Nedeľa 8. septembra, 2024
Bývalý prezident Donald Trump vystúpil s hlavným prejavom na akcii organizácie Turning Point Action nazvanej The People's Convention v Detroite 15. júna 2024. (Foto: Bill Pugliano/Getty Images)

Trump sľubuje okamžité zastavenie pomoci Ukrajine, ak bude znovu zvolený za prezidenta

Po stretnutiach s lídrami skupiny G7 americký prezident Joe Biden vo štvrtok (13. 6.) podpísal so svojím ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským 10-ročnú bilaterálnu bezpečnostnú dohodu. Tá znamená pokračujúci záväzok USA podporovať vojnou zmietanú krajinu v boji proti ruskej agresii. Bývalý prezident Donald Trump avizoval, že ak získa druhý mandát, okamžite pomoc pre Ukrajinu zastaví.

Bezpečnostný pakt s Ukrajinou prichádza po tom, ako sa Biden a vedúci predstavitelia krajín G7 minulý rok na summite NATO vo Vilniuse dohodli, že každá z krajín podpíše s Ukrajinou dvojstranné bezpečnostné dohody.

Trump kritizuje podporu pre Ukrajinu a sľubuje riešenie 

Na sobotnom (15. 6.) predvolebnom zhromaždení v Detroite Trump pokračujúcu podporu pre Ukrajinu kritizoval a prisľúbil, že túto otázku vyrieši okamžite po jeho zvolení. Tiež vyhlásil, že ak by získal druhé funkčné obdobie vo voľbách 2020, Rusko by v roku 2022 inváziu na Ukrajinu nezačalo.

Bývalý americký prezident označil ukrajinského prezidenta Zelenskeho za „najlepšieho obchodníka všetkých čias” za to, ako dokázal zabezpečiť rozsiahlu finančnú podporu z USA. „Odišiel pred štyrmi dňami so 60 miliardami dolárov a teraz sa vrátil a oznámil, že potrebuje ďalších 60 miliárd,“ poznamenal Trump.

Tieto vyhlásenia zvýšili obavy medzi západnými spojencami Ukrajiny, keďže Trumpov možný návrat by mohol výrazne znížiť podporu Ukrajiny. NATO plánuje prevziať koordináciu vojenskej pomoci a USA nahradiť. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg spojencov požiadal, aby na financovanie vojenskej pomoci Ukrajine prisľúbili minimálne 40 miliárd eur ročne. Uviedol to na stretnutí ministrov zahraničných vecí počas rokovaní v Prahe koncom mája. NATO tento strategický krok označilo ako snahu ochrániť Ukrajinu pred možnými zmenami v americkej politike.

Plány na ďalšiu pomoc

Na dvojdňovom summite o mieri vo Švajčiarsku, ktorý sa konal 15. a 16. júna, viceprezidentka USA Kamala Harrisová informovala o schválení balíka pomoci vo výške 1,5 miliardy dolárov zameraného na energetický sektor a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu. „Tieto finančné prostriedky sa použijú na opravu energetickej infraštruktúry poškodenej počas vojny, rozšírenie výroby energie, podporu investícií súkromného sektora a ochranu energetickej infraštruktúry,“ uviedol Biely dom v sobotňajšom vyhlásení. 

Harrisová tiež oznámila, že v spolupráci s Kongresom plánuje americké ministerstvo zahraničných vecí poskytnúť ďalších 300 miliónov dolárov. Pomoc by mala podporiť bezpečnosť operácií v prvej línii pri obrane ukrajinského územia a záchrane civilistov, zabezpečiť ochranu kritickej infraštruktúry a vyšetriť vyše 120 000 registrovaných prípadov vojnových zločinov.

Prečítajte si aj