Streda 18. septembra, 2024
Ako si vybrať najlepší melón? (Pexels/ Any Lane)

Ako si vybrať najlepší melón? Rady priamo od pestovateľov

Kto by odolal kúsku šťavnatého sladkého melóna? Ten k letu jednoducho patrí. Aké je však potom sklamanie, keď sa táto predstava nenaplní a domov si prinesieme niečo, čo nie je ani sladké, ani šťavnaté. Ako teda spoznáte, ktorý melón je ten pravý?

Podľa farmára Jesseho Jamesa Wigginsa, ktorý celý život pracoval na melónovej farme svojich rodičov, je rada jednoduchá: „Pozrite sa, zdvihnite a otočte.“ Čo to v skutočnosti znamená?

Hľadajte škvrny a pruhy

Prvá vec, ktorú farmár radí, je dobre si melón prezrieť. Zvonka by mal vyzerať dobre. Preto skontrolujte, či je jeho povrch hladký, bez viditeľných priehlbín, rezov alebo otlakov. Potom melón otočte. Na spodnej strane by mala byť krémovo žltá škvrna, ktorá je miestom, kde melón počas rastu ležal na zemi.

Zlatistá farba naznačuje, „že melón bol celý čas na mieste, kde rástol, a mohol tak dosiahnuť zrelosť,“ hovorí Rob Gibson, farmár a predseda floridskej melónovej asociácie.

Ďalší spôsob, ktorý by podľa Gibsona mohol pomôcť pri správnom výbere, spočíva v prúžkoch. Prezrite si šírku a farbu pruhov, ktoré sa tiahnu po celej dĺžke povrchu melóna.

„Čím širšie a plnšie sú svetlé línie, tým je zrelší,“ radí.

Poťažkať a porovnať

Ďalšou radou je vziať melón do ruky a poťažkať ho a porovnať jeho váhu s ostatnými. Melón by mal mať primeranú hmotnosť vzhľadom na svoju veľkosť. Čím je ťažší, tým viac vody obsahuje a tým bude šťavnatejší.

„Ak je melón v porovnaní s iným melónom porovnateľnej veľkosti ľahší, je pravdepodobne prezretý alebo dutý,“ upozorňuje Gibson.

Poklepkanie

V obchode môžete niekedy vidieť ľudí, ktorí ťukajú na melón a počúvajú tón, ktorý melón vydáva. Neviem ako vy, ale ja nikdy neviem, aký zvuk by mal byť ten správny.

Podľa farmára by mal znieť pevne, ale nie tupo. „Ak znie tupo, môže to znamenať, že je dutý, pomliaždený alebo prezretý.“ hovorí farmár.

Ak sa vám podarilo kúpiť ten správny šťavnatý melón, tu je tip na jeden výborný melónový šalát.

Šalát s melónom

Čo budete potrebovať?

  • ½ šálky bieleho octu
  • 3 polievkové lyžice trstinového cukru
  • ½ hlávky rímskeho alebo ľadového šalátu
  • 1 rozdrvený strúčik cesnaku
  • ½ šálky nadrobno nakrájanej červenej cibule
  • 2 šálky melónu nakrájaného na kocky
  • soľ podľa chuti

Šalát opláchnite, pridajte cesnak, cibuľu a kocky melónu. Šalát zalejte dresingom z octu a trstinového cukru.

Poznámka: Namiesto soli môžete pridať balkánsky syr, pre plnšiu chuť posypte drvenými vlašskými orechmi.

Tip na skvelý letný nápoj

Melónová šťava s troškou citróna, ľadom a mätou.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj