Pondelok 16. septembra, 2024
Praktizujúci Falun Gongu protestujú pred čínskou ambasádou, 18. júla 2024 (foto: Petra Adamicová / Epoch Times)
»

Tichý protest pred čínskou ambasádou žiadal ukončiť prenasledovanie Falun Gongu v Číne

V štvrtok 18. júla sa od 16:00 konal tichý protest približne 15 ľudí pred čínskou ambasádou na Jančovej ulici. Protestujúci vyjadrovali banermi nesúhlas so štátom podporovaným väznením, mučením a zabíjaním praktizujúcich Falun Gongu v Číne.  

Na začiatku zhromaždenia predviedli účastníci súbor cvičení v stoji a ďalšia časť protestu bola venovaná tichej vigílii, pri ktorej protestujúci sedeli v meditačnej pozícii držiac fotky obetí štátneho prenasledovania v Číne. Väčšina z nich bola oblečená v bielom, keďže biela je v Ázii smútočnou farbou. V pozadí hrala pokojná hudba, na plotoch viseli banery informujúce o prebiehajúcom potláčaní ľudských práv v Číne. O 19:00 sa protest v tichosti ukončil.

Praktizujúci Falun Gongu protestujúci pred čínskou ambasádou (foto: Marek Tatarko)

Falun Gong (alebo tiež Falun Dafa) je meditačná disciplína založená na princípoch pravdivosti, súcitu a tolerancie. V komunistickej Číne je predmetom celoštátnej kampane, ktorej cieľom je vyhladiť členov tejto praxe prostredníctvom ich väznenia, mučenia, nútených prác a násilných odoberov ich orgánov. Kampaň spustil bývalý prezident Ťiang Ce-minom 20. júla 1999. Z dôvodu 25. výročia sa bude zajtra (19. 7.) konať na Hviezdoslavovom námestí petičná akcia požadujúca zastavenie tohto prenasledovania v Číne.

Prečítajte si aj