Nedeľa 8. septembra, 2024
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, je odprevádzaný z pódia počas mítingu 13. júla 2024 v Butleri v Pensylvánii (Anna Moneymaker/ Getty Images)
»

Trump prežil pokus o atentát. Zhrnutie udalostí (+Video)

Na sobotňajšom predvolebnom zhromaždení republikánskeho kandidáta na prezidenta USA Donalda Trumpa v Butleri v Pensylvánii zaznelo niekoľko výstrelov. Pri streľbe zahynuli dvaja ľudia – strelec a jeden účastník podujatia. Agentúre AP to uviedol miestny okresný prokurátor. Reportérka denníka The Washington Post na sieti X uviedla, že okrem toho je v kritickom stave ešte jedna osoba. Trump bol ľahko postrelený do ucha. Strážci zákona uviedli, že sa Trump stal terčom pokusu o atentát, informovala agentúra AP.

Bývalý prezident Trump mal za sebou niekoľko minút prejavu k tisícovému davu, keď podujatie prerušili výstrely. Trump sa zapotácal a chytil sa za pravé ucho, než ho agenti tajnej služby stiahli na zem v blízkosti pódia.

Kým bývalý prezident ležal na zemi, ozvalo sa niekoľko ďalších výstrelov. O chvíľu neskôr, keď už bol opäť na nohách, obklopený agentmi tajnej služby a po tvári mu stekala krv, Trump povedal: „Bojujme, bojujme, bojujme,“ a trikrát zamávol päsťou smerom k davu. Obklopený agentmi potom bývalý prezident Trump zostúpil z pódia.

Bezprostredne po výstreloch obklopili Trumpa osobní strážci a odviedli ho z pódia. Podľa agentúr bolo na neďalekej streche vidieť ostreľovačov. Trump bol odvezený a polícia čoskoro začala vypratávať zábavný park, kde sa podujatie konalo.

Exprezident Trump je po incidente v bezpečí, uviedol hovorca Tajnej služby Spojených štátov (USSS) Anthony Guglielmi, ktorý má na starosti ochranu politikov. „Tajná služba zaviedla ochranné opatrenia a bývalý prezident je v bezpečí,“ potvrdil Guglielmi a dodal, že incident sa vyšetruje.

„Prezident Trump ďakuje poriadkovým silám a prvým zasahujúcim za ich rýchle kroky počas tohto ohavného činu. Je v poriadku a je na prehliadke v miestnom zdravotníckom zariadení,“ dodal Trumpov hovorca.

Trumpova reakcia

„Je neuveriteľné, že sa takýto čin mohol stať v našej krajine,“ povedal Trump. Uviedol, že pri útoku utrpel priestrel v hornej časti pravého ucha. „Hneď som vedel, že niečo nie je v poriadku, pretože som počul svišťanie, výstrely a okamžite som pocítil, ako mi guľka pretrhla kožu. Veľmi to krvácalo, takže vtedy som si uvedomil, čo sa deje. Boh žehnaj Amerike,“ napísal Trump. Tajnej službe sa na sieti X poďakovala aj Trumpova dcéra Ivanka.

Sám Boh zabránil tomu, aby sa stalo nemysliteľné, uviedol americký exprezident Donald Trump po útoku strelca. V tejto chvíli je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sme sa zjednotili a ukázali svoj skutočný charakter Američanov, dodal Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social.

Vo svojom druhom verejnom vyhlásení od útoku bývalý prezident tiež poďakoval priaznivcom za ich „myšlienky a modlitby“. „Zostaneme silní a odhodlaní a nedovolíme zlu zvíťaziť,“ podotkol.

„Modlíme sa za uzdravenie tých, ktorí boli zranení, a v našich srdciach si uchovávame pamiatku občana, ktorý bol tak strašne zabitý,“ napísal ďalej Trump. Pri streľbe zahynul jeden z účastníkov zhromaždenia a zabitý je aj 20-ročný útočník.

„Skutočne milujem svoju krajinu, milujem vás všetkých a teším sa, až prehovorím k ľuďom vo Wisconsine,“ dodal Trump s odkazom na republikánsky zjazd v Milwaukee v štáte Wisconsin, na ktorom má exprezident na budúci týždeň získať nomináciu na prezidenta do novembrových volieb.

Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump, je odvádzaný z pódia počas mítingu 13. júla 2024 v Butleri v Pensylvánii. (Foto: Anna Moneymaker/Getty Images)

Ďalšie okolnosti

Útočníka, ktorý na bývalého prezidenta zamieril spoza bezpečnostného perimetra, zabila tajná služba. Niekoľko účastníkov zhromaždenia uviedlo pre Epoch Times a NTD, že strelec bol na vrchu neďalekej stodoly. Očitý svedok Greg Smith, ktorý hovoril s BBC, tiež povedal, že strelec bol na streche budovy.

Smith sa nedostal do areálu Butler Farm Show, ale chcel si vypočuť, čo Trump hovorí, a tak počúval zvonku.

Smith, miestny obyvateľ Butleru uviedol, že bol svedkom streľby, keď strelec na zhromaždenia vypálil niekoľko rán, ktoré zasiahli pravé ucho bývalého prezidenta a zranili troch účastníkov zhromaždenia, pričom jedného zabili.

„Mal som priamy výhľad, priamo na zadnú stranu tej strechy. A videl som tam chlapa, ako sa  plazí po streche – chlapa ako medveď – s puškou,“ povedal Smith pre Epoch Times. Neďaleko zbadal agentov tajnej služby a snažil sa upútať ich pozornosť.

Tento zjavný pokus o atentát je prvým podobným útokom na amerického prezidenta alebo prezidentského kandidáta od roku 1981, keď bol napadnutý Ronald Reagan.

Na Trumpa zaútočil registrovaný republikán z Pensylvánie, finančne podporoval demokratov

Strelec, ktorý zaútočil na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol identifikovaný ako 20-ročný Thomas Matthew C. z Pensylvánie. Uviedol to Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Útočník bol registrovaným republikánom, informoval denník The Washington Post s odkazom na evidenciu registrovaných voličov.

FBI zverejnila meno útočníka a dodala, že vyšetrovanie okolností streľby pokračuje. Hoci bol útočník registrovaným voličom republikánov, podľa CNN v januári 2021 poslal 15 dolárov organizácii zbierajúcej politické príspevky na podporu demokratov. Agentúra AP uviedla, že útočník príspevok poslal v deň Bidenovej inaugurácie. Podľa výpovedí svedkov útočník strieľal zo strechy, pričom ho od bývalého prezidenta delilo menej ako 200 metrov.

Americký Federálny letecký úrad (FAA) uzavrel vzdušný priestor nad parkom Bethel Parkom, odkiaľ Thomas Matthew C. pochádzal. Bethel Park je predmestím Pittsburghu a nachádza sa približne 70 kilometrov od pensylvánskeho mesta Butler, kde došlo k streľbe.

Kevin Rojek, špeciálny agent zodpovedný za pobočku FBI v Pittsburghu novinárom povedal, že podľa súčasného odhadu bezpečnostný personál o mužovi na streche nevedel, kým nezačal strieľať z pušky.

„Je prekvapujúce, že útočník bol schopný vystreliť toľko nábojov, koľko vystrelil,“ povedal Rojek.

Predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson prisľúbil, že Kongres vykoná úplné vyšetrovanie. James Comer, predseda Snemovne reprezentantov pre dohľad vyzval riaditeľku tajnej služby Kimberly Cheatleovú, aby sa dostavila na vypočutie. Senátor Josh Hawley vyzval senátny výbor pre vnútornú bezpečnosť, aby zahájil vlastné vyšetrovanie.

Minister vnútornej bezpečnosti Alejandro Mayorkas na X uviedol, že jeho úrad, ktorý dohliada na tajnú službu, „spolupracuje s prezidentom Bidenom, bývalým prezidentom Trumpom a ich kampaňami a prijíma všetky možné opatrenia na zaistenie ich bezpečnosti“.

Bezprostredné reakcie politikov

Prezident Joe Biden, ktorý je Trumpovým demokratickým vyzývateľom vo voľbách, bol o streľbe informovaný. V televíznom vyhlásení k udalostiam vyzval na ukončenie politického násilia a potvrdil, že Trump je zrejme v poriadku. Uviedol tiež, že s ním plánuje hovoriť neskôr večer. „V Amerike nie je miesto pre takýto druh násilia. Je to nechutné,“ povedal prezident a dodal, že bol o záležitosti podrobne informovaný. „Každý to musí odsúdiť,“ zdôraznil šéf Bieleho domu.

Biden tiež povedal, že sa modlí za Trumpa, jeho rodinu a všetkých účastníkov zhromaždenia. Vyjadril tiež vďačnosť tajnej službe za to, že Trumpa dostala do bezpečia.

Robert F. Kennedy, ktorý sa tiež uchádza o Biely dom ako nezávislý kandidát, na X napísal: „Teraz je čas, aby každý Američan, ktorý miluje našu krajinu, ustúpil od rozdeľovania, zriekol sa všetkého násilia a spojil sa v modlitbe za prezidenta Trumpa a jeho rodinu.“

Kalifornský guvernér Gavin Newsom bol jedným z prvých demokratov, ktorí na incident reagovali.

„Násilie nemá v našej demokracii miesto. V myšlienkach som s prezidentom Trumpom a všetkými, ktorých dnešné zhromaždenie zasiahlo,“ napísal v príspevku na sieti X.

Senátor Marco Rubio, možný kandidát na viceprezidenta, na X napísal: „Prezidenta Trumpa ochraňoval Boh.“

Elon Musk, miliardár a majiteľ spoločnosti X, napísal: „Plne podporujem prezidenta Trumpa a dúfam v jeho skoré uzdravenie.“

Predseda senátnej väčšiny Chuck Schumer na X napísal: „Som zdesený tým, čo sa stalo na Trumpovom zhromaždení v Pensylvánii, a uľavilo sa mi, že je bývalý prezident Trump v bezpečí. Politické násilie nemá v našej krajine miesto.“

Bývalá predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová napísala na sieti X: „Ako človek, ktorého rodina sa stala obeťou politického násilia, viem z prvej ruky, že politické násilie akéhokoľvek druhu nemá v našej spoločnosti miesto. Ďakujem Bohu, že bývalý prezident Trump je v bezpečí.“

Pridal sa aj bývalý prezident Barack Obama a poprial Trumpovi „skoré uzdravenie“.

„V našej demokracii nie je absolútne žiadne miesto pre politické násilie. Aj keď ešte nevieme, čo presne sa stalo, mali by sme si všetci vydýchnuť, že bývalý prezident Trump nebol vážne zranený, a využiť túto chvíľu na to, aby sme sa znovu prihlásili k slušnosti a rešpektu v našej politike,“ napísal bývalý prezident na X.

Kongresman Adam Schiff v príspevku na X uviedol, že je „zdesený týmto zjavným pokusom o atentát“: „Som vďačný za rýchlu reakciu orgánov činných v trestnom konaní a tajnej služby. Želám prezidentovi Trumpovi skoré uzdravenie.“

Bývalý viceprezident Mike Pence sa tiež podelil o svoju reakciu na X: „(Manželka) Karen a ja sa modlíme za prezidenta Trumpa a vyzývame každého Američana, aby sa k nám pripojil.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj