Nedeľa 8. septembra, 2024
Republikánsky prezidentský kandidát, bývalý prezident Donald Trump a predseda Snemovne reprezentantov Mike Johnson (R-La.) počas tlačovej konferencie v sídle prezidenta Trumpa Mar-a-Lago v Palm Beach na Floride 12. apríla 2024. (Joe Raedle/Getty Images)

Trump navrhuje ponúknuť Ukrajine pomoc vo forme pôžičky namiesto daru

Bývalý prezident Donald Trump povedal, že s republikánmi uvažujú o poskytnutí ďalšej pomoci Ukrajine „vo forme pôžičky namiesto daru“.

Bývalý prezident Donald Trump naznačil, že by podporil republikánov, ktorí by schválili pomoc Ukrajine vo forme pôžičky, ale že Európa musí „vyrovnať“ svoje úsilie pomôcť Ukrajine vo vojne proti Rusku.

Počas tlačovej konferencie vo svojej rezidencii Mar-a-Lago s predsedom Snemovne reprezentantov Mikeom Johnsonom (R-La.) prezident Trump povedal, že „uvažujú o tom, že by to bolo vo forme pôžičky, a nie len daru“.

„Stále rozdávame dary vo výške miliárd a miliárd dolárov a my sa na to pozrieme,“ povedal bývalý prezident.

„Pre mňa je však oveľa dôležitejšie, že Európa sa musí posilniť a poskytnúť peniaze. Musí to vyrovnať. Ak to nevyrovnajú, som z toho veľmi rozrušený, pretože ich sa to týka oveľa viac ako nás.“

Prezident Trump sa skepticky vyjadril o podpore Washingtonu Ukrajine vo vojne proti Rusku a povedal, že ak by sa vrátil do Bieleho domu, ukončil by boje do 24 hodín.

Bývalý prezident už predtým vyzval vládu USA, aby prestala posielať peniaze vo forme zahraničnej pomoci akejkoľvek krajine, „pokiaľ sa to neuskutoční ako pôžička“.

M. Johnson, ktorý bol tiež prítomný na tlačovej konferencii, niekoľko mesiacov odkladal hlasovanie o legislatíve, ktorú už schválil Senát pod vedením demokratov a ktorá poskytuje pomoc Ukrajine vo výške 60 miliárd dolárov.

Ukrajina je ochotná prijať pomoc USA vo forme pôžičky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj medzitým minulý týždeň pre miestnu televíznu stanicu povedal, že jeho vláda by bola otvorená prijať pomoc USA vo forme pôžičky, ak by to bola jediná možnosť.

„Viete, nedávno tu bol senátor a spýtal sa ma: súhlasili by ste s prijatím peňazí z pôžičky? Povedal som: „Aké sú možnosti?“ On odpovedal: „No, napríklad ak vám povedia, že peniaze sú pôžička, alebo ich nedostanete. Povedal som: „Aký zmysel má takáto voľba, keď nie je na výber?

„Buďme úprimní: pristúpime na akúkoľvek možnosť. Poviem vám viac: ak by Ukrajine ponúkli balík na úver dnes alebo zadarmo o rok, povedali by sme: dnes. Tu nie je na výber. Našou jedinou voľbou je prežiť a zvíťaziť. Snažíme sa o to rôznymi spôsobmi. Ide o pôžičku. Dôležité: čím skôr, tým lepšie,“ povedal.

V. Zelenskyj však uviedol, že je naďalej optimistický, pokiaľ ide o „pozitívne hlasovanie“ v Kongrese USA.

„Žiaľ, sme tak trochu rukojemníkmi tejto situácie. Žiaľ, otázka Ukrajiny, konkrétne otázka vojny Ruska proti Ukrajine, sa dnes v Spojených štátoch stala vnútropolitickou témou. Hoci ide o bezpečnosť celého sveta,“ poznamenal.

Balík pomoci pre Ukrajinu v procese prípravy

M. Johnson 31. marca pre Fox News uviedol, že v Snemovni reprezentantov sa pripravuje legislatíva na poskytnutie ďalšej pomoci Ukrajine, ktorá bude predložená na rokovanie, keď sa poslanci vrátia z aktuálnych prázdnin.

M. Johnson podporil pokračovanie pomoci Ukrajine, ale zároveň zdôraznil, že je dôležité, aby Spojené štáty najprv zabezpečili svoje vlastné hranice.

Keď Senát schválil legislatívu, ktorá zahŕňala financovanie Ukrajiny aj presadzovania imigračného práva, viedol v Snemovni reprezentantov opozíciu s odôvodnením, že návrh zákona výrazne uprednostňuje Ukrajinu a neponúka žiadne významné reformy hraničnej politiky.

Zatiaľ sa nedosiahla žiadna dohoda o kríze na americko-mexickej hranici. Zatiaľ čo prezident Joe Biden a demokrati tvrdia, že na zastavenie historického prílevu nelegálnych prisťahovalcov do Spojených štátov sú potrebné ďalšie finančné prostriedky, republikáni zastávajú názor, že prezident už disponuje finančnými prostriedkami a právomocami na riešenie tohto problému.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj