Štvrtok 19. septembra, 2024

Šofér zažil šok: Medveď na Podpoľaní vbehol nečakane pred auto (+Video)

Vonku sú mínusové teploty, všetko je prikryté snehom. Rastliny zvädli, zvieratá sa uložili na zimný spánok. Zimný spánok je u medveďov samozrejmý, aj keď ide o dodnes nie celkom vysvetlenú záhadu. Počas hibernácie srdcová frekvencia medveďa výrazne klesne – približne na iba 8-12 úderov za minútu.

„Keby sa ľudské srdce takto spomaľovalo, malo by to fatálne následky. U človeka by tlak zvýšený následkom zníženej frekvencie spôsobil roztiahnutie komôr. Takto roztiahnutý sval by bol slabší a menej účinný, čo by nakoniec viedlo k zlyhaniu srdca,“ povedal vedúci Zásahového tímu pre medveďa hnedého Juh Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Jaroslav Slašťan.

Predsa len však nie všetky medvede spia. Včera vo večerných hodinách bol nafilmovaný potulujúci sa medveď po Podpoľaní pri obci Látky. 

Čo je príčinou, že nespí?

Je to dostatok potravy, ktorý má stále k dispozícii. Vtedy hibernovať nemusí a bude sa pri ňom zdržiavať, pokiaľ ho neskonzumuje. „Odpadky, zvyšky z domácich zabíjačiek, poľovnícke vnadiská, odpad z reštauračných zariadení, ktoré varia pre lyžiarov, uhynuté zvieratá, prehnané kŕmenie lesnej zveri inou, ako odporúčanou potravou, atď.“ To je výpočet lákavých zdrojov potravy pre nehibernujúce medvede podľa IG účtu tatry_official 

Video vyvolalo rozporuplné reakcie kvôli tomu, že šofér autom zbytočne medveďa naháňal. Niektorí vodiča v komentároch ostro odsúdili, iní sa ho zastávajú. „Na prípad prenasledovania a ohrozovania chráneného živočícha sme už upozornili enviropolíciu,“ píšu tatry-official.

Prečítajte si aj