Štvrtok 19. septembra, 2024
Ilustračné foto (Pixabay/ AlexanderStein)

Tmavá čokoláda môže byť dobrá pre oči, tvrdí štúdia

Podľa nedávnej štúdie môže byť konzumácia malého množstva tmavej čokolády dobrá pre vaše oči. Výskumníci z Talianska zistili, že zjedenie len niekoľkých štvorčekov tmavej čokolády – približne troch zo štandardnej tabuľky – môže zlepšiť funkciu ciev vo vašich očiach. Tieto cievy sú zásadné pre zachovanie ostrého a dobrého zraku.

„Najprekvapujúcejším aspektom bolo, že relatívne malé množstvo tmavej čokolády dokáže upraviť pohyblivosť a dilatáciu ciev sietnice,“ uviedol hlavný autor Giuseppe Querques v e-maile pre The Epoch Times.

Pohyblivosť a dilatácia sa vzťahujú na schopnosť krvných ciev v sietnici pohybovať sa a rozširovať. Querques, ktorý je profesorom oftalmológie na Università Vita-Salute San Raffaele v Miláne, naznačil, že tmavá čokoláda by mohla pomôcť predchádzať očným ochoreniam a mohla by mať širší zdravotný prínos, keďže účinky pozorované v očných cievach by mohli odrážať vplyv kakaa na zvyšok tela.

„To otvára dôležitý scenár možného využitia kakaa pri prevencii ochorení sietnice a potenciálne jeho systémových účinkov“ v ostatných častiach tela, dodal Querques.

Tmavá čokoláda posilňuje cievy sietnice

Štúdia uverejnená v časopise Nature zistila, že tmavá čokoláda môže zlepšiť prekrvenie sietnice. Zistilo sa, že konzumácia tmavej čokolády výrazne rozšírila cievy v sietnici pri vystavení sa blikajúcemu svetlu. Toto rozšírenie zlepšuje prietok krvi, vďaka čomu sietnica dostáva viac kyslíka a živín, čo jej pomáha správne fungovať.

Sietnica je zodpovedná za premenu svetla na signály, ktoré mozog interpretuje ako obrazy. Problémy so sietnicou môžu viesť k problémom, ako je rozmazané videnie, tmavé škvrny alebo dokonca strata videnia v určitých oblastiach.

Querques a jeho tím porovnávali účinky horkej čokolády s mliečnou čokoládou na cievy sietnice. Testovali 20 zdravých dospelých ľudí vo veku v priemere 24 rokov, ktorí v jednotlivých dňoch zjedli buď 20 gramov horkej, alebo 7,5 gramov mliečnej čokolády.

Horká čokoláda obsahovala 400 miligramov flavonólov – rastlinných zlúčenín známych pre svoje antioxidačné a protizápalové účinky – zatiaľ čo mliečna čokoláda obsahovala menej flavonólov.

Dve hodiny po konzumácii čokolády tím zistil, že tmavá čokoláda viedla k rozšíreniu ciev o 4 % v porovnaní s 2,75 % rozšírením po konzumácii mliečnej čokolády. To predstavuje o 45 % väčšie rozšírenie.

Vedci tento pozitívny účinok pripisujú flavonólom v horkej čokoláde, čo naznačuje, že konzumácia horkej čokolády môže pomôcť zlepšiť zdravie a funkciu ciev v očiach.

Podľa Quequesa tmavá čokoláda pomáha zvyšovať produkciu oxidu dusnatého, vďaka ktorému sa cievy v očiach viac rozširujú. Rastlinné zlúčeniny v tmavej čokoláde zvyšujú množstvo oxidu dusnatého v tele, čo vedie k väčšiemu rozšíreniu ciev sietnice.

Východiská z predchádzajúcich štúdií

Toto zistenie dopĺňa predchádzajúci výskum z roku 2018, ktorý ukázal, že zjedenie tabuľky tmavej čokolády zlepšilo jasnosť zraku a schopnosť vidieť rozdiely medzi svetlými a tmavými oblasťami v priebehu niekoľkých hodín. Vedci z tejto štúdie navrhli, že toto zlepšenie môže byť spôsobené zvýšeným prietokom krvi do sietnice, čo pomáha dodávať viac kyslíka a živín.

Nová štúdia však nezistila významné rozdiely v celkovom prietoku krvi alebo štruktúre ciev sietnice medzi tmavou a mliečnou čokoládou. Podľa štúdie sa zdá, že tmavá čokoláda síce zlepšuje funkciu ciev, ale nemá vplyv na ich celkovú štruktúru alebo prietok krvi.

„Naša štúdia je len prvou štúdiou, ktorá dokazuje vplyv kakaa na cievy sietnice,“ napísal Querques a dodal, že sú potrebné ďalšie štúdie, aby sme pochopili, ako by pravidelná konzumácia tmavej čokolády mohla ovplyvniť cievy sietnice v priebehu času.

Strava a zdravie sietnice

Zdravé cievy sietnice sú nevyhnutné pre jasné videnie a prevenciu závažných očných ochorení. Podľa Národného očného inštitútu NIH môžu poškodené cievy sietnice viesť k ochoreniam, ako je diabetická retinopatia spôsobená poškodením vysokou hladinou cukru v krvi, a vekom podmienená makulárna degenerácia, ktorá ovplyvňuje zrak.

Okrem toho zdravie sietnice úzko súvisí s celkovým zdravím kardiovaskulárneho systému. Zistilo sa, že tmavá čokoláda bohatá na kakaové flavonóly, ktoré sa nachádzajú v kakaových bôboch, má určité pozitívne účinky. Tieto flavonóly, ktoré tvoria 50 až 90 % tmavej čokolády, zlepšujú prietok krvi a zmierňujú zápaly. To znamená, že udržiavanie zdravého srdca môže mať pozitívny vplyv aj na vaše oči.

Querques dodal, že ak ďalšie štúdie potvrdia, že pravidelná konzumácia horkej čokolády zohráva priaznivú úlohu pri prevencii alebo zvládaní ochorení sietnice, „denná konzumácia kakaa by sa mohla využívať ako terapia alebo prevencia nielen ochorení sietnice, ale aj systémových ochorení“.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj