Sobota 5. októbra, 2024
Logo Temu zobrazené na notebooku v San Anselmo v Kalifornii, 26. februára 2024. (Ilustrácia Justin Sullivan/Getty Images)

Toto je obchod s kradnutými dátami, tvrdí americký prokurátor. Firma Temu to popiera

Generálny prokurátor Arkansasu Tim Griffin v utorok (2. 7.) v televízii Fox Business varoval Američanov, aby si dávali pozor na aplikáciu Temu Marketplace, ktorá podľa neho obchoduje s ukradnutými údajmi užívateľov.

„Temu nie je online trhovisko ako Amazon alebo Walmart. Je to obchod s kradnutými dátami, ktorý predáva tovar ako prostriedok na dosiahnutie cieľa,“ prehlásil Griffin, keď pred týždňom podal na spoločnosť žalobu.

Generálny prokurátor uviedol, že je bežné, že online aplikácie zhromažďujú určité údaje od spotrebiteľov ako súčasť svojho obchodného modelu. Temu však obviňuje z toho, že používa malvér a spyware, aby sa „dostal do vášho telefónu, vášho zariadenia a zhromažďoval vaše údaje“.

Pomocou nelegálneho softvéru spoločnosť údajne získava „úplný prístup k vašim informáciám“. „A keď to vezmeme ešte o krok ďalej, ich kód je napísaný tak, aby sa vyhol odhaleniu,“ povedal Griffin.

Žaloba podaná proti materskej spoločnosti PDD sa usiluje o súdny proces pred porotou a tiež trvalé blokovanie činností Temu v oblasti zhromažďovania údajov. Taktiež požaduje pokutu vo výške 10 000 USD (9 240 eur) za každé porušenie zákona štátu Arkansas známeho ako zákon o podvodných praktikách.

Žaloba predovšetkým cituje výskum spoločnosti Grizzly Research, ktorá analyzuje verejne obchodované spoločnosti, a tvrdí, že Temu môže „zámerne získať neobmedzený prístup k operačnému systému telefónu užívateľa, okrem iného vrátane fotoaparátu, konkrétnej polohy, kontaktov, textových správ, dokumentov a ďalších aplikácií“.

Grizzly Research vo svojej správe uviedol, že má podozrenie, že Temu „už nelegálne predáva alebo má v úmysle predávať odcudzené dáta o zákazníkoch zo západných krajín, aby si udržala svoj inak na neúspech odsúdený obchodný model“.

„Odhaduje sa, že spoločnosť Temu stráca 30 USD (28 eur) z každej objednávky. Jej výdavky na reklamu a náklady na dopravu (1 až 2 týždne z Číny, zrýchlené doručenie do USA) sú astronomické,“ uvádza sa v správe.

„Človek sa pýta, ako môže byť toto podnikanie vôbec ziskové. Temu je notorický zlosyn vo svojom odbore. Vidíme nekontrolovateľnú manipuláciu s užívateľmi, afinitné podvody podobné reťazovým listom na zvýšenie počtu registrácií a celkovo tie najagresívnejšie a najkontroverznejšie techniky na manipuláciu veľkého počtu ľudí, aby si nainštalovali aplikáciu,“ uvádza Grizzly Research.

Hovorca Temu 2. júla vo vyhlásení pre The Epoch Times uviedol, že spoločnosť je „sklamaná“ a že žaloba v Arkansase neobsahuje „žiadne nezávislé zistenia faktov“.

„Tvrdenia v žalobe sú založené na dezinformáciách šírených online, predovšetkým od investičného špekulanta, a sú úplne nepodložené. Obvinenia kategoricky odmietame a budeme sa dôrazne brániť,“ uviedla čínska firma.

Nadácia Texas Public Policy Foundation vydala v pondelok (1. 7.) podobné varovanie pred aplikáciou Temu, v ktorom uviedla, že „má prístup takmer ku všetkému vo vašom telefóne“, čo znamená, že predstavitelia Čínskej komunistickej strany „by teoreticky mohli inštalovať špionážne aplikácie a súbory spywaru do inteligentného telefónu jednotlivca a použiť ich na úplné monitorovanie všetkých aktivít používateľa v telefóne“.

„To by Číne umožnilo monitorovať stlačené klávesy a protokoly, aby mala priamy prehľad o prihlasovacích údajoch iných ľudí do sociálnych sietí, e-mailov a bankových účtov,“ varovala nadácia.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj