Pondelok 16. septembra, 2024
Prezident Donald Trump a poľský prezident Andrzej Duda počas spoločnej tlačovej konferencie v Ružovej záhrade Bieleho domu, 12. júna 2019, ilustračné foto (Mandel Ngan/AFP via Getty Images)
»

Trump sa stretol s poľským prezidentom Dudom v mrakodrape Trump Tower

Poľský prezident odmietol obavy, že by si svojou návštevou znepriatelil Bidenovu administratívu.

Bývalý prezident Donald Trump sa v stredu večer 17. apríla stretol v New Yorku s poľským prezidentom Andrzejom Dudom a diskutovali o zásadných medzinárodných otázkach, ako je situácia na Ukrajine, Blízky východ a výdavky NATO.

„Stretnutie, ktoré sa uskutočnilo v apartmáne bývalého prezidenta Trumpa v mrakodrape Trump Tower, trvalo dve a pol hodiny,“ uviedla 18. apríla Trumpova kampaň v príspevku na sociálnej sieti X. „Obaja prezidenti sú veľkými priateľmi, diskutovali o návrhu prezidenta Dudu, aby krajiny NATO prešli na trojpercentné výdavky na svoju obranu. Hovorili aj o vojne medzi Ruskom a Ukrajinou, o konflikte s Izraelom na Blízkom východe a o mnohých ďalších témach, ktoré súvisia s dosiahnutím svetového mieru,“ uviedla Trumpova kampaň.

„Prezident Trump s obľubou spomínal na svoju prelomovú cestu do Poľska v roku 2017 a pochválil poľský ľud za jeho neochvejnú obranu svojej suverenity a za jeho záväzok o zabezpečení európskych hraníc pred všetkými hrozbami. Prezident Trump je veľkým fanúšikom Poľska a poľského ľudu.“

V rozhovore s novinármi pred stretnutím prezident Duda odmietol domnienku, že by mu jeho súkromné stretnutie s republikánskym kandidátom mohlo znepriateliť Bidenovu administratívu.

„Nemám strach, pretože prezidenti sa stretávajú so svojimi kolegami, najmä s tými, ktorí v minulosti zastávali prezidentský úrad svojej krajiny, je to bežná prax, nie je na tom nič zvláštne,“ povedal.

„Prezidenti sa počas svojich zahraničných návštev stretávajú aj s rôznymi politikmi, je normálne, že keď majú dve krajiny dobré vzťahy, chcú mať dobré vzťahy s rôznymi stranami politickej scény.“

Prezident Duda, ktorého funkčné obdobie sa končí na budúci rok, uviedol, že jeho návšteva u prezidenta Trumpa sa kryla s návštevou New Yorku, kde sa zúčastnil jednania v OSN.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller tiež uviedol, že je normálne, ak zahraniční lídri navštívia prezidentského kandidáta.

„V priebehu rokov amerických volieb sme boli svedkami toho, ako sa zahraničné vlády zapájajú do spolupráce s kandidátmi hlavných strán, rovnako ako sa americkí diplomati a americkí lídri často zapájajú do spolupráce so zahraničnými opozičnými lídrami,“ povedal.

Prezident Trump novinárom povedal, že s prezidentom Dudom „mali veľmi dobrý a osobný vzťah. Nikdy sme nemali jediný problém, dokonca ani menší problém. Zhodli sme sa na mnohých veciach. Ale za Poľskom stojíme až do konca. A viem, že Poľsko to cíti rovnako.“

Prezident Duda bol jedným z preferovaných medzinárodných partnerov Trumpovej administratívy. Poľský prezident raz navrhol pomenovať vojenskú základňu svojej krajiny po prezidentovi Trumpovi.

Otázky NATO a Ukrajiny

Diskusia prezidenta Trumpa s prezidentom Dudom sa týkala kritických oblastí americkej politiky, o ktorých bývalý prezident hovoril v rámci svojej kampane v roku 2024.

Počas februárového zhromaždenia prezident Trump prehlásil, že za jeho prezidentovania štáty NATO, ktoré si nebudú plniť svoje finančné záväzky voči vojenskej aliancii, nedostanú pomoc od Spojených štátov.

Bývalý prezident trval na tom, že každý členský štát by mal platiť svoj spravodlivý podiel, pričom sa odvolával na ciele vojenských výdavkov aliancie.

Podľa správy NATO pre rok 2023 splnilo v roku 2022 cieľ 2 % HDP výdavkov na obranu len 7 z 31 spojencov. „Spojené štáty sa podieľali 54 % HDP spojencov a 70 % celkových výdavkov na obranu. Celkové vojenské výdavky NATO v roku 2022 podľa odhadov prekročili 1 bilión dolárov.“

Prezident Trump na stretnutí s prezidentom Dudom rokoval o vyššej úrovni vojenských výdavkov – o úrovni 3% HDP.

Ukrajina je ďalšou kľúčovou témou. Poľskí predstavitelia vyzvali amerických zákonodarcov, aby schválili zákon o zahraničnej pomoci vo výške 95 miliárd dolárov, ktorý poskytuje nové finančné prostriedky pre Ukrajinu. Republikáni sa však proti návrhu zákona ostro postavili.

Senátor J. D. Vance (rep.) tvrdil, že Spojené štáty by mali odstúpiť od rusko-ukrajinského konfliktu a pokúsiť sa sprostredkovať mierovú dohodu na ukončenie vojny. Spochybnil logiku financovania obrany Ukrajiny, keď sa zdá, že Rusko je odhodlané pokračovať v konflikte niekoľko rokov.

Exprezident Trump navrhol poskytnúť Ukrajine pomoc vo forme pôžičky, a nie daru, ako je to v súčasnosti.

„Stále rozdávame dary vo výške miliárd a miliárd dolárov a na to sa zameriame,“ povedal tento mesiac na tlačovej konferencii. „Ale oveľa dôležitejšia je pre mňa skutočnosť, že Európa to  musí vyrovnať a musí dať peniaze. Musia sa prispôsobiť. Pokiaľ to nedorovnajú, budem z toho veľmi rozrušený, pretože ich sa to dotýka oveľa viac ako nás.“

Prezident Duda nie je jediným zahraničným lídrom, ktorý v poslednej dobe navštívil prezidenta Trumpa. V marci sa bývalý prezident stretol s maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Obaja sa stretli, aby „prediskutovali širokú škálu otázok, ktoré sa týkajú Maďarska a Spojených štátov, vrátane prvoradého významu silných a bezpečných hraníc na ochranu suverenity každého národa,“ uviedla Trumpova kampaň.

Obaja lídri sú si blízki, pričom mnohí konzervatívci v Spojených štátoch majú o maďarskom premiérovi vysokú mienku pre jeho prísnu imigračnú politiku.

Minulý rok Orbán verejne vyhlásil, že si želá, aby sa prezident Trump vrátil do Bieleho domu vo voľbách v roku 2024.

Začiatkom tohto mesiaca sa prezident Trump stretol s ministrom zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Davidom Cameronom, aby s ním rokoval o otázkach Ukrajiny a Gazy.


Pôvodný článok.

Prečítajte si aj