Pondelok 16. septembra, 2024
Prezidentský kandidát DPP, súčasný viceprezident Taiwanu Lai Ching-te a jeho spolukandidátka Hsiao Bi-khimová sa tešia z víťazstva v taiwanských prezidentských voľbách, 13. januára 2024 v Taipei na Taiwane. (Foto: Annabelle Chih/Getty Images)
»

Taiwan: Lai Cheng-te vyhral prezidentské voľby, pre Peking je to neúspech

Zvolenie viceprezidenta Lai Cheng-tea naznačuje, že Taiwan bude pokračovať vo svojej politike tvrdého postoja k Číne tvárou v tvár rastúcej agresii zo strany Čínskej komunistickej strany (ČKS).

Vládnuca Demokratická progresívna strana (DPP) si zaistila prezidentské kreslo na ďalšie štyri roky, čo znamená, že Taiwan a Spojené štáty budú pravdepodobne aj naďalej úzko spolupracovať ako partneri a čeliť výzvam zo strany Pekingu.

Prezidentský kandidát DPP, súčasný viceprezident Taiwanu Lai Ching-te, známy tiež ako William Lai, získal viac než 5,5 miliónov hlasov, čo predstavuje približne 40 % hlasov, a porazil tak ďalších dvoch kandidátov. Jeho víťazstvo znamená, že novou viceprezidentkou sa stane jeho spolukandidátka Hsiao Bi-khimová, ktorá v novembri odstúpila z funkcie veľvyslankyne Taiwanu v Spojených štátoch.

Hou Yu-ih, súčasný starosta mesta Nový Tchaj-pej a prezidentský kandidát hlavnej opozičnej strany Kuomintang (KMT), skončil druhý s približne 4,6 miliónov hlasov. Na treťom mieste sa s približne 3,6 miliónov hlasov umiestnil Ko Wen-je, bývalý starosta Tchaj-peja a prezidentský kandidát Taiwanskej ľudovej strany (TPP), relatívne novej strany založenej v roku 2019.

Vo svojom víťaznom prejave W. Lai uviedol, že „Taiwan dosiahol víťazstvo pre svetové demokratické spoločenstvo.“

Taiwanský viceprezident Lai Ching-te, tiež známy ako William Lai oslavuje svoje víťazstvo v Taipei, na Taiwan 13. januára 2024. (Foto: Annabelle Chih/Getty Images)

„Dávame najavo medzinárodnému spoločenstvu, že v otázke demokracie a autoritárstva budeme stáť na strane demokracie. Čínska republika, Taiwan bude aj naďalej kráčať bok po boku s demokraciami z celého sveta,“ povedal W. Lai s odkazom na oficiálny názov Taiwanu.

„Taiwanský ľud svojimi činmi úspešne odolal snahám vonkajších síl o ovplyvnenie týchto volieb,“ dodal, čo bola skrytá narážka na adresu snáh Číny zasahovať do taiwanských volieb. „Veríme, že iba taiwanský ľud má právo zvoliť si svojho prezidenta.“

W. Lai zdôraznil, že v Taiwanskej úžine zachová súčasný status quo. „Pokiaľ bude existovať dôstojnosť a parita medzi oboma stranami ulice, Taiwan je veľmi ochotný viesť dialóg s Čínou,“ dodal.

Zvolený prezident taktiež pochválil prezidentku Tsai Ing-wenovú, súčasnú predsedkyňu DPP, a uviedlo, že jej zahraničná politika a politika národnej obrany „získali uznanie medzinárodného spoločenstva“.

„Prezidentka Tsai Ing-wenová v uplynulých ôsmich rokoch mnohokrát prejavovala [voči Číne] ústretovosť. Čína však neposkytla takú odozvu, aká mala prísť,“ povedal W. Lai. Tsai Ing-wenová je prezidentkou od roku 2016 a získala dve 4-ročné funkčné obdobia.

„Dúfame, že Čína v budúcnosti uzná novú situáciu a pochopí, že iba mier je prospešný pre obe strany prielivu,“ dodal. „Okrem toho celosvetový mier a stabilita závisí na mieri a stabilite v Taiwanskom prielive. Preto dúfame, že Čína situáciu pochopí, pretože aj ona nesie zodpovednosť.“

Inaugurácia W. Laia a Hsiao Bi-khimovej je naplánovaná na 20. mája.

Voľby sa konali na pozadí rastúcej agresie a nepriateľstva Číny voči Taiwanu, ostrovu pod samosprávou, ktorý chce ČKS ovládnuť. Medzitým v americkom Kongrese privítali zachovanie demokracie a doterajšieho spôsobu života na Taiwane.

Čína, ktorá v posledných rokoch vysiela vojenské lietadlá a plavidlá do oblastí v absolútnej blízkosti  Taiwanu, pokračovala vo svojej agresii aj v deň volieb. Taiwanské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že počas 24 hodín pred sobotnou šiestou hodinou ráno zistilo v blízkosti ostrova osem čínskych vojenských lietadiel a šesť vojenských plavidiel.

Víťazstvo W. Laia pravdepodobne znepokojuje čínsky režim, ktorý tradične uprednostňuje kandidátov KMT. KMT považuje Peking za menšiu hrozbu pre národnú bezpečnosť Taiwanu než víťazná DPP.

Chen Binhua, hovorca úradu čínskeho režimu pre záležitosti Taiwanu pri Štátnej rade, vo svojom vyhlásení uviedol, že výsledky volieb na Taiwane nezmení odhodlanie Číny znovu sa s Taiwanom zjednotiť. Konkrétne povedal, že „odhodlanie Pekingu je pevné ako skala“.

Taiwanci v sobotu tiež volili poslancov do taiwanského parlamentu. Žiadna strana nezískala väčšinu, čo znamená, že DPP stratila ústavnú väčšinu, akú mala posledná vláda Tsai Ing-wenovej.

W. Lai pred voľbami naznačil, že bude pokračovať v politike prezidentky Tsai v oblasti zahraničných vecí, národnej obrany a záležitostí s Čínou.

Priaznivci Demokratickej progresívnej strany oslavujú víťazstvo prezidentského kandidáta Lai Ching-tea v Taipeii na Taiwane, 13. januára 2024. (Foto: Melina Chan/The Epoch Times)

Víťazstvo demokracie 

Pred sídlom DPP v Tchaj-peji viacerí priaznivci W. Laia povedali denníku The Epoch Times, že jeho víťazstvo znamená pre ostrovnú demokraciu mnoho.

„Je to veľké víťazstvo pre slobodu a demokraciu. Znamená to mnoho nie len pre Taiwan, ale aj pre Áziu a zbytok sveta. Je to [vyvrátenie] vplyvu ČKS a ich vojenských hrozieb,“ uviedol Zhou Fenguo, výkonný riaditeľ skupiny Humanitárna Čína so sídlom v USA.

Dodal: „Som veľmi rád, že taiwanský ľud [opäť] dokázal, že si vie zvoliť vlastnú vládu veľmi mierumilovným spôsobom.“ Pochválil Taiwan a povedal, že ostrov „je majákom slobody a demokracie v Ázii“.

„Je tiež prvou obrannou líniou proti vplyvu [ČKS] predstavujúcej existenčnú hrozbu, ktorej Amerika dnes čelí,“ dodal Zhou.

Liao Yih-ming, viceprezident pre zákaznícke aplikácie v spoločnosti vyrábajúcej polovodiče povedal, že víťazstvo W. Laia znamená, že Taiwan môže pokračovať vo svojej demokracii.

„Pevninská Čína je hrozbou… A ostatné strany s ňou vždy chcú [Tchaj-wan] spájať,“ povedal pán Liao.

Liao vyjadril nádej, že jedného dňa budú Čína a demokratický Taiwan dobrými susedmi, rovnako ako Spojené štáty a Kanada.

„Hovoríme nie [ČKS] a Si Ťin-pchingovi,“ povedal taiwanský právnik Alex Tsai. „Je to víťazstvo pre demokraciu.“

Význam

Niekoľko taiwanských odborníkov vystúpilo pred voľbami v relácii „Crossroads“ televízie EpochTV a poskytli svoju analýzu rôzných výsledkov volieb.

Dr. Lai I-chung, prezident taiwanského think tanku Prospect Foundation uviedol, že pokiaľ sa novým prezidentom stane W. Lai, bude to pre svet, vrátane Číny, signál, že Taiwan bude aj naďalej „stáť veľmi pevne“ pri svojich partneroch.

„Taiwan bude aj naďalej presadzovať demokraciu, ľudské práva, slobodu [a] poriadok založený na medzinárodných pravidlách,“ povedall prezident think tanku.

W. Lai varoval, že ak nezvíťazí, stane sa Taiwan krajinou, ktorá umožní Číne získavať technológie a tovary, ktoré sú pod sankciami USA.

Puma Shen, jeden z kandidátov DPP na poslanca a riaditeľ Fakulty kriminológie na taiwanskej Národnej tchajpejskej univerzite uviedol, že Laiove víťazstvo by znamenalo, že Taiwan bude naďalej spolupracovať so svojimi priateľmi a spojencami a spoločne pôsobiť odstrašujúco voči Číne.

Pán Shen zdôraznil, že Taiwan bude aj naďalej čeliť riziku invázie zo strany ČKS. Vysvetlil, že šéf ČKS Si Ťin-pching by mohol byť zavádzaný vlastnými vojenskými predstaviteľmi a mylne sa domnievať, že Čína bude mať v prípade útoku na Taiwan zaručené víťazstvo.

Shen uviedol, že výsledky sobotných volieb nebudú nejdôležitějšou skutočnosťou, čo sa týka potenciálnej invázie; skôr bude záležať na tom, čo sa deje v Číne.

Vo februári minulého roka riaditeľ CIA William Burns oznámil, že Spojené štáty si sú „na základe spravodajských informácií“ isté, že Si Ťin-pching dal svojej armáde pokyn, aby bola pripravená napadnúť Taiwan do roku 2027.

Kto je budúci taiwanský prezident a postrach Pekingu William Lai? (Analýza)

Podpora USA

Začiatkom tohto týždňa Bidenova administratíva potvrdila, že po voľbách plánuje vyslať na Taiwan neoficiálnu delegáciu, ktorá sa stretne s novozvoleným prezidentom aj ďalšími kandidátmi. Podľa Kathleen Watersovej, hovorkyne Rady národnej bezpečnosti (NSC), bude delegácia zložená z bývalých vysoko postavených úradníkov.

V piatok senátor Dan Sullivan (Republikán-Aljaška) na platforme X oznámil, že Senát deň pred taiwanskými voľbami jednomyseľne prijal rezolúciu oboch strán, ktorá má demonštrovať „stály, neochvejný záväzok a odhodlanie Ameriky podporovať taiwanskú demokraciu“.

Podľa znenia rezolúcie sa Senát zaviazal „pokračovať v pevnom partnerstve v diplomatickej, informačnej, hospodárskej a kultúrnej oblasti bez ohľadu na výsledok taiwanských volieb v roku 2024“.

„V období medzi voľbami 13. januára a májovou inauguráciou musia Spojené štáty prejaviť stály, neochvejný záväzok a odhodlanie podporiť taiwanskú demokraciu a – čo je kritické – musíme teraz ešte viac odstrašiť druhú stranu prielivu,“ uviedol D. Sullivan vo svojom prehlásení.

„Každé voľby na Taiwane ohrozujú ústrednú premisu Čínskej komunistickej strany – že jeden diktátor vládnuci na večné časy vie, čo je pre 1,4 miliardy ľudí najlepšie,“ dodal D. Sullivan. „Milióny Číňanov na pevnine budú sledovať nadchádzajúce voľby na Taiwane a klásť si otázku: ‚Prečo to nemôžeme urobiť aj my? To predstavuje Si Ťin-pchingove veľmi slabé miesto.“

Gerry Connolly (Demokrat-Virgínia) uviedol: „Tvárou v tvár neustálym hrozbám a zastrašovaniu zo strany Čínskej ľudovej republiky, vedúce postavenie Taiwanu ako svetového lídra v oblasti verejného zdravia, vyspelej výroby a demokratického vládnutia podtrhuje význam ochrany demokratických inštitúcií a odmietnutie autoritárstva doma i v zahraničí.“

Mario Diaz-Balart (Republikán-Florida) pred voľbami povedal deníku The Epoch Times, že podpora Taiwanu je v Kongrese „absolútna u oboch strán.“

„Nemyslím si, že by v Kongrese panovalo nepochopenie ohľadom povahy komunistickej strany v Číne,“ uviedol Díaz-Balart. „Povedal by som, že je to agresívna, zlá diktatúra, ktorá vraždí vlastných ľudí, ohrozuje svojich susedov a snaží sa šíriť svoj vplyv všetkými možnými prostriedkami.“

Pôvodný článok

Prečítajte si aj