Štvrtok 19. septembra, 2024
ilustračná fotografia (Zdroj: Pixabay / pexels)

Trnava: Referendum o parkovacej politike je neplatné

Sobotné miestne referendum o parkovacej politike v Trnave je neplatné. Hlasovalo v ňom 16.194 ľudí z 53.246 oprávnených voličov, celková účasť tak dosiahla 30,41 percenta. Na úspešné referendum je potrebná účasť najmenej 50 percent oprávnených voličov, informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

Spolu bolo odovzdaných 16.030 platných referendových hárkov. Najvyššia účasť bola v okrsku č. 25 v miestnej časti Modranka (46,92 percenta), najnižšia v okrsku č. 2 na Trhovej ulici 3 (7,78 percenta). Podrobné údaje o výsledku hlasovania v miestnom referende sú uvedené v zápisnici, ktorá bola v súlade so všeobecne záväzným nariadením mesta (VZN) v nedeľu 14. januára 2024 odovzdaná do podateľne mestského úradu.

V pondelok 15. januára bude zverejnená na webstránke mesta. VZN o konaní referenda primátorovi mesta určuje povinnosť zvolať mimoriadne zasadnutie mestského zastupiteľstva do troch dní odo dňa doručenia zápisnice a na ňom vyhlásiť výsledky. Primátor Peter Bročka zvolal zastupiteľstvo na utorok 16. januára o 13. hodine.

„Chcem sa poďakovať všetkým, ktorí dnes vyjadrili svoj postoj či už neúčasťou alebo účasťou na referende. Je to pre nás impulz ešte intenzívnejšie pracovať na zjednodušení a skvalitňovaní celého systému parkovania a hľadať čo najefektívnejšie spôsoby spoločnej participácie a komunikácie tejto náročnej a dôležitej témy,“ uviedol v sobotu primátor Trnavy.

Zástupcovia dvoch opozičných klubov v mestskom zastupiteľstve, ktoré podporovali konanie referenda, nepovažujú neplatné referendum za prehru. „Ide o významnú časť obyvateľov Trnavy, ktorých názor treba brať do úvahy,“ zdôraznil poslanec Branislav Baroš.

V referende Trnavčania mohli odpovedať na päť otázok o zrušení súčasnej regulácie parkovania a podmienkach, za akých by bola zavedená nová regulácia.

Prečítajte si aj