Nedeľa 8. septembra, 2024
Centrum popularizácie fyziky (Foto: FB / Jozef Viskupič)

Trnava otvorila nové vedecké centrum. Chce zvýšiť záujem mládeže o technické odbory

Nový projekt má podporiť zážitkové vzdelávanie a motivovať všetkých nadšencov vedy. 

Trnavský samosprávny kraj (TTSK) otvoril v piatok (7. 6.) nové Centrum popularizácie fyziky. Prostredníctvom bádateľských aktivít a prednášok chce projekt posilniť vzťah mládeže k prírodným vedám a zároveň vzbudiť záujem o štúdium technických odborov.

„Chceme zvýšiť záujem mladých ľudí o študijné odbory, ktorých nosná časť výučby je oblasť fyziky a energetiky. Reagujeme aj na dopyt z trhu práce, ktorý poukazuje na nedostatok absolventov a odborníkov v tejto oblasti,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič. Dodal, že aktivity v centre povedú odborníci v danej oblasti a do experimentov zapoja aj návštevníkov centra. 

Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej elektrizačnej prenosovej sústavy (SEPS) Martina Magátha prinesie nové vedecké centrum mnoho výhod pre žiakov aj verejnosť. „Tento projekt sme podporili, pretože aj vďaka nemu pribudnú záujemcovia o štúdium technických odborov, ktorí budú v budúcnosti stáť na čele inovácií a pokroku aj v oblasti elektroenergetiky,“ povedal.

Centrum popularizácie fyziky vzniklo vďaka finančnej podpore Nadačného fondu SEPS vo výške 30-tisíc eur. Študenti a rodiny s deťmi sa môžu vďaka projektu zúčastniť aktivít zameraných na široký okruh tém ako fyzikálne javy, fungovanie vesmíru, svet fyzikálnych experimentov alebo prírodné zdroje energie.

Nové župné centrum sa nachádza v priestoroch Strednej odbornej školy elektrotechnickej na Sibírskej 1 v Trnave. Poznatky v oblasti vedy sú prístupné študentom, školám i rodinám so záujmom o vzdelávanie. 

Motivačné vzdelávanie by malo byť podľa Viskupiča adekvátnou podporou prírodovedného vzdelávania na celom západnom Slovensku.

Prečítajte si aj