Sobota 21. septembra, 2024
Na snímke europoslanci počas hlasovania v Európskom parlamente v Bruseli. (Zdroj: John Thys/AFP/Getty Images)

Tempo integrácie Ukrajiny a Moldavska do EÚ bude závisieť od nich samých

Utorňajšie medzivládne konferencie s Moldavskom a Ukrajinou v Luxemburgu otvorili prístupové rokovania do EÚ s obomi týmito štátmi. Podľa štátneho tajomníka slovenského ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Mareka Eštoka SR ocenila dosiahnutie zhody členských štátov Únie na zvolaní týchto medzivládnych konferencií.

„Začína sa nová etapa v procese približovania sa Ukrajiny a Moldavska do EÚ. Tempo tohto procesu bude vzhľadom na jeho zásluhovosť závisieť predovšetkým od samotných oboch krajín,“ upozornil M. Eštok.

Hlavnými témami rokovaní šéfov vlád a štátov EÚ naplánovaných na tento týždeň, o ktorých ministri v Luxemburgu taktiež diskutovali, budú situácia na Ukrajine a Blízkom východe, bezpečnosť a obrana a otázky konkurencieschopnosti EÚ.

Štátny tajomník zopakoval výzvu Slovenska na intenzívne hľadanie politického a diplomatického riešenia vojny na Ukrajine, ktoré by zabezpečilo dosiahnutie komplexného, spravodlivého a trvalého mieru založeného na kľúčových princípoch Charty OSN.

„V tejto súvislosti som privítal summit o mieri na Ukrajine, ktorý sa uskutočnil v polovici júna vo Švajčiarsku. Vyslal jednoznačný impulz k ďalším mierovým rokovaniam so všetkými partnermi, ktorí sú potrební za rokovacím stolom, čiže aj s krajinami globálneho juhu a predovšetkým s Ruskou federáciou,“ vysvetlil M. Eštok.

Podľa jeho slov na summite sa koncom tohto týždňa bude hovoriť aj o nadchádzajúcom inštitucionálnom cykle, lídri preberú otázku migrácie, vývoj v oblasti Čierneho mora, v Moldavsku a Gruzínsku a aj hybridné hrozby.

Lídri EÚ na summite schvália novú Strategickú agendu na roky 2024 až 2029. Podľa Mareka Eštoka je pre Slovensko dôležité, aby medzi prioritami Únie zostalo aj riešenie nelegálnej migrácie a hľadanie inovatívnych riešení v tejto oblasti. Slovensku tiež záleží na posilňovaní konkurencieschopnosti pri udržaní rovnováhy medzi zelenou a priemyselnou politikou a znižovaní negatívnych dôsledkov zeleného prechodu na sociálnu oblasť. V rámci jednotného trhu ide Slovensku o boj s nelegálnymi obchodnými praktikami, do čoho spadá aj problém dvojakej kvality potravín.

Prečítajte si aj