Štvrtok 19. septembra, 2024
Donald Trump víta Elona Muska, generálneho riaditeľa spoločností SpaceX a Tesla, pred začiatkom politického a strategického fóra v Bielom dome, február 2017 vo Washingtone (BRENDAN SMIALOWSKI/ AFP via Getty Images)
»

Trump navrhol Muskovi, aby viedol komisiu zameranú na efektívnosť vlády

Bývalý prezident Donald Trump v rozhovore na platforme X s Elonom Muskom z 12. augusta navrhol Muskovi, aby viedol potenciálnu komisiu pre efektívnosť vlády.

Po viac ako 30-minútovom meškaní, ktoré podľa Muska spôsobil útok DDoS na platformu, sa obaja zamerali na tému inflácie a vládnych výdavkov. Majiteľ Tesly a platformy X navrhol exprezidentovi vytvorenie komisie, ktorá by zabezpečila, aby „krajina žila v rámci svojich možností“, a dodal, že podľa neho je hlavnou príčinou inflácie nadmerné výdavky federálnej vlády.

„Súhlasíte s tým, že by sme sa mali pozrieť na vládne výdavky a možno vytvoriť komisiu pre efektívnosť vlády?“ opýtal sa Trump Muska, ktorý je zástancom meritokracie.

Exprezident povedal, že Musk by bol „veľmi dobrý“ ako šéf takejto komisie a že by sa mu táto pozícia páčila. Musk odpovedal, že by „rád pomohol“, ak by sa tento návrh presadil.

Republikánsky kandidát ďalej v rozhovore zdôraznil vplyv cien na každodenný život Američanov, keď idú nakupovať potraviny. „Musíme znížiť ceny,“ povedal Trump.

Musk tiež spomenul, že infláciu považuje za formu zdanenia a že „ak dokážeme vyriešiť vládne výdavky, môžeme zlepšiť život ľudí“. Trump súhlasil, že je potrebné zaoberať sa nadmernými vládnymi výdavkami, pričom poznamenal, že „plytvanie je neuveriteľné“.

Ďalšie témy

Trump tiež pochválil Muska za to, ako jeho technológia prispela k budovaniu „amerického sna“, ktorý sa podľa neho z USA už postupne vytratil.

Musk a Trump diskutovali o rôznych témach vrátane pokusu o atentát, o ekonomike, cenách energií a postavení Spojených štátov vo svete.

Pokiaľ ide o energetickú politiku, Musk uviedol: „Môj názor je, že by sme časom chceli prejsť na udržateľné energetickú ekonomiku.“

Trump a Musk vyjadrili rozdielne názory na to, ako rýchlo by sa mal tento prechod uskutočniť. „Celkovo je asi lepšie prejsť rýchlejšie ako pomalšie,“ uviedol Musk. „Myslím si, že bez démonizácie ropného priemyslu a bez toho, aby sme spôsobili krátkodobé problémy, sa to dá urobiť.“

Ceny energií

Trump sa potom zameral na rastúce ceny energií a ich finančné dôsledky. „Musíme znížiť ceny energií,“ povedal Trump. “ Musíme vyprodukovať veľa energie, ak chceme byť konkurencieschopní voči Číne,“ dodal.

Musk povedal, že podľa neho je ropný a plynárenský priemysel pre americkú ekonomiku nevyhnutný. „Nemyslím si, že by sme mali odsudzovať ropný a plynárenský priemysel a ľudí, ktorí v týchto odvetviach tvrdo pracovali, aby zabezpečili potrebnú energiu na podporu ekonomiky,“ povedal.

„Ak by sme hneď teraz prestali využívať ropu a plyn, všetci by sme hladovali a ekonomika by sa zrútila,“ dodal technologický miliardár.

Trump hovoril aj o snahách svojej administratívy o dereguláciu pred pandémiou Covid-19. „Urobili sme drastické škrty vo veciach, ktoré neboli potrebné,“ povedal Trump a dodal, že ak by pandémia nevypukla, „boli sme pripravení začať znižovať dlh. Plánovali sme ďalšie znižovanie daní.“

Muskova podpora v kampani

Musk chce výrazne podporiť Trumpovu kampaň pred prezidentskými voľbami v USA, ktoré sa uskutočnia 5. novembra, pričom podľa denníka The Wall Street Journal už skôr uviedol, že plánuje mesačne prispievať približne 41,17 miliónov eur organizácii, ktorá sa usiluje o zvolenie Donalda Trumpa za prezidenta Spojených štátov. Aktuálny rozhovor s ním je tak ďalším dôležitým dielikom tejto podpory.

Niektorí komentátori a osobnosti po neúspešnom atentáte na Donalda Trumpa predpovedali, že exprezident má svoje znovuzvolenie „vo vrecku“. Prieskumy s Harrisovou namiesto Bidena však naznačujú, že to tak zďaleka nie je.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj