Nedeľa 8. septembra, 2024
Na snímke minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS). (Zdroj: FB / Tomáš Taraba • SNS - ŽIVOT NS)

T. Taraba: Envirorezort plní všetky ciele z plánu obnovy

Envirorezort plní všetky ciele z plánu obnovy. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) sa ohradil voči vyjadreniam, že mešká s úlohami z plány obnovy. S Európskou komisiou všetko vykomunikuje tak, že Slovensko nepríde ani o jeden cent. T. Taraba to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii.

Plán obnovy, ktorý vypracovala predošlá vláda, nebol podľa Tarabu s nikým odkonzultovaný. Do časti dekarbonizácie napísali firmu U.S. Steel, ktorá mala dostať peniaze na dekarbonizáciu svojich pecí. T. Taraba tvrdí, že sa s oceliarskou firmou nedohodli a tá peniaze z plánu obnovy nechce.

„Máme dohodu s EK, že predložíme štúdiu realizovateľnosti pre nový investičný zámer, ktorý pripravujeme s celým slovenským priemyslom. Zdá sa nám, že je jediný udržateľný, aby sa zachytával oxid uhličitý nejakým spôsobom, čo by znamenalo, že by neboli firmy a fabriky nútené realizovať obrovské investície do svojich technológií, ktoré už z veľkej časti urobili,“ povedal Tomáš Taraba. Dodal, že takto by sa dalo dôjsť k modelu, ktorý by výrazným spôsobom stabilizoval podnikateľskú činnosť fabrík.

Minister pokračoval, že cieľ výkupu pozemkov od súkromných vlastníkov v národných parkoch z plánu obnovy identifikovali ako „dosť nedobrý realitný biznis“. Do výkupu sa prihlásili majitelia s 3000 hektármi a na výkup by potrebovali namiesto zamýšľaných 70 miliónov eur 300 miliónov eur. Na to by envirorezort potreboval od ministerstva financií ďalšie peniaze, skonštatoval.

„Ak ide o to, že sa má zvýšiť plocha na liste vlastníctva v národných parkoch, ktorú vlastní, my k piatku máme dodatočnú plochu vo výške približne 36.000 hektárov,“ poznamenal minister s tým, že územia pochádzajú z delimitácie lesov do vlastníctva národných parkov. Tvrdí, že tým pádom cieľ splnili v oveľa väčšom rámci. V prípade, že by bolo potrebné pozemky ešte „dovykupovať“, rezort na to chce využiť Slovenský pozemkový fond a pozemky nezistených vlastníkov.

T. Taraba na tlačovej konferencii zároveň poukázal na zákon o krajinnom plánovaní, ktorý je zahrnutý v pláne obnovy. „Ten zákon keby prešiel v tej podobe, ako si to tu niekto vymyslel, tak na Slovensku stavebné procesy nebudú trvať sedem, ale 14 rokov,“ podotkol. „Drvivá väčšina“ navrhovanej legislatívy je podľa ministra už zahrnutá v zákone o územnom plánovaní. „Komunikujeme s EK a ukazujeme im detailne pripomienky aj ministerstva dopravy a ostatných,“ dodal minister životného prostredia.

SaS: Viaceré míľniky plánu obnovy meškajú, ohrozené sú milióny pre zdravotníctvo

Zákaz poisťovania majetku ministerstiev cez maklérov

Šéf envirorezortu na piatkovej tlačovej konferencii tiež uviedol, že bude tlačiť na koaličných partnerov, aby sa zakázalo poisťovanie majetku ministerstiev cez maklérov. Zo štátnych peňazí tak podľa neho sa odchádzajú v každom rezorte milióny eur.

Taraba má podozrenie, že na ministerstve sa fiktívne poisťoval majetok, ktorý nemal žiadnu hodnotu alebo je odpísaný. „Na ministerstve a organizáciách, ktoré pod neho spadajú, sa od roku 2019 poistili veci za 99 miliónov eur a plnenia boli 12,23 milióna eur,“ povedal.

Tvrdí, že „tento biznis na celoštátnej úrovni“ stojí každý rok veľké peniaze. Bude žiadať, aby tabuľku o poistení majetku zverejnil každý jeden rezort. „Ak sa budeme baviť o konsolidácii verejných financií, tak pre SNS nebude prijateľné, aby toto na Slovensku naďalej fungovalo naprieč všetkými ministerstvami,“ povedal.

Generálny tajomník služobného úradu Marek Chovan priblížil, že na ministerstve vypovedali najväčšie poistky štátnych podnikov Vodohospodárskej výstavby a Slovenského vodohospodárskeho podniku. Poistka bola podľa Chovanca v objeme päť miliónov ročne. Postupne robia audit na celom rezorte a snažia sa poistky vypovedať všade.

Prečítajte si aj