Štvrtok 19. septembra, 2024
Kráľ Karol III. a jeho manželka kráľovná Camilla počas záhradnej slávnosti v Buckinghamskom paláci v Londýne pred korunováciou, 3. mája 2023 (Yui Mok/WPA Pool/Getty Images)

Trump kritizuje Bidena za neúčasť na korunovácii britského panovníka

Bývalý americký prezident Donald Trump kritizoval súčasného prezidenta Joea Bidena za to, že sa tento víkend nezúčastní na historickej korunovácii nových britských panovníkov.

V exkluzívnom rozhovore pre britskú televíznu stanicu sa Trump počas svojej návštevy Spojeného kráľovstva ohradil proti Bidenovmu rozhodnutiu vynechať sobotňajšiu slávnosť v Londýne, počas ktorej bude 100 svetových lídrov svedkami prvej anglickej korunovácie po 70 rokoch.

Trump predpovedal, že v čase korunovácie kráľa Karola III. a jeho manželky kráľovnej Camilly bude Biden doma „spať“. „Nevedie krajinu. Teraz je v Delaware a spí. Keď máte niekoho, kto ide spať namiesto toho, aby prišiel na korunováciu ako prezident Spojených štátov… je to zlé,“ povedal politik.

Trump sa rozprával s britským politickým komentátorom Nigelom Farageom na GB News počas návštevy Škótska, kde Trump vlastní golfové ihriská, vrátane jedného novootvoreného.

Veľmi neúctivé

Trump povedal, že ak by bol stále vo funkcii prezidenta USA, korunovácie by sa zúčastnil. Bolo by to prvýkrát v histórii, keďže žiadny úradujúci prezident USA sa nikdy nezúčastnil na britskej kráľovskej korunovácii. Keď bola kráľovná Alžbeta II. korunovaná v roku 1953, prezident Eisenhower poslal na ceremóniu delegáciu.

Biden a jeho manželka, prvá dáma Jill Bidenová, sa v septembri 2022 zúčastnili pohrebu kráľovnej. Zdá sa, že je „veľmi neúctivé“, aby Biden poslal na korunováciu syna zosnulej kráľovnej  len svoju manželku, povedal Trump.

Prezident Joe Biden a prvá dáma Jill Bidenová sa zúčastňujú na štátnom pohrebe kráľovnej Alžbety II. vo Westminsterskom opátstve v Londýne 19. septembra 2022. (Jack Hill- WPA Pool/Getty Images)

Farage povedal, že Biden má zrejme veľkú náklonnosť k Írsku, kde má korene svojich predkov a ktoré nedávno navštívil. Briti však majú pocit, že Biden k nim nemá veľkú náklonnosť, poznamenal Farage a dodal: „Zdá sa, že nás nemá veľmi rád.“

Hoci je Biden len o štyri roky starší ako Trump, na osemdesiatnikovi sa vek už zrejme prejavuje, povedal Trump a naznačil, že to môže byť dôvod jeho neúčasti na veľkej udalosti. „Vlastne si myslím, že je to pre neho fyzicky náročné,“ vyjadril sa Trump s odkazom na dlhú cestu z USA do Európy.

Nelojálnosť členov kráľovskej rodiny

Trump povedal, že počas svojho prezidentovania veľmi dobre spoznal zosnulú kráľovnú, jej syna a jeho manželku. „Kráľovná to držala pohromade. Tá žena bola úžasná,“ povedal.

Kráľovná Alžbeta II. a princ Karol z Walesu na balkóne Buckinghamského paláca počas slávnostnej prehliadky pri príležitosti Platinového jubilea v Londýne 5. júna 2022 (Chris Jackson/Getty Images)

Obdivoval, aká bola milá a diplomatická. Povedal, že nerobila chyby a vyhýbala sa kontroverziám. Farage ho doplnil a povedal, že kráľovná Alžbeta je „pravdepodobne najobľúbenejším človekom na svete“, s čím Trump súhlasil. Nového kráľa označil za „úžasného človeka“ a vyzdvihol „fantastickú osobnosť“ jeho manželky.

Trump sa obul i do princa Harryho a jeho manželky Meghan, bývalej americkej herečky. Harry sa na korunovácii svojho otca zúčastní bez nej. Manželia v roku 2020 oznámili, že sa vzdávajú povinností členov kráľovskej rodiny a odsťahovali sa do Kalifornie, kde vychovávajú dvoch malých synov.

Princ Harry, vojvoda zo Sussexu a Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu, prichádzajú na radnicu počas Invictus Games Dusseldorf 2023 v nemeckom Düsseldorfe 6. septembra 2022. (Chris Jackson/Getty Images)

Meghan s nimi počas korunovácie zostane doma, uviedol Buckinghamský palác v tlačovom vyhlásení bez uvedenia dôvodu. Vzhľadom na to, že Harry nedávno vydal kontroverznú knihu o svojom živote v kráľovskej rodine, Trumpa pozvanie na ceremóniu prekvapilo. „Myslím si, že je od nich veľmi pekné, že ho pozvali, ale bol som trochu prekvapený. Povedal niekoľko hrozných vecí… tá kniha je jednoducho hrozná.“

Trump tiež kritizoval Harryho manželku za to, že sa správala „neúctivo“ ku kráľovnej Alžbete. Harry a Meghan sa verejne sťažovali na svoje šľachtické povinnosti a vzťahy v kráľovskej rodine, čím kráľovnej na sklonku jej života spôsobili značnú bolesť a rozpaky.

Z originálneho článku preložil Ondřej Horecký a LS.

Prečítajte si aj