Štvrtok 19. septembra, 2024
Muž kráča 1. júna 2024 v Záporožskej oblasti, kde došlo k ústupu brehu v dôsledku zničenia priehrady Kachovka počas ruskej invázie na Ukrajinu. (Foto: GENYA SAVILOV/AFP via Getty Images)

Ukrajina a Rusko sa navzájom obviňujú po požiari v najväčšej európskej jadrovej elektrárni

Ukrajina a Rusko sa v nedeľu navzájom obvinili z rozsiahleho požiaru, ktorý vypukol v jadrovej elektrárni Záporožie (najväčšej v Európe) na juhu Ukrajiny – v regióne, ktorý v súčasnosti okupujú ruské sily.

Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojom vyhlásení uviedla, že jej experti 11. augusta spozorovali „hustý tmavý dym“ vychádzajúci zo severozápadnej oblasti elektrárne po tom, ako počuli viacero výbuchov.

MAAE informovala, že zatiaľ nehrozí riziko zvýšenej úrovne radiácie ani žiadny vplyv na jadrovú bezpečnosť. Ukrajinská ani ruská vláda tiež nehlásili žiadne známky zvýšenej úrovne radiácie.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil z požiaru „ruských okupantov“ a obvinil Moskvu, že sa snaží využiť jadrovú elektráreň na „vydieranie Ukrajiny, celej Európy a sveta“.

„Čakáme na reakciu sveta, čakáme na reakciu MAAE,“ vyhlásil Zelenskyj na X. „Rusko za to musí niesť zodpovednosť. Len ukrajinská kontrola nad Záporožskou jadrovou elektrárňou môže zaručiť návrat k normálnemu stavu a úplnej bezpečnosti,“ dodal.

Na záberoch, ktoré Zelenskyj zverejnil, bolo vidieť, ako z jednej z chladiacich veží elektrárne stúpa čierny dym, pričom na jej základni bolo vidieť požiare. „V súčasnosti je úroveň radiácie v norme. Pokiaľ si však ruskí teroristi udržia kontrolu nad jadrovou elektrárňou, situácia nie je a nemôže byť normálna,“ povedal Zelenskyj.

Rusko obvinilo ukrajinské sily zo založenia požiaru. Štátna spoločnosť Rosatom podľa ruskej tlačovej agentúry TASS tvrdila, že Ukrajina 11. augusta vystrelila dva vojenské drony proti jednej z chladiacich veží elektrárne.

Rosatom označil útok dronom za „akt jadrového terorizmu zo strany ukrajinských orgánov“ a tvrdí, že Ukrajina uskutočňuje útoky na elektráreň a mesto Energodar – kde sa elektráreň nachádza – od roku 2022, keď sa dostala pod ruskú kontrolu.

Jevgenij Balickij, Kremľom dosadený gubernátor Záporožskej oblasti, uviedol, že ruský prezident Vladimir Putin nariadil počas stretnutia o incidente zvýšiť bezpečnostné opatrenia.

Generálny riaditeľ MAAE Grossi odsúdil útok s tým, že akákoľvek vojenská akcia proti elektrárni porušuje päť konkrétnych zásad, ktoré vlani stanovila Bezpečnostná rada OSN.

„Tieto bezohľadné útoky ohrozujú jadrovú bezpečnosť elektrárne a zvyšujú riziko jadrovej havárie. Musia sa okamžite zastaviť,“ uviedol Grossi vo vyhlásení.

Záporožská elektráreň je najväčšou jadrovou elektrárňou v Európe. Valné zhromaždenie OSN 11. júla prijalo rezolúciu, v ktorej požaduje, aby Rusko stiahlo svoj vojenský a iný nepovolený personál z elektrárne a okamžite ju vrátilo Ukrajine.

Rezolúcia bola schválená 99 hlasmi za, 9 proti a 60 sa zdržalo hlasovania. Proti hlasovali Rusko, Bielorusko, Burundi, Kuba, Severná Kórea, Eritrea, Mali, Nikaragua a Sýria.

Zelenskyj medzitým 10. augusta nepriamo priznal, že Ukrajina vedie vojenskú ofenzívu na ruskom území po tom, ako Moskva informovala o tom, že od 6. augusta sily začali útočiť v Kurskej oblasti.

Vojenskí experti uvažujú, že cieľom tejto akcie by mohlo byť odlákanie ruských rezerv od intenzívnych bojov v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, zatiaľ čo poradca ukrajinského prezidenta naznačil, že to môže posilniť pozíciu Kyjeva v prípadných budúcich rokovaniach s Ruskom.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová 11. augusta uviedla, že Ukrajina sa svojím vpádom do Kurska dopustila teroristických útokov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj