Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Vija Rindo Pratama / Pexels)

Osviežte si manželský život vďaka týmto jednoduchým tipom

Nebudeme ďaleko od pravdy, keď napíšeme, že o manželský vzťah je potrebné starať sa. Aby manželstvo rozkvitalo a prosperovalo, musia obe strany priložiť ruku k dielu. 

Použime prirovnanie ku kvetine – ak sa o ňu staráme s láskou, zalievame ju vodou, doprajeme jej dostatok svetla a dobrú zem, prežije dlhé roky v celej svojej sile a kráse; každému bude prinášať potešenie. Rovnako je to aj s manželským životom. Občas totiž nastanú chvíle, keď nás navštívi stereotyp a v kolobehu bežných povinností nemáme čas jeden na druhého. Stráca sa vzájomné prejavovanie náklonnosti a zrazu zistíme, že sa z nášho vzťahu vykráda dobrodružstvo, oheň, prekvapenie. Vzťah sa stáva šedým a mdlým, bez štipky vzrušenia či očakávania niečoho neobyčajného.

Základom každého vzťahu je láska, úcta a rešpekt. Každý ich vie preukazovať rôznymi spôsobmi a v inej miere. Ak niekoho ľúbime, záleží nám na radosti a šťastí toho druhého. Milovaného človeka radi niečím potešíme alebo prekvapíme, pretože to spôsobuje radosť aj nám. I keď chvíľa radosti môže rýchlo pominúť, ostane v nás krásna spomienka, ktorá nám dlho utkvie v pamäti a bude nás zohrievať pri srdci.

Ilustračná fotografia (Scott Broome / Pexels)

Prejavujme si lásku hoci aj maličkosťami, dajme tomu druhému najavo, aký je pre nás výnimočný a jedinečný, čo pre nás znamená. Dobré slovo v správnej chvíli pôsobí ako balzam na dušu. Manželstvo sa formuje každým naším činom a láskavým slovom.

Isteže, na dobre fungujúce manželstvo musia byť dvaja. V dobe internetu odvracajú našu pozornosť od dôležitých vecí rôzne lákadlá. Namiesto riešenia nezhôd vo vzťahoch hľadáme útočisko v online priestore a často tam trávime oveľa viac času, než je potrebné. Ak je však na oboch stranách snaha pomôcť vzťahu dobre fungovať, láska je stále živá a silná, potrebuje iba drobnú pomoc, aby ju ten druhý cítil. Radosť nášho partnera prinesie pocit šťastia aj nám a ktovie, možno nás nabudúce milo prekvapí aj naša drahá polovička.

Je skutočným šťastím, keď nás doma niekto s láskou očakáva. Podobnú myšlienku nám zanechal aj Ronald Reagan: „Neexistuje väčšie šťastie pre človeka, ako keď sa na konci dňa blíži k dverám a vie, že na druhej strane tých dverí čaká niekto na zvuk jeho krokov.“

Prinášame vám niekoľko tipov na otuženie vzťahov, ktoré môžu pomôcť prinavrátiť do nich stratenú iskru a potešenie. Je mnoho spôsobov, ako sa k druhému správať citlivejšie a dať mu najavo, že je pre nás výnimočný. Ak by sme použili slová Martina Luthera, mohli by sme napísať, že „neexistuje krajší, priateľskejší a pôvabnejší vzťah, spoločenstvo alebo spoločnosť ako dobré manželstvo“.

Večera v reštaurácii

Ilustračná fotografia (cottonbro studio / Pexels)

Zažiť spoločne príjemnú atmosféru pri romantickej večeri môže pôsobiť ako príjemné spestrenie vzťahu a zároveň výnimočný zážitok. Môže byť aj časom na rozhovor o plánoch do budúcnosti, alebo na oživenie spoločných spomienok minulosti. Po gurmánskom zážitku sa môžete ruka v ruke vydať na prechádzku a užiť si ešte spoločný čas, ktorý máte iba pre seba. Netreba sa nikam ponáhľať, i keď máte doma deti, ktoré vám strážia starí rodičia, toto je iba váš čas. Oddýchnite si a poobdivujte večerné hviezdy na oblohe, prípadne si ešte zájdite niekam na pohár dobrého vína. Aj takáto malá zmena spestrujúca bežné dni pôsobí blahodarne na myseľ.

Kino

Ilustračná fotografia (Pavel Danilyuk / Pexels)

Ak sa povie ísť medzi ľudí a stráviť príjemný čas vonku, môže vám napadnúť premietanie zaujímavého filmu v kine. Za mlada ste chodili do kina určite častejšie, a pokiaľ vám chýba podobný zážitok a dávajú práve film podľa gusta vás oboch, neváhajte a choďte do spoločnosti. Dobrým filmom to iba začína, po ňom môže nasledovať dobrá večera, no hlavné je, že ste spolu a aktívne sa snažíte osviežiť váš zabehnutý životný štýl, v ktorom obyčajne chýba akékoľvek dobrodružstvo či spontánnosť. Uvidíte, že ani nie je tak ťažké zaradiť do svojho života aj niečo iné, ako obvykle. Odložte pohodlnosť bokom a vyrazte si niekam aj nabudúce. Prospeje to vám obom.

Kúpeľ so sviečkami

Ilustračná fotografia (cottonbro studio / Pexels)

Nech už bol váš deň akokoľvek náročný, určite vám zostala štipka energie na potešenie svojej milej. Pripravte jej horúci kúpeľ, zapáľte okolo vane sviečky, zapnite príjemnú inštrumentálnu hudbu a pokojná atmosféra, v ktorej sa môže po ťažkom dni zregenerovať, je na svete. Stačí naozaj tak málo, zapojte trochu fantázie a vynaliezavosti na prejav lásky, pochopenia a podpory pre vašu polovičku, keď po ťažkom dni túži mať chvíľu pre seba. Môže sa to zdať ako maličkosť, pre ženy je to však prejav starostlivosti, ktorú naozaj ocenia. Budú sa cítiť pochopené a milované zároveň. Určite sa vám za to nabudúce odvďačia a tiež vám pripravia malé prekvapenie, ktoré vám rozjasní deň.



Wellness pobyt alebo návšteva aquaparku

Ilustračná fotografia (Andrea Piacquadio / Pexels)

Oddych a relax potrebujú mnohí z nás a najkrajšie je, keď môžeme tráviť príjemné, uvoľňujúce a regeneračné chvíle vo wellnesse spoločne s partnerom. Často na seba a svoje potreby zabúdame, no nemali by sme opomenúť pozitívny vplyv relaxácie na ľudskú psychiku. Ak si chceme so svojou polovičkou užiť príjemné chvíle vo dvojici v teplom prostredí pri bazéne alebo v saune, prospeje takáto zmena nášmu telu aj duši. Odbúrame stres aj napätie, uvoľníme svalstvo a plávanie je navyše prínosné pre chrbticu. Zmena prostredia odvedie na chvíľu pozornosť od našich starostí, môžeme vypnúť myseľ a jednoducho si užívať rozmaznávanie perličkovým kúpeľom alebo celotelovou masážou.

Milý odkaz na chladničke, na dverách či za stieračom auta

Ilustračná fotografia (George Dolgikh / Pexels)

Tento bod možno poznáte ešte z čias randenia. My si s manželom aj dnes, po toľkých rokoch spoločného života, nechávame milé odkazy pre potešenie. Buď si napíšeme pár krásnych slov, necháme si odkaz s múdrym citátom, alebo krásnou myšlienkou, ktorá nám akurát napadne a napíšeme ju tomu druhému. Vždy nás poteší to vedomie, že na seba myslíme a dáme o tom druhému týmto spôsobom vedieť.



Upiecť alebo navariť obľúbenú dobrotu vašej polovičky

Ilustračná fotografia (Ben Maxwell / Pexels)

Navariť mužovi jeho obľúbené jedlo môže znieť ako klišé, veď varíme doma neustále aj jedlá, ktoré má rád. Predstavte si ale niekoľko drobných zmien, vďaka ktorým je hneď jasné, že ide o výnimočnú udalosť. Stačí niekoľko drobností a prejav vďaky za toho druhého je na svete. Vkusne prestretý a vyzdobený stôl, starostlivo nachystané detaily, sviečky naokolo, príjemná a tichá hudba, v pozadí rozvoniavajúce jedlo. V chladničke čaká fľaša lahodného vína a verte či nie, aj takýto prejav lásky dokáže druhého prekvapiť a rozcítiť. Keď vo vhodnej chvíli po večeri vezmete manžela za ruku, silno ju stisnete a poviete niekoľko nežných a úprimných slov, verte, že takémuto prejavu náklonnosti v snahe potešiť druhého sa iba ťažko niečo vyrovná.

Spraviť si doma romantický filmový večer

Ilustračná fotografia (cottonbro studio / Pexels)

Objednajte si donášku, zababušte sa do deky, pritúľte sa k tomu druhému a príjemný večer môže začať. Naokolo svietia zapálené sviečky a atmosféra radosti a tepla sa pomaly vkráda do našej mysle i srdca. Ak patríte k ľuďom, ktorí nemôžu vždy ísť niekam von, alebo vám deti spia v druhej izbe, toto je pre vás veľmi dobré riešenie. To, že máte doma deti, neznamená, že si nemôžete urobiť príjemné chvíle, keď spia. Ba čo viac, môže vás to vytiahnuť z neustáleho starania sa o ne. Nezabúdajte na seba a doprajte si príjmený čas so svojou polovičkou. Ak nemáte chuť na donášku, urobte si pukance alebo palacinky. Môžete si otvoriť fľašu vína kúpenú na túto špeciálnu príležitosť.


Kvety

Ilustračná fotografia (Jeremy Cai / Pexels)

Potešte svoju milú kyticou kvetov alebo ružami. História ruží sa začala písať v ďalekej minulosti. Považuje sa za kráľovnú kvetov a symbolizuje lásku, priateľstvo, krásu a nežnosť. Keď svojej žene darujete vo všedný deň ružu, pričom na farbe skutočne nezáleží, týmto romantickým gestom jej preukážete úctu a zároveň jej dáte pocítiť, aká je pre vás dôležitá. Nemusí mať narodeniny, a keď jej venujete ružu len tak bez dôvodu, oslavujete tým vlastne jej prítomnosť vo vašom živote. Takýto skutok lásky a nehy dokáže rozžiariť nejednu ženskú tvár a potešiť jej srdce. Každá z nás potrebuje niekedy dôkaz lásky a dar v podobe ruže dokáže vyjadriť veľa nevypovedaných slov. Ruža od milovanej osoby hovorí totiž sama za seba.

Prečítajte si aj