Nedeľa 8. septembra, 2024
Agenti orgánov činných v trestnom konaní stoja na pódiu počas predvolebného mítingu republikánskeho prezidentského kandidáta Donalda Trumpa v hoteli Butler v Paríži 13. júla 2024 (Anna Moneymaker/ Getty Images)
»

Tajná služba identifikovala atentátnika na Trumpa ako podozrivého hodinu pred streľbou, tvrdí senátor

Dňa 17. júla bol Kongres USA informovaný o pokuse o atentát na bývalého prezidenta Donalda Trumpa na neverejnom brífingu.

Podľa senátora Johna Barrassa, ktorý bol na brífingu prítomný, tajná služba 17. júla informovala zákonodarcov, že identifikovala strelca ako podozrivého hodinu predtým, ako spustil paľbu na bývalého prezidenta Donalda Trumpa na predvolebnom mítingu v Pensylvánii.

„Mal pri sebe diaľkomer a batoh. Tajná služba ho stratila z dohľadu,“ uviedol senátor vo vyhlásení zverejnenom na sieti X.

„Niekto zomrel. Prezidenta takmer zabili,“ dodal predtým, ako vyzval šéfku tajnej služby, aby odstúpila.

Jeho vyjadrenia prišli po tom, ako členovia Kongresu dostali odtajnené informácie z ministerstva vnútornej bezpečnosti a ministerstva spravodlivosti týkajúce sa pokusu o atentát na bývalého prezidenta Trumpa z 13. júla a následného vyšetrovania.

Tlačová konferecia bola poskytnutá senátorom a Snemovni reprezentantov na základe žiadostí Kongresu, aby boli informovaní o stave vyšetrovania tohto incidentu. Brífing pre členov Výboru Snemovne reprezentantov pre dohľad a zodpovednosť sa mal uskutočniť 16. júla, ale bol zrušený pre údajné nezhody v súvislosti s jeho načasovaním. Brífing 17. júla sa zrejme konal pre všetkých členov Kongresu v oboch komorách a po jeho skončení ho republikánski zákonodarcovia kritizovali.

„Senátny brífing USSS (Tajná služba USA) bol neuveriteľne neinformatívny. Boli povolené len štyri otázky,“ napísal senátor Ron Johnson na X. „My ostatní máme predkladať otázky. Ja som ich už položil. Čakám na odpoveď,“ dodal.

„Tajná služba jednoducho ukončila brífing po tom, ako odpovedala len na niekoľko otázok… Tak málo zodpovednosti,“ napísal republikánsky senátor Mike Lee na sieti X. „Medzitým nás zaplavujú podrobnosťami, ktoré nie sú až také užitočné. Ešte som nepočul, že by sa vecne zaoberali zlyhaniami, ktoré viedli k tejto tragédii,“ poznamenal.

„Národ si zaslúži odpovede a zodpovednosť,“ napísal po brífingu na X líder senátnej menšiny, republikán Mitch McConnell. Dodal, že „nové vedenie tajnej služby by bolo dôležitým krokom týmto smerom,“ čím dal za pravdu senátorovi Johnsonovi a ďalším republikánskym lídrom, ktorí vyzvali šéfku tajnej služby Cheatleaovú, aby odstúpila.

Ďalší zákonodarcovia zverejnili reakcie na to, že sa počas brífingu dozvedeli, že tajná služba vedela o hrozbe pre bývalého prezidenta Trumpa ešte predtým, ako vystúpil na pódium.

„Som zhrozená, keď som sa dozvedela, že tajná služba vedela o hrozbe skôr, ako prezident Trump vystúpil na pódium,“ napísala senátorka Marsha Blackburnová na X. „Nemám dôveru vo vedenie riaditeľky Cheatleovej a som presvedčená, že je v najlepšom záujme nášho národa, aby odstúpila zo svojej funkcie,“ dodala.

Nie je jasné, či opísaná „hrozba“ pochádzala od strelca Thomasa Matthewa Crooksa, alebo súvisela s varovaniami spravodajských služieb o hrozbách atentátu od subjektov napojených na Teherán.

„Bidenova administratíva sa musí o tieto informácie podeliť aj s verejnosťou,“ napísal senátor Rick Scott na X. „Existuje veľa informácií, niektoré sú pravdivé a niektoré nie,“ povedal a vyjadril obavy z dezinformácií o streľbe, ktoré kolujú vo verejnom priestore.

Nie je jasné, koľko členov sa zúčastnilo na brífingoch, ktoré boli poskytnuté Senátu a Snemovni reprezentantov samostatne. Kancelárie viacerých členov pre The Epoch Times uviedli, že sa na brífingoch nezúčastnili.

Tajná služba, ktorá je zodpovedná za bezpečnosť bývalého prezidenta Trumpa, sa po streľbe dostala pod značnú kontrolu zo strany Kongresu. Rohn Johnson 17. júla oznámil, že 22. júla bude vytvorená „špeciálna pracovná skupina“ s predvolaniami k súdu a bude incident vyšetrovať. Senátny výbor pre vnútornú bezpečnosť a vládne záležitosti začal vlastné vyšetrovanie.

Cheatleová vyhlásila, že neodstúpi, hoci v rozhovore pre CNN 16. júla prevzala zodpovednosť za bezpečnosť na zhromaždení. „Tajná služba je plne zodpovedná za návrh, realizáciu a vykonanie na mieste,“ povedala.

Minister pre vnútornú bezpečnosť Alejandro Mayorkas 16. júla na brífingu v Bielom dome novinárom povedal, že má „stopercentnú dôveru v riaditeľku tajnej služby Spojených štátov“.

Niekoľko výborov Snemovne reprezentantov oznámilo, že vypočutia s Cheatleovou sa začnú 22. júla, a Výbor Snemovne reprezentantov pre dohľad a zodpovednosť uviedol, že už vydal predvolania, čo znamená, že riaditeľka tajnej služby sa musí dostaviť v tento deň, inak bude čeliť obvineniu z pohŕdania Kongresom.

Tajná služba bezprostredne nereagovala na žiadosť o komentár.

O autorovi: Arjun Singh je reportér denníka The Epoch Times, ktorý sa venuje národnej politike a Kongresu USA.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj