Štvrtok 19. septembra, 2024
Na snímke vicepremiér a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). (Zdroj: Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS / FB)

T. Taraba zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja v Gabčíkove krízový štáb

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) zvolal pre stúpajúcu hladinu Dunaja krízový štáb a zároveň kontrolný deň na Vodnom diele Gabčíkovo. Cieľom krízového štábu bude zabezpečiť kroky na zaistenie bezpečnosti obyvateľov pred zvýšeným rizikom povodní na Dunaji. Informoval o tom odbor komunikácie envirorezortu.

„Chcem ubezpečiť všetkých obyvateľov žijúcich v blízkosti Dunaja, že vyvinieme maximálne úsilie a zabezpečíme všetky potrebné kroky na to, aby sme minimalizovali akékoľvek možné dosahy stúpajúcej hladiny rieky na ich majetok či zdravie,“ povedal Taraba. Doplnil, že aktuálne sa podarilo zapojiť do prevádzky všetkých osem turbín na výrobu elektrickej energie v Gabčíkove. Tým zvýšili prietok Dunaja, vďaka čomu rýchlejšie odteká voda z územia. Ďalšie tri turbíny na výrobu elektriny sú v prevádzke v Čunove.

SHMÚ vydal hydrologické výstrahy 2. stupňa pre okresy Bratislava, Námestovo a Košice okolie – Hornád

Týmto krokom sa podľa ministra podarilo využiť ekonomickú príležitosť. „Nad strednou Európou je aktuálne zamračené a nízka veternosť, vďaka čomu vyletela nahor cena elektrickej energie. Vďaka prevádzke Gabčíkova tak očakávame iba za najbližšie dva dni príjem pre štátny rozpočet na úrovni troch miliónov eur,“ podotkol T. Taraba.

Generálny riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Peter Molda tvrdí, že aktuálne nastavený prietok Dunaja je na úrovni 4200 kubických metrov vody za sekundu. „Od včerajšieho večera je do procesu výroby elektriny zapojených všetkých osem turbín s výkonom 570 megawattov, napriek tomu, že jedna z týchto turbín bola dlhodobo mimo prevádzky,“ povedal P. Molda.

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) pozorne sleduje hladinu Dunaja na viacerých vodočtoch v rámci zahraničia, ako sú vodočet v nemeckom Passau alebo rakúskom Kienstocku. „Na týchto vodočtoch už v utorok očakávame kulmináciu hladiny Dunaja, teda dosiahnutie bodu, v ktorom bude hladina rieky najvyššia. Následne sa očakáva jej pokles,“ priblížil generálny riaditeľ SVP Jozef Moravčík. Dodal, že na Slovensku je určujúcim vodočet v bratislavskom Devíne. Ten zatiaľ podľa Moravčíka nedosahuje úroveň ani prvého stupňa povodňovej aktivity, ktorá sa začína na hranici 650 centimetrov. „Obyvateľov Podunajska tak môžeme ubezpečiť, že nedôjde k ich ohrozeniu v dôsledku povodňovej aktivity,“ poznamenal.

Slovenský hydrometeorologický ústav na svojom webe informoval, že v Bratislave bol v utorok ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov (cm), v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. V platnosti je hydrologická výstraha prvého stupňa pre okresy Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy.

Dunaj pravdepodobne v Devíne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity

Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) informoval, že rieka Dunaj pravdepodobne dosiahne druhý stupeň povodňovej aktivity v bratislavskom Devíne. SVP prijal aktuálne informácie z vodohospodárskych dispečingov a vodomerných staníc z nemeckého a rakúskeho úseku Dunaja k utorkovému ránu a aktualizácie údajov zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Pri povodni treba chrániť predovšetkým zdravie, pomôcť treba deťom či starším

„V súčasnosti preventívne zahradzujeme najnižší bod línie, a to pod devínskym bralom na parkovisku v Devíne s tým, že na tomto úseku zatiaľ nevyhlasujeme druhý stupeň povodňovej aktivity,“ uviedol hovorca SVP Marián Bocák. Podnik tiež komunikuje s mestskou časťou Devín o hliadkovaní aj v nočných hodinách, aby nedochádzalo k prípadnej nežiadúcej demontáži mobilného hradenia. Upozornil aj pracovníkov krízového riadenia, ktorí zabezpečia uzatvorenie cyklotrasy.

Stúpanie hladiny Dunaja je podľa SVP následkom intenzívnych zrážok na Slovensku, ale aj v posledných dňoch v Nemecku. Podobnú situáciu očakáva aj v najbližších hodinách. „Slovensko zdieľa údaje s rakúskou stranou, a tak 48 hodín vopred vieme vývoj hladiny vody, čo nám dáva dostatok času na realizovanie protipovodňových opatrení,“ podotkol M. Bocák.

SVP deklaruje, že situáciu monitoruje a v prípade potreby vie operatívne zasiahnuť, postaviť mobilné hradenia, a tak bezpečne previesť Dunaj cez zastavané územia. Podobná situácia bola aj počas vianočných sviatkov v minulom roku. Nejde o žiadny výnimočný stav, pripomenul hovorca SVP.

SHMÚ informoval, že v Bratislave bol v utorok ráno v súvislosti so stúpaním Dunaja prekročený prvý stupeň povodňovej aktivity. V stanici Devín namerali 618 centimetrov (cm), v Bratislave 668 cm. Vodný stav v stanici Devínska Nová Ves bol 483 cm. V platnosti je hydrologická výstraha prvého stupňa pre okresy Bratislava a Dunajská Streda pre tok Dunaj a dolný úsek rieky Moravy.

Prečítajte si aj