákaz na ďalších 25 produktov a pridalo aj ukrajinskú múku a krmivá. Slovensko, na druhej strane, predĺžilo existujúci zákaz EÚ týkajúci sa štyroch agrokomodít. 

Kačka v tejto súvislosti upozornil, že maďarské opatrenia sú prevažne symbolického charakteru, zatiaľ čo poľské zákazy by mohli výrazne ovplyvniť ukrajinský export. Ak Poľsko neodvolá tieto zákazy, Kyjev zváži opatrenia, ktoré by mohli zasiahnuť poľský dovoz ovocia a zeleniny.

Pozadie sporu

15. septembra sa Slovensko rozhodlo jednostranne predĺžiť zákaz dovozu obilia a ďalších troch poľnohospodárskych komodít z Ukrajiny do konca tohto roka. Európska komisia zároveň potvrdila, že nepredĺži embargo na dovoz štyroch druhov poľnohospodárskeho tovaru z Ukrajiny do susediacich členských krajín EÚ.

Únijný zákaz dovozu obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny mal skončiť v piatok o polnoci. Premiér Ódor zdôraznil, že Slovensko pri tejto záležitosti postupuje v súlade s Poľskom a Maďarskom, ktoré už predtým oznámili svoje rozhodnutie pokračovať v obmedzeniach dovozu.

Európska komisia vo svojom vyhlásení uviedla, že vďaka práci príslušnej koordinačnej platformy a dočasným opatreniam, ktoré boli zavedené v máji,  narušenie trhu v piatich členských štátoch EÚ uplatňujúcich zákaz pominulo. To viedlo k rozhodnutiu nepredlžovať embargo na dovoz.

Zákaz dovozu ukrajinského obilia a ďalších poľnohospodárskych produktov bol na jar tohto roku zavedený Slovenskom, Bulharskom, Maďarskom, Rumunskom a Poľskom. Bulharsko vo štvrtok (14. septembra) oznámilo, že zákaz zruší, a Rumunsko sa rozhodlo riadiť rozhodnutím Európskej komisie. Na druhej strane Varšava, Budapešť a Bratislava už vopred naznačili, že zákaz predĺžia bez ohľadu na rozhodnutie únie.

Prečítajte si aj