Štvrtok 19. septembra, 2024
Erupcia Etny na Sicílii 5. júla 2024 (GIUSEPPE DISTEFANO/Etna Walk/AFP via Getty Images)

Pôsobivé zábery erupcie Etny (+video)

V nedeľu 4. augusta opäť vybuchla Etna. Ide o piatu veľkú erupciu od konca júna, teda od mesiaca, keď sa stala opäť aktívnou.

Etna, ktorá sa nachádza na Sicílii, je najväčšou európskou sopkou. V nedeľu ráno predviedla miestnym obyvateľom neuveriteľné divadlo, keď vypustila prúd sopečnej lávy a dymu. Spôsobila však aj niekoľko nepríjemností, v neposlednom rade kvôli následnému spádu popola. Letisko v Catanii (Sicília), ktoré bolo tiež zasiahnuté, muselo znížiť počet prichádzajúcich letov.

Taliansky Národný inštitút geofyziky a vulkanológie informoval o „fontáne lávy“ chrliacej zo sopky, ktorú sprevádzal „sopečný oblak“ dosahujúci výšku približne desať kilometrov nad morom a postupne sa šíriaci na východ a juhovýchod.

Na sociálnych sieťach mnohí používatelia sprostredkovali zábery sopky v plnej erupcii. Jeden používateľ vysvetlil, že v priebehu dvoch minút došlo k „štyrom výbuchom lávy“. „Na videu to nepočuť, ale takmer pri každom výbuchu počuť nízkofrekvenčný tlmený zvuk,“ dodal.

Jedna žena tiež zverejnila video, na ktorom je vidieť veľké množstvo popola na jej terase. „Všade je popol,“ lamentoval ďalší používateľ internetu, ktorý zverejnil fotografiu auta zasypaného popolom. Dodal, že „každé auto, každý odkrytý povrch je takýto“. Iný používateľ, ktorý bol v tom čase bez košele, vysvetlil, že popol bol cítiť ako malé „pichľavé kamienky“.

Narušenie leteckej dopravy

V dôsledku sopečnej činnosti muselo letisko v Catanii znížiť počet prichádzajúcich letov na šesť za hodinu a časť letiska bola uzavretá. Tieto obmedzenia boli nakoniec zrušené v neskorých popoludňajších hodinách toho istého dňa, ako sa uvádza na webovej stránke letiska, ktorá varovala cestujúcich pred pokračujúcimi „možnými meškaniami a zrušením letov“ v dôsledku obmedzení.

Etna je so svojimi 3324 metrami najvyššou aktívnou sopkou v Európe. Za posledných 500 000 rokov pravidelne vybuchovala.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj