Utorok 8. októbra, 2024
Vojenské dopravné lietadlo Airbus A400M nemeckých ozbrojených síl letí počas Medzinárodnej výstavy letectva a kozmonautiky (ILA) v Schönefelde pri Berlíne 5. júna 2024 (Ralf Hirschberger/ AFP via Getty Images)
,

Tajný operačný plán pripravuje Nemecko na vojnu (Komentár)

Nemecké obyvateľstvo je pripravované na vojnu – takto možno interpretovať novovydanú obrannú príručku a mediálne vystúpenia generálov nemeckej armády. Opatrenia sa už prijali na železniciach, čerpacích staniciach, v Telekome, Červenom kríži, polícii a hasičských zboroch.

V súčasnosti existuje koncepcia obrany Nemecka s názvom Tajný operačný plán pre Nemecko. Podľa trojhviezdičkového generála Andrého Bodemanna vstúpi do platnosti 1. januára 2025.

Podrobnosti o miestach, počtoch a konkrétnych plánoch zostávajú tajné. Generáli však v súčasnosti veľmi aktívne „informujú“ médiá o hrubých obrysoch plánu. Generál zdôrazňuje, že cieľom je „pripraviť obyvateľstvo, pretože už nie sme v mieri“.

Varovanie Moskve a Pekingu

Generálporučík André Bodemann je veliteľom Územného veliteľstva nemeckej armády, najvyšším generálom zodpovedným za obranu krajiny. V septembri 2022 ho poverila vtedajšia ministerka obrany Christine Lambrechtová (SPD) vypracovaním „Operačného plánu pre Nemecko“ (vo vojenskej terminológii skrátene OPLAN DEU).

Od jeho dokončenia a schválenia nemeckou vládou v apríli tohto roku spolu s ďalšími generálmi pod jeho velením vysvetľoval verejnosti hlavné rysy obranného plánu.

Dňa 11. júna prednášal generálmajor Andreas Henne z Bodemannovej roty pri príležitosti diskusného večera Nemeckej transatlantickej spoločnosti v Mainzi. A naposledy 1. júla poskytol Bodemann viac ako 15-minútový rozhovor o „tajnom pláne“ súkromnej televíznej stanici ntv.

Keď generáli toľko rozprávajú, nikdy tak nečinia z vlastnej iniciatívy. Táto otvorenosť sa v kyberneticko-vojenskom žargóne častejšie označuje ako „komunikačná aktivita“. Je zameraná predovšetkým na potenciálnych protivníkov.

V tomto prípade to jednoznačne znamená Rusko, ako to bolo zrejmé z televízneho rozhovoru generála Bodemanna. Správa však mohla byť zameraná aj na Čínu, ktorú dvakrát letmo spomenul.

V konečnom dôsledku je cieľom využiť náznaky v obrannom pláne a dať Moskve a Pekingu  najavo, že v prípade vojenského ohrozenia nebudú mať dočinenia len s početne malou nemeckou armádou, ale s celým nemeckým národom. V tomto ohľade je OPLAN DEU príručkou pre všeobecnú mobilizáciu vo vojenskom aj civilnom sektore.

Sto dní na tajných miestach

„Ruský útok na Ukrajinu v roku 2022, ktorý je v rozpore s medzinárodným právom, zásadne otriasol mierovým poriadkom v Európe a núti Nemecko, aby prehodnotilo svoje obranné a aliančné kapacity.“ Tak znie odôvodnenie OPLAN DEU na webovej stránke Územného veliteľstva nemeckej armády.

150 odborníkov jednalo 100 dní na utajených miestach. Výsledkom bol 1000-stranový obranný manuál. Hovorí sa v ňom predovšetkým o „civilnej obrane“. Je to „základný prvok OPLAN DEU“, vysvetľuje novinárom kapitán Frank Fähnrich, vedúci oddelenia zodpovedného za plánovanie operácií.

„Vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť sa dá už len ťažko oddeliť. Svoje úlohy budeme môcť plniť len s podporou spolkových krajín, úradov a hospodárstiev,“ vysvetľuje kapitán Fähnrich.

Nemecko ako uzol

Konkrétne ide napríklad o konvojový pochod spojeneckých vojsk cez Nemecko. Tie by museli byť podporované riadením dopravy, ubytovaním, stravovaním a doplňovaním paliva. V prípade núdze by armáda nebola schopná plniť tieto úlohy, dodáva generál Bodemann, pretože „hlavné časti armády by už boli buď na východnom krídle NATO, alebo na ceste tam“.

Alice Schwarzerová v časopise Emma sarkasticky komentuje: „Mali by sme začať variť kávu a cvičiť mávanie na amerických vojakov smerujúcich na východ? Generál zatiaľ hovorí, že tí naši sú už viazaní na fronte.“

Špionáž, sabotáž, falošné správy

Po desaťročiach, keď politici vyzývali voličov, aby verili, že „Nemecko je obklopené len priateľmi“, ako  v roku 1997 vyhlásil bývalý minister zahraničných vecí Klaus Kinkel (FDP), sú tieto plány pre obyvateľstvo prekvapením.

Generál Bodemann ide teraz proti tomu. Nemecko síce nie je „formálne a právne“ vo vojne, ale podľa jeho názoru „už dlho nie sme v mieri“. Pretože „sme napádaní každý deň“.

Generál poukazuje na to, že Nemecko zažíva „každodenné hybridné útoky“. Myslí tým „dezinformácie a falošné správy, najmä na sociálnych sieťach, kybernetické útoky na spolkovú vládu a veľké spoločnosti vrátane energetických“.

Nie vždy je možné určiť, odkiaľ kybernetické útoky pochádzajú. „V konečnom dôsledku je však jedno, či na nás útočí Rusko alebo Čína, teroristická organizácia alebo organizovaný zločin. Túto hrozbu máme.“ Generál Bodemann kategoricky tvrdí, že je potrebné proti nej zakročiť.

Ďalšie útoky označuje za „sledovanie, špionáž a sabotáž“ a ako príklad uvádza nevyriešenú sabotáž plynovodu Nord Stream 2 v Baltskom mori a neustále sabotáže železničných tratí. Výbušniny sa čoraz častejšie odpaľujú aj v blízkosti základní NATO v Nemecku.

Obyvateľstvo by si malo vytvoriť zásoby

Informácie z armády a rozhovory s generálmi naznačujú, že obyvateľstvo má byť v budúcnosti pripravené na vojnu. Civilné organizácie, ako je Spolková agentúra pre technickú pomoc a prípadne tiež školy, budú poskytovať informácie a usmernenia, ako sa môžu jednotlivci chrániť, napríklad vytváraním zásob: vody, batérií, konzervovaných potravín.

Neexistuje žiadna zmienka o varovných a núdzových aplikáciách, aké sú k dispozícii napríklad v USA. Tie by v prípade ohrozenia nemuseli vôbec fungovať, pretože internet a elektrina budú ochromené predovšetkým kybernetickým útokom, ktorý vždy predchádza skutočnému vojenskému útoku.

Nadšenie medzi civilnými organizáciami?

Podľa generála Bodemanna je „ochota civilných organizácií zapojiť sa do OPLAN DEU veľmi, veľmi vysoká“. Na začiatku plánovacieho procesu „neočakával, že získa takú veľkú podporu“. Na príprave plánu, ktorý teraz určuje, kto s kým a kedy spolupracuje, sa podieľali všetky záchranné služby – Nemecký červený kríž, lekárske združenia, krajinská a spolková polícia a hasiči.

Do plánovania sa zapojili aj niektoré banky a početné obchodné firmy. Tie teraz vedia, kedy a kde majú poskytnúť vysokozdvižné vozíky, bagre, nákladné autá, autobusy, benzín, potraviny a ďalší tovar. Nie sú známe všetky podrobnosti. Koniec koncov, OPLAN DEU je tajný.

Odkiaľ pochádza tlak?

Nielen nemecké ozbrojené sily, ktoré boli doteraz personálne poddimenzované, potrebujú veľa peňazí; miliardy sa majú odteraz investovať aj do zanedbaného systému civilnej obrany. Tlak neprichádza len zo strany ruskej hrozby na „východnom krídle“, ako nemeckí generáli a niektorí novinári zrazu nazývajú hranice s východoeurópskymi krajinami mimo EÚ.

Tlak vyvíja aj silný partner NATO – USA. Američania chcú mať v Európe do značnej miery krytý chrbát. Je to preto, lebo ich znepokojený pohľad je „upretý na indo-pacifický región“, ako poznamenal generál Bodemann v rozhovore pre ntv.

K tomu, aby sa USA mohli viac ako doposiaľ sútrediť na západný Pacifik, „prispieva aj nemecký operačný plán“, uviedol generál.

Nech už sú dôvody akékoľvek, jedno je pri „tajnom pláne“ zrejmé: Nemecko sa aktívne pripravuje na vojnu, dokonca aj vo svojom vlastnom štáte.

Názory vyjadrené v tomto článku sú názormi autora a nemusia nevyhnutne odrážať názory Epoch Times.

O autorovi:

Tom Goeller je novinár, amerikanista a politológ. Pracoval ako korešpondent vo Washingtone a Berlíne, okrem iného aj pre denník The Washington Times v americkom hlavnom meste. Od apríla 2024 píše aj pre denník Epoch Times.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj