Sobota 5. októbra, 2024
Úbytok estrogénu môže viesť k vyššiemu riziku pečeňových ochorení v menopauze (Dean Mitchell/ E+/ Getty Images)

Úbytok estrogénu môže viesť k vyššiemu riziku ochorenia pečene v menopauze. Čo pomáha?

Kľúčovým faktorom menopauzy, teda konca reprodukčného obdobia ženy, je sprevádzané postupným úbytkom produkcie niektorých hormónov. To môže negatívne ovplyvniť aj určité orgány, napríklad pečeň.

„Kľúčovú rolu tu zohráva hlavný ženský pohlavný hormón estrogén, ktorý má v tele mnoho dôležitých funkcií. Okrem iného ovplyvňuje napríklad rýchlosť metabolizmu a spaľovania tukov a pomáha kontrolovať hladinu cholesterolu v krvi,“ vysvetľuje všeobecný lekár MUDr. Michal Lazák v tlačovej správe a dodáva: „Estrogén tiež podporuje zdravie pečene – pomáha regulovať ukladanie tukov a tiež bráni rastu špecifických buniek, ktoré by mohli spôsobiť zjazvenie pečeňového tkaniva, tzv. fibrózu.“

Menopauza je tiež často spájaná s nadváhou, vyššou hladinou cholesterolu a hromadením viscerálneho tuku. Ten sa ukladá najmä v oblasti brucha a okolo orgánov. „Viscerálny tuk obaľuje vnútorné orgány a je metabolicky aktívnejší ako podkožný tuk, čo znamená, že uvoľňuje aj viac zápalových látok a hormónov. To zvyšuje nielen riziko srdcových ochorení alebo cukrovky, ale je to aj záťaž pre pečeň,“ vysvetľuje MUDr. Lazák.

Vyvážený jedálniček a pravidelný pohyb

Zdravý jedálniček bohatý na dostatok ovocia, zeleniny, celozrnných výrobkov, ale aj chudého mäsa a ryby plus pravidelný pohyb môžu byť prevenciou pred pribúdajúcimi kilogramami a spomínaným stukovatením pečene.

Napríklad tofu (sójový výrobok) obsahuje vysoké množstvo železa, vápnika, ale i izoflavónov, teda rastlinných hormónov, ktoré sú podobné estrogénu a pomáhajú vyvažovať hladinu tohto hormónu.

Klimaktérium alebo menopauza je súčasťou života každej ženy. Nastáva niekedy medzi 45. a 60. rokom života. Hoci toto obdobie môžu sprevádzať rôzne nepríjemné potiaže, ako sú návaly tepla, výkyvy nálad, nejedná sa o chorobu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj