Štvrtok 19. septembra, 2024
Poslanec Hasan Bitmez zo strany Saadet (v preklade niečo ako Šťastie) počas prejavu o rozpočte ministerstva spravodlivosti a ministerstva vnútra na rok 2024 krátko predtým, ako skolaboval na tribúne, vo Veľkom národnom zhromaždení v Ankare 12. decembra 2023. (Foto: ADEM ALTAN/AFP via Getty Images)

Turecký poslanec skolaboval v parlamente po tom, čo zaželal Izraelu Boží hnev. Včera zomrel (+Video)

Turecký zákonodarca dostal v utorok v parlamente infarkt bezprostredne po skončení svojho prejavu, v ktorom kritizoval Izrael a povedal, že židovský štát nebude schopný „utiecť pred Božím hnevom“. 

Hasan Bitmez (53 rokov), podpredseda konzervatívnej strany Saadet Kocaeli, vystúpil s prejavom na zasadnutí tureckého parlamentu o rozpočte na rok 2024. V preslove kritizoval Izrael kvôli vojne v pásme Gazy a tureckú vládu za jej reakciu na konflikt Tel Avivu s Hamasom.

Povedal, že Turecko nadržiava Izraelu a že Židia vykonávajú etnickú čistku Palestínčanov v Gaze. Politik svoju reč ukončil slovami tureckého básnika Sezaia Karakoça:

„Aj keď história zostane mlčať, pravda mlčať nezostane. Myslia si, že ak sa nás zbavia, nebude to problém. Ale ak sa nás zbavíte, nevyhnete sa mukám svedomia. Aj keď uniknete mukám dejín, neuniknete hnevu Alaha,“ povedal Bitmez a na záver dodal: „Všetkých vás zdravím.“

Hneď nato sa muž zrútil na zem vedľa rečníckeho pultu a udrel si hlavu o podlahu. Na záberoch je vidieť, ako sa k nemu zbiehajú jeho kolegovia. Poskytli mu umelé dýchanie a zavolali záchranku.

Video incidentu:

Turecký minister zdravotníctva Fahrettin Koca neskôr na sociálnych sieťach uviedol, že poslanca previezli na jednotku intenzívnej starostlivosti ankarskej nemocnice, kde sa podrobil angiografii a bola mu zavedená srdcová pumpa.

Podľa agentúrnych správ Bitmez zomrel dva dni po infarkte, 14. decembra ráno.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj