Pondelok 16. septembra, 2024
Pálenie záhy patrí medzi najčastejšie problémy týkajúce sa tráviaceho traktu (foto: ilustračné, Andrea Piacquadio / Pexels)

Trápi vás pálenie záhy? Antacidá neslúžia ako dlhodobé riešenie

Užívanie antacíd na zmiernenie ťažkých tráviacich problémov môže rýchlo a bez námahy priniesť úľavu. Antacidá nie sú návykové, dajú sa zaobstarať bez lekárskeho predpisu a sú považované za jedny z najbezpečnejších liekov.

Ale tak ako väčšina liekov, ani antacidá neodstránia základnú príčinu problému. Ich pravidelné užívanie môže navyše vytvoriť začarovaný kruh, pretože prispievajú k poškodeniu tráviaceho traktu, čo môže následne spôsobiť vznik ďalších podobných príznakov, ktoré sa nimi človek snaží odstrániť.

Doktorka Vikki Petersonová, praktická lekárka a chiropraktička z Lekárskej kliniky základných príčin chorôb (Root Cause Medical Clinic), uviedla pre Epoch Times, že je v poriadku užívať antacidové tablety pri príležitostných žalúdočných ťažkostiach, ale pri nadmernom užívaní to môže viesť k zhoršeniu zdravotného stavu.

„Môže to zmierniť príznaky. Ak to použijete dvakrát do roka a prinesie vám to úľavu a zbavíte sa bolesti, vtedy je to v poriadku. Nespôsobí to žiadne neblahé následky,“ povedala. „Keď sa však dostanete do štádia ich pravidelného užívania, je potrebné skutočne zistiť príčinu problémov, a nie len neustále zmierňovať príznaky.“

Antacidá, ako vyplýva už z ich názvu, sú určené na použitie pri nadbytku žalúdočnej kyseliny. Mnohí ľudia si však neuvedomujú, že pri nízkej hladine žalúdočnej kyseliny sa objavujú podobné príznaky, ako pri nadmernom množstve kyseliny, konkrétne pálenie záhy. Ide o nepríjemné pálenie v strede hrudníka, ktoré môže byť niekedy dosť silné, a reflux, kedy sa žalúdočná kyselina dostáva do pažeráka a niekedy až do hrdla.

Prečo siahame po antacidách

Hypochlórhydria znamená, že váš žalúdok neprodukuje dostatok kyseliny chlorovodíkovej, a pri hyperchlórhydrii jej žalúdok zas produkuje príliš veľa. Keďže tieto stavy existujú na opačných póloch spektra, nemali by sa liečiť rovnako.

Problém je v tom, že bez testov nie je možné zistiť, aký je stav vašej žalúdočnej kyseliny. Väčšina ľudí predpokladá, že má hyperchlorhydriu, a nielenže si ju sami diagnostikujú, ale majú aj tendenciu liečiť sa voľnopredajnými liekmi, ako sú antacidové tablety. Tie pôsobia tak, že znižujú množstvo žalúdočnej kyseliny alebo ju neutralizujú ovplyvnením enzýmu pepsínu, ktorý slúži na rozloženie potravy v procese trávenia.

Antacidá sú schválené zdravotnými úradmi na občasné miernejšie prípady pálenia záhy a refluxu. Nie sú určené na riešenie každodenných príznakov, hoci podľa údajov Clevelandskej kliniky určite môžu poskytnúť úľavu pri vážnejších, dlhodobých problémoch, ako je gastroezofageálny reflux (GERD), žalúdočné vredy a gastritída.

„Obsahujú uhličitan vápenatý a hydroxid horečnatý, ktoré sú bezpečné pri pravidelnom užívaní a v malých množstvách. Užívanie veľkého množstva antacíd by mohlo zvýšiť hladinu vápnika a horčíka v krvi, ale v bežných odporúčaných dávkach sa považujú za celkom bezpečné,“ uviedol v e-maily Dr. William Li, lekár a autor niekoľkých úspešných kníh o zdraví.

Skryté nebezpečenstvá antacídnych prípravkov

Dlhodobé užívanie antacíd nerieši základné príčiny zdravotných problémov (foto: ilustračné JESHOOTS.com / Pexels)

Dlhodobé užívanie antacidov však môže u ľudí, ktorí si neuvedomujú možné riziká súvisiace so skrytými ochoreniami, pretrvávať roky, a to aj bez vedomia lekára.  Štúdia JAMA Internal Medicine, ktorá sa konala v roku 1998 na 155 osobách, odhalila rôzne diagnózy v skupine ľudí, ktorí kvôli páleniu záhy nevyhľadali lekársku pomoc, ale užívali voľnopredajné antacidá po dobu približne 11 rokov.

70% z nich malo stredne silné pálenie záhy a u mnohých sa vyskytli aj ďalšie nepríjemné príznaky, ako napríklad chrapot, bolesti alebo ťažkosti s prehĺtaním či dýchavičnosťou. U mnohých sa nakoniec zistili závažné skryté ochorenia. V štúdii bolo uvedené varovanie, že hoci sú antacidá vo všeobecnosti bezpečné, môžu spôsobovať spätný nárast kyseliny, ovplyvňovať funkciu dolnej časti gastrointestinálneho traktu a vyvolať liekové interakcie, ako aj problémy so vstrebávaním, viazaním a vylučovaním liekov.

„Dlhodobá potreba riešiť symptómy voľnopredajnými liekmi  môže signalizovať skryté patologické stavy a týmito liekmi môžu byť zakrývané závažné ochorenia,“ napísali autori štúdie.

Tieto varovania sú často prehliadané. Nerovnováha žalúdočných kyselín pritom spôsobuje viaceré škody pre organizmus. Clevelandská klinika a ďalší varujú, že užívanie antacíd nerieši základnú príčinu pálenia záhy a refluxu.

Podľa doktora Petersona môžu voľnopredajné antacidá pôsobiť aj ako „vstupná brána“ pre kontroverzné inhibítory protónovej pumpy (PPI), ktoré fungujú tak, že utlmujú mechanizmus produkujúci kyselinu chlorovodíkovú.

Dlhodobé užívanie PPI sa spája s mnohými ďalšími ochoreniami vrátane demencie a závažných gastrointestinálnych ochorení. Sú tu isté obavy, že PPI sa predpisujú nadmerne a užívajú sa dlhšie, ako je stanovené, zatiaľ čo základné príčiny ochorenia zostávajú nevyriešené.

Nadmerné užívanie antacíd predstavuje problém, ktorý sa vôbec nerieši. V prehľadovej štúdii uverejnenej v časopise Journal of International Medical Research v marci 2022 sa uvádza nárast gastrointestinálnych (GI) symptómov od začiatku pandémie COVID-19 v súvislosti so zmenou stravovacích návykov a zvýšenou úzkosťou súvisiacou s lockdownami. Tam, kde sa objavia problémy s gastrointestinálnym traktom, často nasleduje podávanie antacíd.

Čo spôsobuje nízku hladinu žalúdočnej kyseliny

Podľa Dr. Petersona je rizikovým faktorom vyšší vek, pretože súvisí s poklesom kyseliny chlorovodíkovej, čo zároveň vedie k zníženiu hladiny tráviacich enzýmov a k poruche vstrebávania.

Žalúdočná kyselina je dôležitá pre imunitu, pretože zabíja zlé mikróby, ako sú infekčné baktérie a vírusy, ktoré môžeme náhodne prehltnúť skôr, ako sa dostanú do tenkého čreva, odkiaľ môžu preniknúť do tela a spôsobiť ochorenie. Syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva (SIBO) je stav, kedy sa príliš veľa baktérií hromadí v hornej časti tenkého čreva, kam tieto baktérie nepatria.

Minimálne jedna infekčná baktéria, Helicobacter pylori, taktiež spôsobuje nízku hladinu žalúdočnej kyseliny, pretože vyvoláva chronický zápal žalúdka nazývaný gastritída.

Ďalšími príčinami nízkej hladiny žalúdočnej kyseliny sú podľa Clevelandskej kliniky alkoholizmus, autoimunitné ochorenia a lieky na znižovanie tvorby kyseliny.

Viac ako polovica účastníkov štúdie JAMA uviedla, že ich príznaky sa zhoršili aj po konzumácii kofeínu. Zápal je vo všeobecnosti pozitívna biologická funkcia, ktorá pomáha telu brániť sa proti patogénom a obnovovať tkanivo. Ak je však zápal dlhodobý, môže telo vyčerpať a prispieť k vzniku ďalších ochorení.

Keďže črevný mikrobióm, ktorý sa skladá z baktérií, vírusov, húb a iných mikroorganizmov, zohráva úlohu pri regulácii zápalu, predpokladá sa, že súvisí s príznakmi spojenými s pálením záhy. Dr. Peterson uviedol, že čokoľvek, čo sa dostane do žalúdka, môže byť príčinou zápalu a opakované vystavenie sa strave, ktorá spôsobuje alebo živí zápal, naruší liečbu.

Táto hypotéza, že práve syndróm bakteriálneho prerastania tenkého čreva môže byť hlavnou príčinou gastroezofageálneho refluxného ochorenia, je uvedená v knihe Normana Robillarda „Fast Tract Digestion“ („Rýchle trávenie“). Podľa neho plyny, ktoré vznikajú pri kvasení nežiaducich baktérií v tenkom čreve, môžu stláčať žalúdok, takže kyselina vystreľuje do pažeráka cez dolný pažerákový zvierač. Hiátová hernia môže takisto vytvárať tlak na túto chlopňu, uvádza Dr. Peterson.

Ako nájsť bezpečnú úľavu

Z krátkodobého hľadiska môže pre rýchlu úľavu poslúžiť jedna z alternatív antacíd – zriedený jablčný ocot. Neexistujú presvedčivé vedecké dôkazy o tom, že účinkuje, avšak je pomerne málo rizikový.

Z dlhodobého hľadiska je vhodné vysadiť lieky a potraviny, ktoré môžu zvyšovať zápalovú reakciu v tele, radí doktor Peterson. Konzumovanie jednozložkových potravín môže postupne zmierniť príznaky zápalu.

„Američania sa stravujú príšerne. 60% našich kalórií tvoria ultra spracované potraviny,“ povedal. „Ani sa to nedá nazvať jedlom, keďže je to taký veľký odklon od toho, aké by malo byť jedlo. Treba sa veľmi snažiť a urobiť všetko pre to, aby sme sa nenechali zlákať potravinárskymi inžiniermi, ktorí vyrábajú také hyper chutné a návykové potraviny.“

Dr. Li ponúka tieto ďalšie rady:

  • Zvyknite si sedieť vzpriamene, s rovným chrbtom, aby ste zabránili gravitačnému toku žalúdočnej kyseliny do pažeráka.
  • Vyhnite sa konzumácii jedla tesne pred spaním. Neskoré nočné občerstvenie môže naštartovať žalúdočné kyseliny potrebné na strávenie jedla, a keď si vzápätí ľahnete spať, kyselina bude prúdiť do pažeráka a spôsobovať pálenie záhy.
  • Nepite alkohol, pretože ten môže uvoľniť pažerákový zvierač, čím sa zvyšuje pravdepodobnosť, že kyselina bude putovať zo žalúdka do pažeráka.

Ak vás aj po zavedení zmien v životnom štýle stále páli záha, Dr. Li odporúča navštíviť lekára a zistiť, či nejde o vážnejší problém.

Ako si otestovať množstvo žalúdočnej kyseliny

Ak sa domnievate, že máte problémy so žalúdočnou kyselinou, je vhodné vykonať podrobnejšie vyšetrenie. Na diagnostiku nízkej hladiny žalúdočnej kyseliny existuje niekoľko rôznych lekárskych testov.

  • Heidelbergov pH test: Prehltne sa malá kapsula s rádiovým vysielačom, ktorá zmeria kyslosť prostredníctvom hladiny pH v žalúdku. Následne sa vypije roztok jedlej sódy, aby sa zistilo, ako dlho trvá, kým sa kyslosť žalúdka vráti na pôvodnú hodnotu.
  • Test SmartPill: Podobne ako Heidelbergov test, aj tento test meria skôr hladinu žalúdočnej šťavy ako hodnotu pH.
  • Test pomocou žalúdočnej šnúrky: Prehltne sa kapsula pripevnená na šnúrke. Po 10 minútach sa šnúrka vytiahne a otestuje sa pomocou pH papierika.
  • Žalúdočná sonda – do žalúdka sa zavedie sonda, ktorá odsaje všetku žalúdočnú šťavu. Vzorky sekrétov sa potom odoberajú každých 15 minút počas 2 hodín.

Clevelandská klinika aj Dr. Peterson takisto uvádzajú, že test s jedlou sódou vám môže poskytnúť všeobecnú predstavu o nízkej hladine vašej žalúdočnej kyseliny. Jedlá sóda v kombinácii so žalúdočnou kyselinou produkuje oxid uhličitý, ktorý spôsobuje grganie.

Ak chcete test vyskúšať doma, pripravte si roztok zo 120 ml studenej vody a štvrť čajovej lyžičky jedlej sódy, a vypite ho na lačný žalúdok. Ak sa vám odgrgne za viac ako tri až päť minút, je pravdepodobné, že nemáte dostatok žalúdočnej kyseliny.

Prečítajte si aj