Pondelok 16. septembra, 2024
Ilustračná fotografia (Foto: Leah Kelley / pexels)

Tehotenské dávky a tehotenské štipendium. Čo o nich potrebujete vedieť?

Od 1. apríla 2021 pomáha štát tehotnej žene nemocenskou dávkou, tzv. „tehotenským“ príspevkom. Účelom vyplácania tehotenskej dávky je zabezpečenie príjmu slúžiaceho na kompenzáciu výdavkov v tehotenstve. Ide napríklad o pokrytie materiálnych potrieb pre budúcu mamičku a na výbavičku pre dieťa.

Kedy vzniká tehotnej žene nárok na tehotenské dávky?

Nárok na vyplácanie tehotenského vzniká tehotnej žene, ak si za posledné dva roky platila nemocenské poistenie počas minimálne 270 dní. 

Žiadosť o tehotenské dávky vystavuje gynekológ po dosiahnutí 13. týždňa tehotenstva. Žiadosť možno odovzdať osobne na pobočke Sociálnej poisťovne alebo zaslať elektronicky cez e-formulár na webovej stránke poisťovne.

Na tehotenské má nárok:

  • zamestnankyňa
  • povinne nemocensky poistená samostatne zárobkovo činná osoba (SZČO)
  • dobrovoľne nemocensky poistená osoba (DNPO),
  • poistenkyňa, ktorej vznikol nárok na tehotenskú dávku po zániku nemocenského poistenia v ochrannej lehote alebo
  • poistenkyňa, ktorá má prerušené povinné poistenie z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky (zamestnankyňa) alebo poberania rodičovského príspevku (SZČO).

Nárok na tehotenské má teda aj žena na rodičovskej alebo materskej dovolenke, ako aj tehotná SZČO. Tehotenské zaniká dňom skončenia tehotenstva, teda pôrodom, potratom, umelým prerušením tehotenstva alebo smrťou poistenkyne počas obdobia trvania nároku na vyplácanie tehotenskej dávky.

Ženy, ktoré sú SZČO a DNPO musia mať zaplatené nemocenské poplatky v riadnej výške, bez nedoplatkov. 

„Pri posudzovaní podmienky zaplatenia poistného na nemocenské poistenie sa toleruje suma dlžného poistného na nemocenské poistenie nižšia ako 5 eur,“ píše na svojich stránkach Sociálna poisťovňa.

Nárok na tehotenské je možné si uplatniť aj z viacerých nemocenských poistení (ak je žena živnostníčkou aj zamestnankyňou zároveň), pričom je potrebné, aby predložila zvlášť žiadosť pre každé nemocenské poistenie.

V akej výške sa vypláca tehotenské?

Jeho výška predstavuje 15 % denného vymeriavacieho základu (DVZ) alebo pravdepodobného denného vymeriavacieho základu (PDVZ) alebo úhrnu DVZ/PDVZ (ak sa dávka poskytuje z viacerých nemocenských poistení) s tým, že výška nesmie byť nižšia ako 10 % DVZ a vyššia ako dávka určená z maximálneho vymeriavacieho základu.

Na výpočet tehotenského vám môže pomôcť aj kalkulačka tehotenskej dávky. Minimálna denná výška dávky od januára 2024 predstavuje 8,57 eur a maximálna 12,86 eur. Vypláca sa mesačne za kalendárne dni. Tehotná žena tak môže dostať najmenej 257,30 eur pri 30-dňovom mesiaci alebo 265,90 eur pri 31-dňovom mesiaci. Maximálna suma je v prípade 30 dňového mesiaca 385,90 eur alebo 398,90 eur za 31 dní.

Tehotenské štipendium

Tehotná študentka s trvalým pobytom v Slovenskej republike, ktorá nemá nárok na výplatu tehotenského, môže od začiatku 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu (začiatkom 13. týždňa tehotenstva) požiadať o tehotenské štipendium. Účelom je pokryť zvýšené výdavky spojené so zdravotným stavom študentky, špeciálnymi materiálnymi potrebami a prípravou na narodenie dieťaťa. 

Priznanie žiadosti

Na tehotenské štipendium má študentka právny nárok a priznáva sa na základe podania písomnej žiadosti. Podáva sa na vysokej škole, na ktorej študuje. Pokiaľ študuje na viacerých vysokých školách, žiadosť sa podáva len na jednej z nich. Spolu so žiadosťou je potrebné predložiť aj:

  • lekárske potvrdenie o začatí 27. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu 
  • potvrdenie zo Sociálnej poisťovne o tom, že študentke nevznikol nárok na tehotenské
  • občiansky preukaz

Výška tehotenského štipendia je 200 eur mesačne. O jeho priznaní rozhoduje rektor vysokej školy (resp. dekan). Priznáva sa od prvého dňa kalendárneho mesiaca, v ktorom bola žiadosť podaná, a poskytuje sa aj za mesiac júl a august. 

Nárok na tehotenské štipendium zaniká:

  • vznikom nároku na výplatu rodičovského
  • vznikom nároku na výplatu tehotenského
  • skončením štúdia
  • skončením tehotenstva

Prečítajte si aj