Štvrtok 19. septembra, 2024
Taylor Swift pózuje počas 50. ročníka udeľovania cien American Music Awards v kalifornskom Microsoft Theater, Los Angeles 20. novembra 2022. (Valerie Macon/AFP / Getty Images)
»

Čínske médiá nazývajú Taylor Swift po kritike Trumpa „pravou kráľovnou“

Pentagon v stredu reagoval na správy, že za speváčkou Taylor Swift stojí „skrytá politická agenda“ Bidenovej administratívy.

Hovorkyňa Pentagonu Sabrina Singhová tieto tvrdenia vo vyhlásení pre portál Politico poprela a pokúsila sa o žart.

„Pokiaľ ide o túto konšpiračnú teóriu, chystáme sa jej striasť,“ narážala na jednu z piesní Taylor Swift s názvom „Shake It Off“ (Stras to zo seba, pozn. prekl.).

„Ale zároveň to podčiarkuje skutočnosť, že stále potrebujeme, aby Kongres schválil našu žiadosť o dodatočný rozpočet najrýchlejším možným spôsobom (slovná hračka s menom speváčky, ktoré v angličtině znamená rýchly), aby sme boli z prípadných fiškálnych obáv vonku,“ pokračovala, pričom pridala ešte ďalšie narážky na iné piesne od Taylor Swift.

Vyhlásenie ministerstva obrany nasledovalo po poznámkach moderátora Fox News Jesse Wattersa z utorka večer.

Počas svojej relácie s názvom Jesse Watters Primetime položil otázku, ako sa v priebehu rokov “zázračne” zvýšila popularita a viditeľnosť Taylor Swift, a pripomenul, že jej vypredané turné „The Eras Tour“ má väčší ekonomický vplyv ako HDP 50 krajín dohromady.

„Približne pred štyrmi rokmi na zasadaní NATO jednotka psychologických operácií Pentagonu navrhla využiť Taylor Swift na určité ciele,“ uviedol Watters. ,Na aké ciele? Na boj proti online dezinformáciám v psychologickom zmysle.‘“

Moderátor Fox News potom prehral video z diskusie v roku 2019 o dezinformáciách s názvom „Informačná vojna: definícia a analýza“, ktorá sa konala na 11. ročníku Medzinárodnej konferencie o kybernetickom konflikte v Tallinne, Estónsku.

Počas konferencie hovorila dátová inžinierka Alicia Marie Bargarová o tom, ako známe osobnosti môžu byť využité na šírenie informácií alebo konkrétneho naratívu.

Skrytá politická agenda

A. M. Bargarová potom ukázala fotografiu, na ktorej Taylor Swift stojí vedľa nápisu „choďte voliť“.

„Sociálny vplyv môže pomôcť podporiť alebo povzbudiť zmenu správania u ľudí,“ povedala. „Zaradila som sem Taylor Swift, pretože je, viete, pomerne významnou osobnosťou v online priestore.“

Bargarová ďalej uviedla, že celebrity v Spojených štátoch pravidelne zverejňujú svoje fotografie s „výzvou, aby ľudia išli voliť“, a povedala, že to má merateľný vplyv na volebnú účasť.

Jesse Watters na margo konferencie skonštatoval: „Je to realita. Jednotka psychologických operácií Pentagonu predstavila na stretnutí NATO návrh, ako Taylor Swift použiť ako nástroj na boj proti dezinformáciám na internete.“

Potom položil otázku, či speváčka nemôže byť „zásterkou pre skrytú politickú agendu“, pričom poznamenal, že v minulosti podporila prezidenta Joea Bidena.

Watters však poznamenal, že nemá „žiadne dôkazy“, ktoré by naznačovali, že Taylor Swift bola alebo je „zásterkou pre skrytú politickú agendu“.

Taylor Swift preberá cenu za Pieseň roka, za skladbu „Anti-Hero“ na pódiu počas udeľovania cien iHeartRadio Music Awards 2023 v Dolby Theatre v Los Angeles 27. marca 2023. (Kevin Winter/Getty Images for iHeartRadio)

Bargarová v stredajšom vyhlásení pre Business Insider povedala, že jej komentáre počas konferencie v roku 2019 boli vytrhnuté z kontextu.

„Išlo o akademickú prezentáciu na otvorenej konferencii určenej na diskusiu o výzvach v oblasti kybernetickej bezpečnosti,“ uviedla a dodala, že príklad týkajúci sa Taylor Swift bol „náhodným príkladom, keď známa osoba mala publiku vysvetliť koncept analýzy sociálnych sietí“.

„Toto je často používaný prístup v akademickom prostredí na zjednodušenie teoretických konceptov a ich lepšie pochopenie publikom,“ uviedla Bargarová.

Taylor Swift je známa svojou podporou progresívnych tém, vrátane „zmeny klímy“ a aktívne vystupuje proti Donaldovi Trumpovi, ktorého obvinila z „rasismu“. Táto kritika bývalého prezidenta vyvolala pochvalnú reakciu od Global Times – hlavného propagandistického média Čínskej komunistickej strany – ktoré následne speváčku označilo za „pravú kráľovnú“.

Rovnako tak americké mainstreamové médiá oceňujú, že nabáda mladšiu generáciu zúčastniť sa budúcich volieb. Niektorí demokrati dokonca dúfajú, že by speváčkina obrovská popularita mohla budúci rok pretlačiť prezidentské voľby v prospech Joea Bidena.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj