Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustrácia The Epoch Times, Getty Images, Verejné vlastníctvo)

Tieto 4 bylinky vám okamžite pomôžu pri poranení

V súčasnosti je na trhu mnoho bylinných produktov. Ako môžeme zistiť, ktoré z nich sú pre nás najlepšie? Bylinkárstvu sa venujem už viac ako 40 rokov a rád by som sa podelil o svoje skúsenosti.

Mali by sme začať s malým počtom byliniek. Potrebujeme vedieť, na aké symptómy sa jednotlivé byliny hodia, aby sme vedeli, kedy použiť tú či onú bylinu. A nakoniec, musíme to urobiť jednoducho a bezpečne, aby sme dosiahli najlepšie výsledky. Keď sa nám to podarí, získame jednu z najdôležitejších zložiek, ktoré budeme pri používaní byliniek potrebovať: dôveru. Ako napríklad: „Fíha, naozaj to funguje!“

Začneme bylinkami prvej pomoci, ktoré sa dajú použiť na vonkajšie poranenia a rezné rany. Zoženiete ich v obchode s bylinkami (vždy podporte miestne obchody, ktoré sú kvôli internetovým obchodom vytláčané z trhu) alebo si ich môžete nazbierať vo svojej záhrade, na lúkach či pastvinách (samozrejme, ak sa v tom vyznáte – je lepšie dôverovať kurzu pod vedením skutočného bylinkára ako aplikácii v telefóne, ktorá vám identifikuje rastlinu).

Ak sa vám podarí nájsť správny liek na základe konkrétnych symptómov, zažijeme „wow“ moment a vaša dôvera v tento spôsob liečby vzrastie.

Skorocel

Jednou z najbežnejších bylín je skorocel – malý zelený list, ktorý rastie na lúkach alebo popri cestách (Plantago major, P. lanceolata). Rastie tam, kde je pôda udusená. Videl som ho na dvore na miestach, kde nič iné nerástlo, pretože to bola jediná rastlina, ktorá dokázala čerpať vodu a minerály zo zhutnenej, vlhkej pôdy.

Táto bylina je vhodná na znečistené alebo infikované rany. Je to tzv. „sťahujúci prostriedok“, ako napríklad bentonitový íl. Je adstringentný (sťahujúci), no zároveň zvlhčuje a premasťuje, takže jednoducho vytiahne z rán nečistoty, ako sú hnis, triesky či špina. Môže tiež do istej miery zmierňovať bolesť, hoci nie je určený na veľmi bolestivé rany.

Jeho použitie je veľmi jednoduché: stačí ho rozžuť a priložiť na ranu. Môžete použiť aj sušenú bylinu alebo prípravok z obchodu s bylinkami.

Táto bylina pomáha aj pri uštipnutí hmyzom, ale je potrebné aplikovať ju do 10 minút.

Skorocel je výborný liek na infikovaný koreň zuba. Spomínam si, ako mi raz v noci zavolala moja priateľka „Práve mi vytrhli dve stoličky z hornej čeľuste a zapálilo sa mi to. Presúva sa mi to do dutín a nahor do tváre. Čo mám robiť?“

„Prečo nejdeš na pohotovosť?“ spýtal som sa. Mohlo by sa to dostať až do mozgu a spôsobiť silnú infekciu. „No,“ povedala sarkasticky, „čo by som teda mala urobiť cestou na pohotovosť?“ 

„Cestou tam rozžuj trochu skorocelu a prilož si ho k miestu infekcie,“ povedal som jej.

Kúpila si sušenú bylinu a priložila ju k ložisku infekcie. O pár hodín začali z rany vytekať hrudy hnisu, veľké ako húsenice. Na žiadnu pohotovosť nemusela ísť.

Nechtík lekársky

Známou rastlinou prvej pomoci, ktorá sa účinkami podobá na skorocel, je nechtík lekársky (Calendula officinalis). Predáva sa v obchodoch, ale môžete si ho vypestovať aj vo svojej záhrade. Liečivá látka sa nachádza v lepkavej časti pod korunou kvetu.

Používa sa tiež na infikované rany, aby sa nezapálili alebo nezhoršili. Vedci ju nazývajú bakteriostatickou, pretože udržiava baktérie v nečinnosti, kým sa rana zahojí. Zatiaľ čo skorocel vyťahuje tekutinu na povrch a cez ranu von, nechtík lekársky vyťahuje tekutiny zvnútra, cez lymfatické kanáliky, takže je dobrým liečivým prostriedkom na dlhodobo zdurené lymfatické uzliny.

Nechtík lekársky nie je vhodný pri čerstvej infekcii s pretrvávajúcimi zdurenými žľazami; na to je vhodnejší zemolez obyčajný (Galium aparine). Ak si nie ste istí, ktorú z nich použiť, aplikujte zvonka obe tieto byliny, pretože obe sú bezpečné.

Rebríček

Čo robiť, ak nejde o znečistenú ranu, ale o ranu s ostrými hranami, ktorá extrémne krváca? Aj na to existuje liečivá bylina.

Mojou obľúbenou je rebríček obyčajný (Achillea millefolium). Je pomenovaný po Achillovi a je známy aj ako myší chvost, husí jazýček, venušine mihalnice, Achillova bylina či papradec. Rastie takmer všade, hoci v horúcom podnebí menej, a používa sa na celom svete. 

Rebríček sa dá identifikovať veľmi ľahko. Ak viete, ako vyzerá – opakujem, že musíte vedieť, čo robíte – môžete ho odtrhnúť a priložiť na ranu.

Jeden z mojich študentov sa v lese porezal motorovou pílou. Prišiel k lesnej cestičke (rebríčku sa darí na slnku), natrhal si túto bylinu a priložil ju na ranu, čím zastavil krvácanie a spustil proces hojenia.

Raz som si pílou odrezal veľký kus ľavého ukazováka – bol celý krvavý. Vbehol som dovnútra k skrinke s bylinkami (moja siaha od podlahy až po strop), vzal som tinktúru z rebríčka a použil ju. Krvácanie sa zastavilo. Necítil som žiadnu bolesť, keďže rebríček zastavuje bolesť pri rezných ranách. 

Po dvadsiatich minútach začala rana opäť krvácať, ale znova som na ňu priložil rebríček a v priebeh ďalších dvoch týždňov sa rana zahojila.

Keď som sa inokedy znova porezal, priložil som k rane rebríček, a keď som sa pozrel priamo do rany, videl som dve vnútorné plochy, z ktorých nevytekala žiadna krv. Taká je sila rebríčka.

Hovorí sa, že na ochranu pred úrazmi treba okolo dielne umiestniť čerstvý rebríček. Jeho vôňa zvyšuje ostražitosť, ale po šiestich mesiacoch sa vytratí.

Rebríček sa používa aj pri silnom menštruačnom krvácaní, užíva sa vnútorne.

Ľubovník bodkovaný

Čo ak je bolesť naozaj silná, spôsobená prerezaným nervom? Vtedy je najvhodnejšie použiť ľubovník bodkovaný (Hypericum perforatum).

Príbehy, ktoré nájdete v tomto článku, sú skutočne desivé. Môj 56-ročný bratranec si odsekol dva prsty; viseli mu iba na koži. Priložil si k rane nechtík lekársky a ľubovník bodkovaný a išiel na pohotovosť.

„Môžeme vám ich prišiť, ale keďže ste už starší, tkanivo sa vám nemusí zregenerovať. Do troch dní to zistíte,“ povedali mu. Aj napriek tomu však mohol po čase hrať na mandolíne a elektrickej gitare. (Ide o môjho bratranca, zosnulého Winnie Winstona, autora knihy Pedal Steel Guitar).

Manželka môjho priateľa si pod necht zapichla šidlo. Po ruke sa jej tiahol červený pruh.

„Čo máme robiť?“

„Prečo nejdete na pohotovosť?“

„Nuž, to sa nechystáme urobiť.“

Povedal som im, aby použili ľubovníkový olej, jeho najúčinnejšiu formu, a na druhý deň červený pruh zmizol.

Raz mi zavolala jedna študentka. Jej kamarát si na stolovej píle rozrezal ruku od prstov až po zápästné kosti – po tejto príhode už nikdy žiadnu pílu nepoužije. Do nemocnice. Obviazať. Podať analgetiká. Na ruku mu priložila ľubovník bodkovaný a bolesť výrazne ustúpila.

„Smial sa s nami,“ povedala.

Poznamenala tiež: „Stále sa učíme niečo nové. Viete, ako sa hovorí, že kostihoj (Eupatorium perfoliatum) pomáha na zlomené kosti, aby sa znova spojili a zrástli? Zdá sa, že ľubovník bodkovaný robí to isté, ale s nervami.“

Upozornenie: Tento článok má informatívny charakter a nenahradzuje individuálnu lekársku starostlivosť. Osobné lekárske poradenstvo, diagnostiku a liečbu je potrebné konzultovať s dôveryhodným odborníkom.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj