Sobota 6. júla, 2024
Ilustračné foto tankujúceho auta (Pexels/ Gustavo Fring)

Takmer polovica majiteľov elektromobilov v USA zvažuje návrat k „spaľovákom“

Takmer polovica amerických vodičov elektromobilov zvažuje prechod späť k spaľovacím motorom, zistil spotrebiteľský prieskum. Celosvetovo je toto číslo nižšie, napriek tomu takmer tretina opýtaných zvažuje návrat k benzínu a nafte.

Globálny spotrebiteľský prieskum spoločnosti McKinsey & Co. Mobility Consumer Global Survey 2024 skúmal postoje k elektromobilite medzi 30 000 respondentmi v 15 krajinách vrátane Číny, Francúzska, Nemecka, Veľkej Británie a Talianska. Z výsledkov vyplýva, že čoraz viac vodičov elektromobilov premýšľa o návrate k vozidlám so spaľovacím motorom.

V Spojených štátoch uviedlo 46 % opýtaných majiteľov elektromobilov, že sa pravdepodobne vrátia k jazde vozidlami na fosílne palivá. Hlavnými dôvodmi sú náklady a nedostatočná verejná nabíjacia infraštruktúra. Ešte vyšší podiel (49 %) nespokojných majiteľov elektrických vozidiel je v Austrálii.

Celosvetovo uvažuje o návrate k „spaľovákom“ 29 % opýtaných. Nedostatok verejnej nabíjacej infraštruktúry bol hlavným dôvodom nespokojnosti, pričom 35 % ľudí uviedlo, že „pre mňa (infraštruktúra) ešte nie je dostatočne dobrá“. 34 % oslovených zase uviedlo, že celkové náklady na vlastníctvo EV sú „príliš vysoké“.

Zoznam dôvodov, prečo sú užívatelia sklamaní z elektromobilov, je zavŕšený tým, že nemôžu nabíjať doma (24 %), príliš veľa starostí a stresu s nabíjaním (21 %), meniace sa požiadavky na mobilitu (16 %) a slabý zážitok z jazdy (13 %).

Celkovo 21 % globálnych respondentov uviedlo, že by si nikdy elektrické vozidlo nekúpili. Naopak, 18 % potvrdilo, že ich budúce auto bude elektromobil. V horizonte nasledujúcich 10 rokov plánuje 29 % opýtaných nahradiť svoj automobil iným druhom dopravy. Ako dôvod uvádzali vysoké náklady na vlastníctvo auta, túžbu žiť udržateľnejším životným štýlom a prácu na diaľku. Iné štúdie zistili podobné trendy v Spojených štátoch.

Podľa správy BloombergNEF 2024 Electric Vehicle Outlook (Výhľad pre elektromobily na rok 2024) narastá zdesenie spotrebiteľov okolo trhu s elektromobilmi. „V USA nervozita na trhu s elektromobilmi, ktorú spôsobili nadchádzajúce prezidentské voľby, prispela k spomaleniu nákupov v tomto roku a do roku 2027 len 29 % áut predaných v krajine bude elektrických,“ uvádza sa v správe.

„Predaj elektromobilov celosvetovo naďalej rastie, ale na niektorých trhoch dochádza k výraznému spomaleniu a mnohé automobilky svoje ciele v oblasti elektromobilov posunuli,“ uvádza sa v správe s tým, že viaceré automobilky vrátane Tesly, Mercedes-Benz, General Motors a Fordu od začiatku roka 2023 znížili svoje krátkodobé ciele v oblasti elektromobilov.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj