Nedeľa 22. septembra, 2024
Na snímke spadnutý stan po zrušení 27. ročníka festivalu Pohoda v Trenčíne v sobotu 13. júla 2024. (FOTO TASR - Jaroslav Novák)

Udalosť na Pohode podrobia organizátori dôkladnej analýze, evidujú 29 zranených (+Foto)

Pád stanu na festivale Pohoda chcú jeho organizátori podrobiť dôslednej analýze a o jej výsledkoch budú otvorene komunikovať. Na sobotňajšom tlačovom brífingu v Trenčíne to uviedol riaditeľ festivalu Michal Kaščák. Doplnil, že im je ľúto každého jedného zranenia a všetkých, ktorí boli zasiahnutí pádom stanu po veternej smršti na festivale Pohoda. Po páde stanu bolo ošetrených 29 osôb, z toho jedna mala stredne ťažké zranenie.

Na snímke jedna zo svadieb počas druhého dňa 27. ročníka festivalu Pohoda v piatok 12. júla 2024 v Trenčíne. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

„Momentálne je stavba zaistená a prebieha tam policajné vyšetrovanie. Vo večerných hodinách príde do Trenčína riaditeľ spoločnosti, ktorá stan stavala a bude k dispozícii policajným zložkám,“ uviedol M. Kaščák. Zároveň poďakoval policajtom, hasičom, záchranárom a celému organizačnému tímu za profesionálny prístup. „Zažili sme veľmi veľkú vlnu spolupráce a neskôr aj spolupatričnosti a solidarity. Je na nás, aby sme sa teraz vedeli vysporiadať s následkami udalosti, ale aj s otázkami týkajúcimi sa budúcnosti festivalu,“ poznamenal M. Kaščák.

Na snímke kúzelník Talostan robí bubliny počas druhého dňa 27. ročníka festivalu Pohoda v piatok 12. júla 2024 v Trenčíne. (FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Rozhodnutie predčasne ukončiť festival bolo podľa jeho slov jediné možné. „Po prerušení festivalu sme si vzali krátky čas na premyslenie. Prezreli sme festivalový areál a keďže sme neboli schopní garantovať neporušenosť stavieb a úplné bezpečie pre návštevníkov, zhodli sme sa na tom, že pokračovať nie je možné,“ dodal riaditeľ festivalu.

(FOTO TASR – Jaroslav Novák)

Hlavný lekár festivalu Jaroslav Vidan zosumarizoval, že po páde stanu ošetrili 29 pacientov, ktorých zranenia si vyžiadali nemocničnú starostlivosť. „Štyria ľudia boli transportovaní do nemocnice v Považskej Bystrici a ďalších 25 do trenčianskej nemocnice. Dvadsaťosem zranení bolo ľahkého rázu a jedno zranenie bolo klasifikované ako stredne ťažké, keďže išlo o zlomeninu bedrového kĺbu. Môžem vyhlásiť, že ani jeden zo zranených nebol ohrozený na živote,“ skonštatoval J. Vidan.

Primátor Richard Rybníček označil piatkovú (12. 7.) veternú smršť za najsilnejšiu v Trenčíne za posledné mesiace. „Keď sme videli profesionalitu organizačného tímu, nebolo nutné vyhlasovať mimoriadnu situáciu. Vďaka ochote správcu športovej haly sme ju okamžite sprístupnili pre odchádzajúcich návštevníkov z Pohody. K dispozícii bolo 1500 miest a športovú halu využila asi stovka ľudí, ktorým sme zabezpečovali v spolupráci s organizátormi vodu, stravu a hygienické potreby,“ povedal R. Rybníček.

(Zdroj: FB / Polícia SR – Trenčiansky kraj)

Festival Pohoda organizátori predčasne ukončili po piatkovej intenzívnej búrke a páde veľkého stanu. Pre pád stanu začala polícia trestné stíhanie vo veci prečinu všeobecného ohrozenia. Policajný vyšetrovateľ pribral do konania Ústav súdneho inžinierstva zo Žiliny.

Prečítajte si aj