Piatok 18. októbra, 2024
Ilustračná fotografia Foto: shurkin_son on Freepik

Tieto tipy vám pomôžu prežiť zdravé tehotenstvo

Tehotenstvo je vzrušujúce a jedinečné obdobie v živote ženy. Jedným zo základných kameňov zdravia matky a správneho vývoja dieťaťa i matky je vyvážená strava a celkovo zdravé životné návyky. Aby celé tehotenstvo prebehlo pre matku a jej dieťa bez komplikácií, je dobré si už na začiatku osvojiť niekoľko jednoduchých zásad, ktoré vás týmto požehnaným obdobím bezpečne prevedú.

„Strava má zásadný vplyv na plod a na to, ako sa my (matky) cítime,“ hovorí trénerka pro tehotné a zároveň nutričná poradkyňa Tereza Škraňková Procházková pre web České podcasty.

„Telo najprv poskytuje výživu dieťatku, až potom matke. Ak telu nedodáme to, čo potrebuje, môže dôjsť k rednutiu kostí alebo úbytku svalovej hmoty,“ dodáva Tereza.

Spánok

Vytvorenie nového života v sebe spotrebováva veľa energie, preto je v tomto období nesmierne dôležité, aby telo každý deň odpočívalo a regenerovalo sa.

Ilustračné foto (Pixabay/ Ratke)

Dostatočný spánok je zásadný na posilnenie imunitných funkcií, ktoré sú počas tehotenstva oslabené. Nedostatok odpočinku a spánku môže viesť k zvýšeným rizikám v tehotenstve, ako sú cukrovka, preeklampsia a vysoký krvný tlak. Preto spánok nepodceňujte a choďte si ľahnúť skôr alebo si zdriemnite i počas dňa.

Aby ste si zabezpečili kvalitný spánok, dodržiavajte tieto jednoduché pravidlá:

  • Pravidelný spánkový režim
  • Nepoužívajte televíziu ani počítač v spálni
  • Vetrajte a udržujte v spálni nižšiu teplotu
  • Nejedzte ťažké jedlá pred spaním
  • Pripravte svoje telo na spánok pomocou meditačných cvičení

Vyvážená strava

Ďalším z dôležitých pilierov zdravého tehotenstva je vyvážená strava. „V prípade stravy ide o to, že potrebujeme ako sacharidy, bielkoviny, tak potrebujeme aj tuky. Mali by sme sa snažiť, aby tieto naše hlavné jedlá boli čo najvyváženejšie. Ideálne je mať prehľad o tom, čo som zjedla. Zapisovať si to alebo si to poznačiť do tabuľky. Ak vidím, že chudnem alebo nemám energiu, tak by som mala pridať plnohodnotné jedlo a spánok,“ hovorí pani Tereza.

Určite ste už niekedy počuli príslovie „jesť za dvoch!“ počas tehotenstva. To však neznamená, že je to voľná cesta alebo výhovorka na to, aby ste jedli, čo chcete. Všeobecným pravidlom je konzumovať približne 300 kalórií denne navyše. Radšej sa vyhýbajte spracovaným potravinám, rafinovanému cukru a snažte sa ich nahradiť ovocím, zeleninou, celozrnnými potravinami a dať prednosť vareniu z kvalitných surovín, než aby ste jedli polotovary. Tento prístup môže vyriešiť aj problém chuti na sladké.

„Ak sa objavia chute na sladké, môže to znamenať, že telu niečo chýba. Potom by sme sa mali pozrieť na to, čo mu dávame na raňajky, obed alebo večeru,“ vysvetľuje Tereza.

Proteíny, čiže bielkoviny

Bielkoviny sú pre naše telo absolútne nevyhnutné. Pomáhajú rastu tkanív, vstrebávaniu živiny, sú dôležité pre tvorbu svalov. Imunita by bez bielkovín nefungovala, keďže sú súčasťou hemoglobínu, ktorý v organizme prenáša kyslík, uvádza Spoločnosť pre výživu.

Práve počas tehotenstva sa zvyšuje potreba príjmu bielkovín. Hoci sa potreby každého jednotlivca líšia, najlepšie je snažiť sa konzumovať 80 až 120 gramov bielkovín denne. Výborným zdrojom bielkovín je hovädzie, jahňacie a kuracie mäso, vajcia, jogurty a syry alebo mäso z lososa. Ak ste vegetariánka, potom môžete mäso nahradiť sójovými výrobkami, ako je napríklad tofu. Ďalej šošovicou, arašidovým maslom, chia semienkami alebo gréckym jogurtom.

Ďalším prínosom bielkovín spolu so zdravými tukmi, vlákninou a vyhýbaním sa rafinovanému cukru je kontrola hladiny cukru v krvi a vzniku cukrovky.

Pohyb a manažment stresu

Každý deň si doprajte trochu pohybu, najlepšie na čerstvom vzduchu. Nielenže sa budete cítiť dobre po psychickej stránke, ale udržíte svoje telo v dobrej fyzickej kondícii počas celého tehotenstva. Odporúčané sú prechádzky v pokojnom, nenáročnom prostredí, napríklad v parku.

Ilustračné foto (Pexels/ Gustavo Fring)

Zvládanie stresu je pre zdravie plodu veľmi dôležité. Všetko, čo ako mamička pociťujete, má vplyv na vaše dieťa, ktoré vo vás rastie. Ak žijete v prostredí plnom stresujúcich momentov, tento stres sa prenáša aj na vaše dieťa.

Požiadanie o pomoc, každodenné cvičenie, uzemnenie, modlitba, vďačnosť, relaxačný kúpeľ, arteterapia alebo písanie denníka sú užitočné metódy na zvládanie stresu.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj