Štvrtok 19. septembra, 2024
Líder slovenskej ľavicovej strany Smer-sociálna demokracia Robert Fico oslavuje so straníkmi víťazstvo vo voľbách 11. marca 2012 (Foto: DIANA ČERNAKOVÁ/AFP cez Getty Images)
»

Transparency International Slovensko hodnotí kampaň Smeru ako najmenej transparentnú

Organizácia Transparency International Slovensko (TIS) zverejnila rebríček 27 strán kandidujúcich v sobotňajších parlamentných voľbách. Hodnotila transparentnosť ich volebnej kampane. Iba 3 strany boli ohodnotené ako „Transparentné“ – Progresívne Slovensko, Sloboda a solidarita a Kresťanskodemokratické hnutie.

Hodnotenie „s výhradami“ dostalo 11 strán a medzi úplne najhoršie patrili Smer, OĽaNO a Kresťanská únia, ktorých kampane boli ohodnotené ako „netransparentné“.

Nižšie v rebríčku sa nachádza 10 malých strán s takmer nulovou šancou dostať sa do parlamentu. O týchto stranách sa nepodarilo získať potrebné informácie a neboli teda ani hodnotené.

Organizácia označila kampaň strany Smer za netransparentnú a zdôraznila, že krátko pred voľbami mala najvyššie výdavky vo výške až 2,5 milióna eur, pričom väčšina týchto finančných prostriedkov bola presunutá z transparentného účtu cez veľké súhrnné platby do vlastnej agentúry. Tým pádom verejnosť nemá možnosť efektívne kontrolovať pravdivosť výdavkov a ich súlad s pravidlami, a ani to, či tieto výdavky neprekročili trojmiliónový prah stanovený pre výdavky volebných kampaní.

Politické subjekty boli posudzované v troch hlavných kategóriách – Transparentný účet, Financovanie kampane a Informovanosť o kampani.

„Cieľom bolo nielen preskúmať dodržiavanie zákonných pravidiel, ale aj ochotu strán spraviť pre verejnú kontrolu niečo naviac,“ píše na sociálnej sieti TIS.

Strana Smer tvrdí, že jej volebná kampaň prebieha v súlade s platnými zákonnými predpismi, je transparentná a používa len finančné prostriedky, ktoré sú verejne evidované na transparentnom účte. Strana odmieta hodnotenie organizácie TIS a označuje ju za politicky angažovanú neziskovú organizáciu, ktorá vykonáva svoje činnosti s politickými cieľmi v predvolebnom období.

„ČO SA BABE ZACHCELO, TO SA BABE PRISNILO. TRANSPARENCY INTERNATIONAL SLOVENSKO SA ZACHCELO SKRITIZOVAŤ SMER, TAK SI VYMYSLELO NOVÉ PRAVIDLÁ TRANSPARENTNOSTI.“ uvádza Smer v statuse na sociálnej sieti.

„Volebná kampaň strany SMER – SSD je vedená v súlade s platnou právnou úpravou, je transparentná a na úhradu nákladov na volebnú kampaň SMER – SSD používa len finančné prostriedky vedené na osobitnom transparentnom platobnom účte,“ dodáva podľa prieskumov horúci kandidát na víťaza volieb.

TIS v odpovedi na status Smeru vysvetľuje: „Podobne Smer pristupoval ku kampani už pred voľbami 2020, kedy z transparentného účtu presunuli v súhrnných platbách necelých 70% výdavkov do agentúry vtedajšieho hovorcu strany. Dnes je situácia ešte horšia, na ich účte vidno trikrát menej platieb a v straníckej agentúre zmizlo až takmer 90% všetkých výdavkov. To všetko sa odrazilo aj v našom hodnotení.“

Pritom transparentné účty mal podľa TIS v roku 2014 presadiť vtedajší minister vnútra Smeru Robert Kaliňák. „V dôvodovej správe písal: Takéto pravidlá zároveň prispejú k efektívnejšiemu výkonu kontroly a najmä umožnia voličom vytvoriť si názor na kandidujúce subjekty nielen z pohľadu ich volebných programov, ale aj z pohľadu ich financovania…“ uviedlo TIS.

Prečítajte si aj