Štvrtok 19. septembra, 2024
Šéfka strany Fratelli d'Italia (Bratia Talianska) Giorgia Meloniová v Ríme 4. júla 2020 (Tiziana Fabiová/ AFP via Getty Images)
»

Thatcherovské reformy „na steroidoch“. Ako premiérka Meloniová mení Taliansko (Komentár)

Tomáš Mucala

Mnohými obávaná a mnohými podceňovaná talianska premiérka Giorgia Meloniová prebúdza Taliansko z dlhého spánku. V Taliansku prichádza po dlhých dvadsiatich rokoch stagnácie tichý ekonomický boom, o ktorom nikto nehovorí. Ale čísla hovoria za všetko…

Taliansko má najnižšiu mieru nezamestnanosti za posledných 15 rokov. Len za jeden rok sa zamestnanosť zvýšila o 500 000 osôb.

Investície, export a rast

Taliansko je jednou z dvoch krajín OECD s rastom príjmov domácností. Rast príjmov je +1,4 %.

Taliansko zaznamenalo exponenciálny pokles inflácie z 12,6 % v roku 2022 na 0,9 % v roku 2024.

Taliansko zažíva najvyšší rast HDP na obyvateľa zo všetkých európskych krajín, a to +4,9 %. Na druhom mieste je Francúzsko s rastom HDP na osobu len +0,1 %.

Milánska burza uzatvára najlepšiu výkonnosť na planéte s 29,7 % rastom za jeden rok.

Takzvané rozpätie alebo medzera medzi 10-ročnými vypožičanýmii nákladmi v Taliansku a Nemecku sa znížilo na 1,16 percentuálneho bodu. To je najnižšia úroveň od novembra 2021. To znamená veľký obrat z úrovne viac ako 2 percentuálne body ešte v októbri, čo odráža rastúcu dôveru trhu.

Vláda Meloniovej dala do aukcie 10 miliárd talianskych štátnych dlhopisov, čím sa dopyt zvýšil na viac ako 155 miliárd. To je znakom veľkej ekonomickej sily Talianska.

Investície do high-tech vzrástli o neuveriteľných 32 %. V roku 2025 bude mať Taliansko investované do high-tech celkovo 15 miliárd eur.

Taliansko zaznamenalo najväčší nárast zahraničných investícií spomedzi európskych mocností. Išlo o nárast o +17 %. Na druhom mieste je opäť Francúzsko, ktoré vykázalo nárast len o 3 %.

Taliansko sa za vlády Meloniovej stalo veľmocou vo výrobe čipov, keďže výrobca polovodičov Silicon Box uskutočnil superinvestíciu 3,5 miliardy eur a otvoril práve v Taliansku svoju prvú zahraničnú pobočku na svete.

V posledných mesiacoch Taliansko zažíva nebývalý nárast priemyselnej výroby o 3,8 %, čo naznačuje silný rast v spracovateľskom sektore.

Taliansky vývoz zaznamenal v tomto roku nárast o 10,8 %, čo je odrazom veľkej výkonnosti ekonomiky.

Ratingové spoločnosti zvyšujú vyhliadky Talianska z „negatívnych“ na „stabilné“. Ziskovosť talianskych bánk bude vyššia ako u európskych náprotivkov, keďže roky znižovania nákladov a očistenia bilancií prinášajú svoje ovocie uprostred stabilnej suverenity.

Rast všetkých týchto atribútov a nárast dôvery trhu v Taliansku nie je náhodný – je dôsledkom ekonomickej liberalizácie zavádzanej vládou Meloniovej. Taliansko vsádza na klasické thatcherovské reformy, ale neuveriteľným tempom.

Privatizovať, privatizovať, privatizovať!

Vláda predala 41 % podiel v národnej leteckej spoločnosti Ita Airways spoločnosti Lufthansa, čo v nasledujúcich 3 – 4 rokoch prinesie investície vo výške 4,1 miliardy eur. Telekomunikačná spoločnosť TIM (predtým Telecom Italia) bola predaná americkej spoločnosti KhR v hodnote približne 22 miliárd eur. Ďalšími krokmi veľkého privatizačného plánu budú Trenitalia: štátne železnice a Poste Italiane (obdoba Českej pošty).

Vláda Meloniovej predá 4 % podiel v jednej z najväčších svetových ropných spoločností ENI SpA, čo prinesie príjmy vo výške dvoch miliárd eur. Tieto príjmy sa použijú na zníženie veľkého talianskeho dlhu.

MPS, najstaršia existujúca banka v Taliansku, bude tento rok privatizovaná. Vláda plánuje sprivatizovať najmenej 50 % štátnych podnikov, ktoré produkujú približne 57 % talianskeho HDP Talianska, aby prilákala investície a zmiernila záťaž daňových poplatníkov.

Vláda uskutočnila rozsiahlu ekonomickú liberalizáciu finančného trhu, čo viedlo k tomu, že milánska burza je najrýchlejšie rastúcou burzou na svete. Predbehla dokonca aj japonskú.

Vláda Meloniovej sa zasadila v posledných dvoch zákonoch o rozpočte o zníženie daní o viac ako 25 miliárd eur. To sa týka najmä daňového klinu. Táto daňová reforma priniesla zvýšenie miezd až o 120 eur mesačne pre 24 miliónov Talianov.

Vláda uskutočnila reformu sadzieb daní z príjmu, kedy sa štyri sadzby znížili na tri, a tým sa znížilo i daňové zaťaženie Talianov. Predtým: do 15 tisíc (23 %); do 28 tisíc (25 %); do 50 tisíc (35 %); nad 50 tisíc (43 %). Teraz: od 15 do 28 tisíc (23 %); od 28 do 50 tisíc (27 %); nad 50 tisíc (42 %).

Vláda Meloniovej znížila dotácie a podpory v nezamestnanosti v Taliansku a výsledkom bol nárast zamestnanosti o 500 000 osôb a pokles nezamestnanosti z 9 % na 7,3 % v priebehu jedného roka. Tento krok bol pre vládu najťažší, pretože bol kritizovaný zo všetkých strán. Výsledok je však jasný.

Vláda sa intenzívne zamerala na export a menej na import a to vďaka stimulačnej politike Made in Italy a silnej zahraničnej politike viedlo k bilancii zahraničného obchodu +6,6 % v minulom roku.

Plán do budúcnosti

V tomto roku sa vláda Meloniovej zameria najmä na zníženie verejných výdavkov vo výške cca 1 bilión eur ročne s tým, že tieto škrty sa premietnu do investícií a zníženia štátneho dlhu.

Giorgia Meloniová nie je ako ostatní politici v Európe. Neuvažuje v horizonte jedných volieb. Kroky, ktoré vykonáva, nie sú vždy populárne, ale je skutočná vlastenka a chápe, že sú nevyhnutné pre ekonomický a geopolitický vzostup Talianska.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory The Epoch Times.

Prevzaté z Konzervatívnych novín.

Prečítajte si aj