Pondelok 16. septembra, 2024
Tchajwanský novozvolený prezident Lai Ching-te a jeho spolukandidátka Hsiao Bi-khimová. (Foto: SAM YEH/AFP via Getty Images)
»

Taiwan odsúdil Rusko za to, že sa v demokratických voľbách postavilo na stranu Číny

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vydalo vyhlásenie, v ktorom zopakovalo stanovisko čínskej strany.

Taiwanské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu ostro vystúpilo proti Rusku po tom, ako sa Moskva postavila na stranu Pekingu a kritizovala demokratické voľby, ktoré sa na ostrove konali v sobotu 13. januára.

Partnerstvo bez hraníc

Približne 14 miliónov taiwanských voličov prišlo 13. januára k volebným urnám, aby si zvolili nového prezidenta a zákonodarný zbor. Za prezidenta bol zvolený Lai Ching-te, súčasný viceprezident vládnucej Demokratickej progresívnej strany (DPP), ktorý získal 40 % hlasov. Víťazstvo Laia umožnilo DPP získať tretie štvorročné prezidentské obdobie za sebou. Čína stranu DPP považuje za hrozbu pre svoje ciele, ktorým je okrem iného prevzatie kontroly nad Taiwanom.

Kritika Taiwanu zo strany Ruska je najnovším príkladom veľmi úzkeho partnerstva medzi Moskvou a Pekingom – a to od chvíle, keď vodca Čínskej komunistickej strany (ČKS) Si Ťin-pching a ruský prezident Vladimir Putin vo februári 2021, v predvečer invázie Putinovej armády na Ukrajinu, povýšili svoje vzťahy na tzv. „partnerstvo bez hraníc“. Kritika ostrovného štátu zo strany Moskvy dáva predstavu o jej možnom postoji, ak by sa Si Ťin-pching rozhodol napadnúť Taiwan.

Kto je budúci taiwanský prezident a postrach Pekingu William Lai? (Analýza)

Po sobotňajších voľbách na Taiwane vydali vedúci predstavitelia mnohých krajín a organizácií vrátane Európskej únie (EÚ), Francúzska, Nemecka, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov, Kanady, Japonska a Austrálie pozitívne vyhlásenia k výsledkom volieb a niektorí z nich zablahoželali Lai Ching-teovi k víťazstvu.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí však vydalo vyhlásenie, v ktorom zopakovalo stanovisko Číny, že „Taiwan je neoddeliteľnou súčasťou Číny“ a že vzťahy medzi oboma susedmi „sú vnútornou záležitosťou Číny“.

„Rusko dobrovoľne poklonkuje čínskemu komunistickému režimu a po našich národných voľbách zámerne nasleduje klamlivý princíp ,jednej Číny‘,“ uviedlo taiwanské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení zo 14. januára, v ktorom odsúdilo ruské vyhlásenie.

„Toto vyhlásenie nielenže neprispieva k stabilizácii situácie v Taiwanskom prielive, ale slúži aj ako ďalší dôkaz škôd, ktoré autoritárske čínske a ruské režimy spôsobili medzinárodnému mieru a stabilite a medzinárodnému poriadku založenému na pravidlách,“ pokračovalo ministerstvo.

Taiwanský rezort pre zahraničné veci opätovne potvrdil, že Taiwan „nepodľahne tlaku a diplomatickým represiám“ zo strany čínskeho režimu. Na záver uviedol, že Taiwan bude naďalej spolupracovať so svojimi spojencami na ochrane regionálneho a globálneho mieru a stability.

ČKS sa s existenciou Taiwanu nevie zmieriť

Víťazstvo prezidentského kandidáta Laia predstavuje pre čínsky režim prekážku. ČKS tradične uprednostňuje politických kandidátov z taiwanskej propekinskej strany Kuomintang (KMT). V sobotu sa prezidentský kandidát KMT Hou Yu-ih, v súčasnosti starosta Nového Tchaj-peja, umiestnil na druhom mieste s 33 % hlasov.

Čínsky komunistický štát je rozrušený tým, ako mnohé krajiny blahoželali Taiwanu k výsledkom volieb a podal „oficiálnu“ sťažnosť japonskému ministerstvu zahraničných vecí a ministerstvu zahraničných vecí USA v súvislosti s ich vyhláseniami. Namietal aj proti vyhláseniam Spojeného kráľovstva a Európskej únie.

„Spojené štáty blahoželajú Dr. Lai Ching-teovi k víťazstvu v taiwanských prezidentských voľbách. Blahoželáme aj obyvateľom Taiwanu, ktorí opäť preukázali silu svojho silného demokratického systému a volebného procesu,“ uviedlo ministerstvo zahraničných vecí USA vo svojom vyhlásení.

V posledných rokoch čínsky režim v rámci svojej stratégie nátlaku na taiwanskú vládu neustále vysiela svoje lietadlá a vojnové lode do oblastí v bezprostrednej blízkosti s Taiwanom. Od decembra zintenzívnil svoj tlak na ostrov tým, že cez strednú líniu Taiwanského prielivu vysiela špionážne balóny, z ktorých niektoré lietajú priamo nad taiwanským územím.

Podľa taiwanského ministerstva obrany bol jeden z týchto balónov spozorovaný nad morom severovýchodne od Taiwanu minulú sobotu, niekoľko hodín po vyhlásení víťazstva Lai Ching-teho. Ministerstvo tiež informovalo, že v sobotu a v nedeľu spozorovalo v okolí Taiwanu štyri čínske vojenské plavidlá.

Pôvodný článok

Prečítajte si aj