Pondelok 16. septembra, 2024
Konzervatívny premiér Rishi Sunak a manželka Akshata Murtyová odchádzajú z Downing Street 10 po drvivom volebnom víťazstve labouristov 5. júla 2024 v Londýne (Dan Kitwood/ Getty Images)

Britskí konzervatívci vo voľbách prehrali. Účasť bola rekordne nízka

Po 14 rokoch vlády toryovcov sa karta v britskej politike obracia a kormidlo prevezmú stredoľaví labouristi. Konzervatívna strana pod vedením Rishiho Sunaka sa riadila predvolebnými prieskumami a zažila najhorší prepad vo svojej modernej histórii.

Bývalá líderka škótskej konzervatívnej strany Ruth Davidsonová okomentovala už 4. júla v noci pre kanál Sky News výsledky slovami: „Nie je to potrebné prikrášľovať. Je to masaker.“

Labouristi si voľbami zabezpečili drvivú väčšinu v 650-člennej Dolnej snemovni. Podľa najnovších údajov získali 412 kresiel, zatiaľ čo konzervatívci len 121 kresiel. Predseda labouristov sir Keir Starmer sa ujal funkcie predsedu vlády 5. júla.

Nový líder Veľkej Británie vo svojom úvodnom prejave prisľúbil, že dôjde k „národnej obnove“ a že štát bude mať prednosť pred stranou, uviedla BBC. Labouristi vo svojich predvolebných sľuboch uviedli, že upustia od programu deportácie nelegálnych migrantov do Rwandy, ktorý konzervatívci pred voľbami nestihli zrealizovať. Namiesto toho sa chcú zamerať na boj proti prevádzačom.

Labouristická strana sa pod Starmerovým vedením stala viac centristickou, čím sa jej podarilo získať aj pravicových voličov. Čaká ju však ťažká úloha zlepšiť ekonomickú situáciu a ozdraviť verejné služby, najmä zdravotníctvo.

Premiér Rishi Sunak 5. júla ráno priznal svoju porážku. Povedal, že Starmerovi zablahoželal k víťazstvu a ospravedlnil sa svojím straníckym kolegom, ktorí vo voľbách neuspeli. Na Downing Street sa už 5. júla ráno objavili sťahovacie autá, aby pomohli uvoľniť miesto novému nástupcovi.

Poslankyňa Suella Bravermanová, bývalá ministerka vnútra, ku ktorej mnohí vzhliadajú ako k budúcej šéfke konzervatívcov a ktorá dokázala obhájiť svoj mandát, povedala, že jej strana „nepočúvala“ britský ľud a sklamala ho.

Sir Jacob Rees-Mogg, bývalý člen vlády poznamenal, že konzervatívci boli poškodení tým, že „nedodržali základné konzervatívne princípy“, uvádza denník Telegraph.

Okrem týchto dvoch tradičných rivalov sa vo voľbách veľmi dobre darilo aj liberálnym demokratom, ktorí podľa predbežných výsledkov získali 71 kresiel. Do parlamentu pôjde aj nacionalistická Reform UK so štyrmi kreslami. Jej líder Nigel Farage bol jedným z architektov brexitu. Polepšili si aj Zelení, ktorí k doterajším trom kreslám pridajú ďalšie tri. Naopak, výrazne stratila Škótska národná strana (SNP), ktorá získala len 9 kresiel, pričom stratila 38 mandátov.

Tohtoročné voľby vzbudili len malý záujem britskej verejnosti. Profesor Sir John Curtice, odborník na volebné prieskumy pre BBC uviedol, že volebná účasť môže byť najnižšia v povojnovej histórii krajiny. Podľa predbežných výsledkov bola účasť 59,9 %.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj