Štvrtok 19. septembra, 2024
Bývalý prezident Donald Trump hovorí s novinármi po tom, ako ho 24. augusta 2023 zaprotokolovali vo väznici v okrese Fulton na základe 13 obvinení súvisiacich s voľbami v roku 2020. (Joe Raedle/Getty Images)
»

Trump strávil vo väzení v Georgii 20 minút, následne bol prepustený na kauciu (+Foto)

Bývalý prezident Donald Trump bol vo štvrtok krátko pred ôsmou večer miestneho času formálne umiestnený do väznice Fulton County v Atlante v štáte Georgia.

Bývalý prezident strávil vo väznici približne 20 minút, potom bol na kauciu 200 000 dolárov prepustený. Boli mu odobraté odtlačky prstov a urobená fotografia, vôbec prvý „mug shot“ prezidenta v histórii Spojených štátov (mug shot je fotografia tváre zatknutého).

Z online záznamov úradu šerifa okresu Fulton vyplýva, že Donald Trump bol zatknutý na základe 13 bodov obžaloby týkajúcej sa obvinenia z ovplyvňovania výsledkov volieb v roku 2020.

Vo väzenskom zázname prezidenta Trumpa bolo uvedené aj číslo väzňa (P01135809) a ďalšie identifikačné údaje. Jeho oficiálny popis: „biely muž“ s výškou 190,5 cm a hmotnosťou 97,5 kg, má vlasy v odtieni „jahodová blond“ a „modré“ oči.

Trumpov oficiálny záznam z väznice vo Fulton county z 24. augusta 2023. (Fulton County Sheriff’s Office)

Trump mal lehotu do 25. augusta do 12.00, aby sa sám prihlásil a vyhol sa tak prípadnému zatknutiu. Rozhodla o tom prokurátorka okresu Fulton Fani Willisová, ktorá obvinila Trumpa a jeho 18 spolupracovníkov z rôznych trestných činov údajne vedúcich k sprisahaniu a pokusu spochybniť oficiálne výsledky volieb v roku 2020.

Väznica neskôr zverejnila Trumpovu väzenskú fotografiu:

Oficiálna fotografia Donalda Trumpa z väzenia v Georgii (Fulton County Sheriff’s Office)

Prípad v okrese Fulton je už štvrtým trestným konaním proti Trumpovi od marca tohto roku. Trump sa stal prvým obvineným exprezidentom Spojených štátov v histórii.

Po opustení väznice bývalý prezident odcestoval priamo na letisko, kde sa krátko prihovoril médiám.

„To, čo sa tu odohralo, je paródia na spravodlivosť, nič zlé sme neurobili, nič zlé som neurobil. A všetci to vedia. Nikdy som nemal takú veľkú podporu. A to platí aj pre ostatné prípady,“ povedal s odkazom na ďalšie tri obvinenia, ktorým čelí.

Stíhanie následne označil za manéver svojich politických oponentov s cieľom ohroziť jeho volebnú kampaň v roku 2024.

„To, čo robia, je zasahovanie do volieb. Snažia sa zasahovať do volieb,“ povedal Trump. „V našej krajine sa nikdy nič také nestalo. Je to ich spôsob vedenia kampane.“

Na správe sa podieľal Petr Šváb.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj