Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (Foto TASR/ Martin Baumann)
,

Tomáš Taraba: „Zrušíme transgender vyhlášku a podporíme návrh zákona o sexuálnej výchove.ˮ

Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO) krátko pred svojím odchodom z pozície povereného ministra zdravotníctva schválil „štandardný postup pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom„. Týmto krokom automaticky začalo platiť odborné usmernenie pre zmenu pohlavia na oficiálnych dokumentoch.

Štandardný medicínsky postup predtým schválila odborná komisia na ministerstve zdravotníctva. Usmernenie stanovuje, ktorí zdravotníci môžu robiť diagnostiku, liečbu a vydať lekársky posudok o zmene pohlavia osobe s transsexualizmom. Taktiež transrodovým ľuďom umožňuje podstúpiť úradnú zmenu pohlavia na oficiálnych dokladoch aj bez chirurgického zákroku.

Tento krok reaguje na jednu z LGBTI+ iniciatív. Vznikla po útoku na bar Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave, kde boli zavraždení dvaja muži – Matúš a Juraj.

Majiteľ podniku Roman Samotný sa polrok po útoku vyjadril, že mladí ľudia z LGBTI+ komunity sa aj naďalej cítia ako nepriatelia štátu.

„Pred útokom sme podnik vnímali ako bezpečné miesto, útočisko, kde môžeme byť sami sebou,ˮ priznal R. Samotný.

Zrušenie transgenderovej vyhlášky

Súčasná politická scéna prináša k tejto téme nové iniciatívy. V relácii „V politike“ na TA3 Tomáš Taraba nedávno zdôraznil, že zmena transgenderovej vyhlášky figuruje medzi prioritami klubu SNS v novej vláde. Zároveň vyzdvihol snahu vrátiť sa do stavu pred rokom, kedy ani štandardný medicínsky postup, ani uvedená vyhláška neboli v platnosti.

K tejto téme sa minister životného prostredia vrátil aj počas svojej cesty z východného Slovenska, kde spolu s Petrom Kmecom (vicepremiérom pre plán obnovy, Hlas-SD) doručil pomoc obciam postihnutým zemetrasením. T. Taraba sa zaviazal dodržať všetky sľuby, ktoré dali voličom. Konkrétne sa chystá meniť zákony aj v oblasti transgenderovej politiky.

„Som veľmi rád, že sa nám podarilo včera spolu so stranou HLAS a SMER dohodnúť, že zrušíme transgender vyhlášku, teda to, aby ľudia chodili na mestské úrady a menili si občianske preukazy ako ich napadne,ˮ vyjadril sa vo svojom najnovšom videu.

Ministerstvo zdravotníctva sa zaviazalo ku komplexnému a odbornému riešeniu problematiky v rámci prijatia novej medzinárodnej klasifikácie chorôb.

„Ministerstvo zdravotníctva SR na žiadosť koaličného partnera SNS zruší platnosť odborného usmernenia na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti k zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike,“ uviedol rezort s tým, že k zrušeniu pristúpi v záujme deklarovania stability vládnej koalície.

Predseda SNS Andrej Danko to označil za ústretový krok rezortu zdravotníctva: „Tá vyhláška bola nešťastná a nie je v súlade s naším programom alebo politickým bojom,“ reagoval na vyjadrenie rezortu. 

Návrh zákona k sexuálnej výchove detí 

Minister životného prostredia považuje za dôležitú aj tému sexuálnej výchovy detí na školách. Plánuje podporiť návrh zákona o tom, aby slovenskí rodičia mali právo zabrániť svojim deťom kontaktu so sexuálnym obsahom na škole, ktorý nie je schválený v osnovách.

Konkrétne vo vystúpení v rozprave z dňa 27.6.2023 vyjadril obavy z nekontrolovateľného obsahu, ktorý by mohol byť prezentovaný deťom na školách, a tvrdí, že tento návrh zákona je nevyhnutný na ochranu detí.

Argumentoval tým, že niektoré mimovládne organizácie a učitelia ovplyvňujú vyučovací proces na slovenských školách a používajú nevhodný sexuálny obsah. Zdôraznil právo rodičov rozhodovať o tom, aký obsah je pre ich deti vhodný.

Taktiež kritizoval neprimerané texty v učebniciach, ktoré podľa neho obsahujú homosexuálne aktivity. Vyjadril presvedčenie, že liberálne a progresívne pohľady na sexuálnu výchovu nie sú nevyhnutné a že spoločnosť bez nich prežila aj v minulosti.

„Tento návrh zákona bráni tomu, aby deti boli konfrontované s tým, čo je totálna paveda a genderizmus. Je to sociálny konštrukt postavený na takom neomarxistickom princípe… To znamená rozbiť základnú identitu spoločnosti, a tou je v podstate rodina. Je potrebné, aby rodina niesla primárnu a základnú zodpovednosť za výchovu svojich detí,ˮ dodáva T. Taraba.

Prečítajte si aj