Sobota 6. júla, 2024
Pracovník Colného úradu (BOC) ukazuje zabavené nelegálne drogy, známy metyléndioxymetamfetamín (MDMA), bežne označovaný ako extáza, na tlačovej konferencii v sídle BOC v Manile na Filipínach 14. septembra 2016. (Noel Celis/AFP/Getty Images)
» ,

Taliansko zadržalo 6 ton drog dovezených z Číny

Talianske orgány 1. júla oznámili zadržanie 6,337 tony látok na výrobu drog z Číny, ktoré boli údajne určené na výrobu MDMA, syntetickej látky všeobecne známej ako extáza, s odhadovanou hodnotou viac ako 630 miliónov eur.

Zo zadržanej zásielky sa mohlo vyrobiť viac ako 63 miliónov tabletiek extázy, čo je „množstvo schopné zaplaviť európsky trh so syntetickými drogami“, uviedla vo vyhlásení Guardia di Finanza, ktorá podlieha ministerstvu financií.

V Holandsku boli zatknutí dvaja čínski občania a taliansky podnikateľ žijúci v Miláne bol začlenený do vyšetrovania, uviedli úradníci.

Podľa vyhlásenia talianska finančná polícia zadržala zásielku na milánskom letisku Malpensa počas kontroly tovaru. Laboratórna analýza odhalila, že zadržaný prášok, o ktorom sa pôvodne tvrdilo, že je polyesterový práškový náter, bol v skutočnosti PMK, zlúčenina používaná na výrobu extázy.

Zásielka bola pôvodne určená pre spoločnosť so sídlom v Miláne, potom bola presmerovaná na holandskú adresu, uviedla talianska polícia.

Medzinárodná spolupráca prostredníctvom Eurojustu, európskej justičnej agentúry, podľa vyhlásenia uľahčila ďalšie vyšetrovanie v Holandsku. Holandské orgány identifikovali konečné miesto určenia a zadržali niekoľko kilogramov ketamínu a marihuany, pričom zatkli dvoch čínskych občanov.

Medzitým finančná polícia v severotalianskom meste Varese zachytila druhú zásielku obsahujúcu viac ako 2 124 kilogramov BMK, ktorý sa používa na výrobu amfetamínov a metamfetamínov, dvoch najrozšírenejších nelegálnych drog v Európskej únii, uvádza sa vo vyhlásení.

V sklade dovozcu úrady objavili aj ďalších 4 213 kilogramov BMK.

V marci Taliansko spustilo národný plán na prevenciu zneužívania syntetických opioidov, ako je fentanyl, ktorý môže byť až 50-krát silnejší ako heroín a 100-krát silnejší ako morfín.

Čína pašuje drogy aj do USA

V Spojených štátoch sa vláda a zákonodarcovia tiež snažia zastaviť prílev fentanylu do krajiny; droga sa podľa nich stala najväčším zabijakom Američanov vo veku 18 až 49 rokov.

V správe amerického Kongresu, ktorá bola zverejnená v apríli, sa tvrdí, že čínsky komunistický režim priamo financuje výrobu nelegálnych analógov opiátov, ktoré sa potom vo veľkých množstvách dodávajú do Spojených štátov.

Vtedajší predseda výboru Snemovne reprezentantov pre Čínu Mike Gallagher uviedol, že čínsky režim podporuje nelegálnu distribúciu smrtiacich drog so zámerom oslabiť a podkopať Spojené štáty ako celok.

V júni 2023 ministerstvo spravodlivosti zverejnilo vôbec prvé obvinenia proti čínskym subjektom a štátnym príslušníkom, pričom obvinilo štyroch výrobcov chemikálií a ôsmich čínskych štátnych príslušníkov z obchodovania s látkami na výrobu drog priamo do Spojených štátov. Odvtedy ministerstvo financií v rámci širšieho úsilia o riešenie opiátovej krízy zaradilo na čiernu listinu desiatky čínskych subjektov a štátov.

V októbri 2023 oznámil Úrad ministerstva financií pre kontrolu zahraničných aktív sankcie voči 28 osobám a subjektom zapojeným do siete, ktorá pašuje zahraničný fentanyl do Spojených štátov.

Sankcionovaných 14 subjektov a 14 osôb sa podieľa na výrobe a distribúcii fentanylu, metamfetamínu a prekurzorov MDMA, ako aj na obchodovaní so silnými drogami, ktoré sa často miešajú s fentanylom.

Väčšina sankcionovaných strán sa nachádza v Číne, zatiaľ čo dva subjekty a jedna osoba majú sídlo v Kanade.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj